Rio Tinto face istorie cu achiziţia Arcadium Lithium: O tranzacţie de 6,7 miliarde de dolari care rescrie viitorul industriei vehiculelor electrice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 09 octombrie 2024 28 afişări

Rio Tinto face istorie cu achiziţia Arcadium Lithium: O tranzacţie de 6,7 miliarde de dolari care rescrie viitorul industriei vehiculelor electrice

Rio Tinto a convenit să achiziţioneze Arcadium Lithium pentru 6,7 miliarde de dolari în numerar, într-o tranzacţie care subliniază modul în care companiile miniere se pregătesc pentru expansiunea pieţei vehiculelor electrice, conform Financial Times.

Grupul anglo-australian a anunţat că va plăti 5,85 dolari pe acţiune, reprezentând o primă de 90% faţă de preţul de închidere al Arcadium din 4 octombrie. Aceasta este cea mai mare achiziţie de litiu realizată vreodată şi va face din Rio Tinto al treilea cel mai mare producător de litiu din lume.

Jakob Stausholm, directorul executiv al Rio Tinto, a declarat că această tranzacţie va crea „o afacere de top în sectorul litiului, alături de operaţiunile noastre de succes din aluminiu şi cupru, pentru a sprijini tranziţia energetică necesară”.

Preţurile litiului au scăzut semnificativ în acest an, din cauza unei oferte excedentare şi a unei cereri sub aşteptări din partea industriei vehiculelor electrice. Acţiunile Arcadium au pierdut peste 40% din valoare de la începutul anului.

Cu toate acestea, Stausholm a subliniat că achiziţia este o mişcare „anticiclică” şi rămâne încrezător că litiul va continua să fie o piaţă „atractivă şi cu o creştere ridicată” pe termen lung.

Paul Graves, directorul executiv al Arcadium Lithium, a afirmat: „Credem că aceasta este o ofertă convingătoare în numerar, care reflectă o valoare deplină şi echitabilă pe termen lung pentru afacerea noastră şi, în acelaşi timp, reduce riscurile acţionarilor noştri legate de implementarea portofoliului nostru de dezvoltare şi de volatilitatea pieţei.”

Compania rezultată din această fuziune va produce litiu în Argentina, Australia şi Canada, având totodată operaţiuni semnificative de prelucrare în Quebec.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.