Rezultatele grupului MOL în 2023: performanţe interne peste estimări şi o scădere peste estimări a profitului înainte de taxe din cauza unor circumstanţe externe dificile

Autor: Andra Stroe Postat la 17 februarie 2024 39 afişări

Rezultatele grupului MOL în 2023: performanţe interne peste estimări şi o scădere peste estimări a profitului înainte de taxe din cauza unor circumstanţe externe dificile

Grupul MOL a anunţat, într-un comunicat de presă, rezultatele financiare pentru întregul an 2023, precum şi pentru T4 2023. Potrivit reprezentanţilor businessului, din cauza tensiunilor geopolitice şi a unui climat imprevizibil la nivel macro şi de industrie, alături de politici fiscale şi guvernamentale imprevizibilie, profitul înainte de impozitare al companiei a scăzut cu 36% faţă de 2022, ajungând la 1,936 miliarde de dolari. Compania a obţinut un rezultat CCS EBITDA la nivelul întregului an de 3,1 miliarde de dolari, depăşind ţintele actualizate. Pe fondul unor cheltuieli CAPEX prudente şi ponderate şi al generării unui flux de numerar solid, fluxul de numerar liber simplificat s-a ridicat la 1.678 de milioane de dolari. Nivelul CCS EBITDA în T4 2023 a ajuns la 992 milioane de dolari, în scădere cu 8% faţă de T4 2022. Pentru anul 2024, MOL estimează că va ajunge la o valoare a profitului înainte de impozitare de aproximativ 1,6 miliarde de dolari şi un nivel al EBITDA de aproximativ 3 miliarde de dolari.

Zsolt Hernádi, Chairman şi CEO, a comentat rezultatele: „Din cauza unor circumstanţe externe excepţionale şi dificile, profitul nostru înainte de impozitare a scăzut în 2023. Acest lucru nu este o surpriză, deoarece ne apropiem de sfârşitul unui an de tensiuni geopolitice, macroeconomice şi industriale, în care mediul de reglementare şi de politică fiscală a continuat să exercite o presiune suplimentară semnificativă asupra noastră. În ciuda acestor provocări, am avut un an puternic şi o performanţă internă mai bună decât ne aşteptam. Acest lucru se datorează eficienţei operaţionale, efortului de eficientizare a costurilor Grupului MOL şi politicilor de investiţii prudente, care au reuşit să compenseze impactul mediului extern. Provocările cu care ne-am confruntat în 2023 nu au făcut decât să ne determine şi mai mult să facem performanţă, întărindu-ne ambiţia de a ne aventura pe noi teritorii - adăugarea unor capabilităţi de gestionare a deşeurilor în portofoliul nostru a consolidat modelul nostru de afaceri integrat, şi ne oferă fundaţia şi impulsul pentru a creşte şi evolua. Ne continuăm călătoria de tranziţie smart, contribuind în acelaşi timp la sustenabilitate şi competitivitate. Alături de proiectele noastre promiţătoare de investiţii ecologice şi cu emisii reduse de carbon, dezvoltăm în mod activ cultura industrială a regiunii noastre şi consolidăm suveranitatea energetică a Europei Centrale şi de Est."

Segmentul Downstream: rezultatele EBITDA pe întregul an 2023 au ajuns la 1,328 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 41% faţă de 2022, determinată de normalizarea marjelor de rafinare şi de un context mai slab din petrochimie, la care se adaugă taxele extraordinare excesive care au putut fi compensate doar parţial prin creşterea volumelor de producţie şi de vânzări. De asemenea, Grupul MOL a reuşit să continue proiectele de investiţii în întreaga regiune CEE, conform cu obiectivele de a-şi menţine rolul regional dominant în sectorul downstream tradiţional, precum şi de a continua transformarea într-o companie chimică flexibilă şi durabilă. Între timp, rezultatele EBITDA din T4 s-au ridicat la 456 de milioane de dolari, în scădere cu 3% faţă de trimestrul anterior, din cauza marjelor de rafinare mai scăzute şi sezonalităţii care generează volume mai mici. În ciuda unei uşoare creşteri faţă de trimestrul anterior, marjele din petrochimie au rămas la un nivel scăzut şi rezultatele EBITDA au continat să rămână negative, ceea ce a contribuit negativ la rezultatele EBITDA ale segmentului pe tot parcursul anului 2023.

