Rezultatele „modelului suedez”: Ţara se îndreaptă către cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 20 mai 2020 2568 afişări

Rezultatele „modelului suedez”: Ţara se îndreaptă către cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

Cea mai mare economie scandinavă va înregistra o scădere de 7% anul acesta, a declarat marţi ministrul suedez de finanţe. Ulterior, Biroul de credite a lansat un plan de urgenţă prin care plănuieşte să recupereze o parte din locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei. Un studiu separat arată că 40% din sectorul de servicii din Suedia se teme de faliment, scrie Bloomberg.

În ultimul timp, analiştii au speculat intens modelul controversat implementat de autorităţile suedeze pentru a controla răspândirea coronavirusului. În timp ce ţara a înregistrat cel mai mare număr de decese din zona nordică a Europei, s-a crezut că Suedia ar putea suferi un şoc economic destul de mic.

Magdalena Andersson, ministrul suedez de finanţe, a declarat că ţara se îndreaptă către „o criză economică extrem de adâncă” într-un ritm mult mai rapid „decât ne-am fi aşteptat iniţial”.

Marten Bjellerup, economist-şef în cadrul Biroului de credite din Stockholm, crede că Suedia va avea o performanţă „cumva mai bună decât alte ţări”, însă „diferenţa este neglijabilă”.

Suedia a decis să nu închidă magazinele, restaurantele, sălile de fitness şi şcolile în timpul pandemiei, încurajând în schimb cetăţenii să fie vigilenţi şi să respecte măsurile de distanţare socială.

„Economia va fi constrânsă de recuperarea celorlalte ţări de pe continent având în vedere dependenţa faţă de cererea externă”, a declarat David Oxley, membru în cadrul firmei de cercetare Capital Economics.

Guvernul suedez a subliniat în mod repetat faptul că strategia ţării nu pune economia în faţa sănătăţii cetăţenilor. În schimb, Anders Tegnell – principalul epidemiolog al Suediei, a declarat că abordarea este sustenabilă în ceea ce priveşte combaterea unui virus care va rămâne mult timp în picioare.

Teoria lui Tegnell a fost în mare parte acceptată de suedezi şi a câştigat susţinere din partea OMS. Michael Ryan, care conduce programul de urgenţe sanitare al OMS, a declarat că „dacă vom atinge un nou nivel de normalitate, Suedia reprezintă în multe moduri un potenţial model”.

Însă momentan, experienţele Suediei sugerează că există mult prea puţine beneficii economice pentru a nu-ţi închide economia în timpul unei pandemii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
model,
suedez,
criza economica,
rezultate,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.