Segmentul Upstream: rezultatele pe întreg anul 2023 au ajuns la 953 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 57% faţă de anul 2022. Fluxul anual de numerar liber simplificat a scăzut la 587 de milioane de dolari, în principal ca urmare a preţurilor mai mici la hidrocarburi. Producţia a totalizat 90,4 mboepd la nivelul întregului an, o realizare remarcabilă peste nivelurile ţintă pentru 2023, în ciuda unor dificultăţi apărute în câmpul Shaikan din Kurdistanul irakian. Performanţa puternică din Ungaria a contribuit, de asemenea, la îmbunătăţirea cifrelor de producţie, precum şi la îndeplinirea aşteptărilor impuse de stat la nivel local. Mai exact, în T4 2023, producţia a ajuns la 91,5 mboepd, în creştere cu 4,7 mboepd faţă de trimestrul anterior, deoarece reviziile planificate ale instalaţiilor de tratare au fost finalizate şi drepturile asupra câmpului ACG au crescut, contribuind la majorarea producţiei. Prin urmare, rezultatele EBITDA din trimestrul 4 al anului 2023 au crescut cu 92%, până la 375 de milioane de dolari, faţă de nivelul din trimestrul anterior, ajutat şi de preţurile uşor mai mari la hidrocarburi şi de eliminarea treptată a regimului special de redevenţe miniere din Ungaria. Alte evoluţii remarcabile au fost atingerea primului nivel de gaz într-un zăcământ deţinut în comun de MOL în Kazahstan, cu o capacitate de producţie suplimentară care va intra în funcţiune în S2 2024, precum şi acordarea de noi licenţe geotermale Grupului MOL atât în Ungaria, cât şi în Croaţia.

În segmentul Consumer Services, EBITDA a crescut cu 61% în T4 2023, comparativ cu T4 2022, ajungând la 144 de milioane de dolari, pe fondul unei performanţe remarcabile care a permis îmbunătăţirea constantă a marjelor şi care a fost susţinută şi de ridicarea regimurilor de plafonare a preţurilor la carburanţi atât în Ungaria, cât şi în Croaţia. Primul an de funcţionare în Polonia, în urma achiziţiei staţiilor Lotos în decembrie 2022, împreună cu adăugarea reţelei OMV Slovenia la portofoliul regional al Grupului MOL, au permis un volum suplimentar de aproximativ 260 de milioane de litri de combustibil vândut în T4 2023, ceea ce a determinat creşterea globală de 10% a volumului de combustibil între T4 2022 şi T4 2023. Segmentul de Consumer Services a avut, de asemenea, o performanţă remarcabilă din punctul de vedere al îmbunătăţirii marjelor non-fuel, cu o creştere de 32% în aceeaşi perioadă. Rezultatul a fost susţinut de vânzările puternice de produse gastronomice şi alimentare, marcând o continuare de succes a implementării conceptului non-fuel: mai exact, numărul de cafele vândute a crescut cu 20%, împreună cu o creştere de 48% a numărului de hotdogi cumpăraţi de clienţi, în timp ce vânzările de sandvişuri au înregistrat o creştere de 52%. Pe lângă gama puternică de oferte, tendinţa ascendentă a fost ajutată de extinderea constantă a reducerilor oferite în aplicaţie şi a sistemului de fidelizare, precum şi de integrarea continuă a reţelei extinse din Polonia şi Slovenia în conceptele Fresh Corner şi Gastro.

Managementul deşeurilor: au fost începute operaţiunile sub umbrela MOHU, în conformitate cu termenii concesiunii încheiate în Ungaria în iulie 2023, realizându-se astfel un proces continuu de gestionare a deşeurilor şi o preluare fără întreruperi a facturării, cu rezultate EBITDA care au ajuns la 37 de milioane de dolari în 2023. Introducerea Sistemului de Garanţie-Returnare a fost o altă realizare esenţială, care a implicat cheltuieli CAPEX semnificative prin instalarea a aproximativ 2.000 de aparate în colaborare cu lanţurile de magazine. Acest lucru va contribui într-o foarte mare măsură la îndeplinirea de către Ungaria a obligaţiilor impuse de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte recuperarea PET-urilor. Tot în acest interval a început şi implementarea primei investiţii în depozitul propriu al MOL dedicat colectării deşeurilor, împreună cu pregătirile pentru alte 9 astfel de depozite, 3 staţii de transfer şi 3 instalaţii de sortare a deşeurilor. CAPEX-ul total care a ajuns la 63 de milioane de dolari - inclusiv achiziţionarea a 200.000 de containere de colectare separată – a subliniat intenţia fermă a MOL de a se concentra mai mult pe dezvoltarea semnificativă a economiei circulare, iniţial în Ungaria.

Segmentul Gas Midstream: EBITDA a atins 265 de milioane de dolari în 2023, cu 62% mai mult comparativ cu anul anterior, pe fondul cererii de capacităţi transfrontaliere care s-a consolidat semnificativ în cursul anului 2023. Mai multe proiecte de reconstrucţie şi de investiţii de dimensiuni medii au condus la cheltuieli CAPEX mai mari în 2023, comparativ cu 2022.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mol,
rezultate,
investitii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.