ROBOR scade accentuat după decizia BNR de a tăia iar dobânzile: la 3 luni, indicele afişează o cotaţie de 5,59%, de la 5,80% în ziua anterioară
Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a scăzut joi la nivelul de 5,59%, de la 5,80% cât a fost în şedinţa precedentă.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.
Banca centrală a decis ieri să reducă dobânda-cheie la 6,50% pe an, de la 6,75% anterior, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, de la 5,75% anterior.
În prima parte a lunii iulie, indicele a coborât sub 6%, această mişcare semnificativă în jos a dobânzilor pe piaţa interbancară venind după ce scăderea accelerată a inflaţiei spre 5% a convins boardul BNR să dea startul relaxării monetare în luna iulie, când, banca centrală a tâiat dobânda-cheie la 6,75% pe an, de la nivelul de 7% unde a staţionat timp de un an şi jumătate, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6% anterior.
În 8 iulie, ROBOR la 3 luni a coborât la 5,81%, de la 6% anterior. Iar apoi a rămas pe palierul 5,80-5,81%.
ROBOR la 3 luni a început anul 2024 la 6,21%, în timp ce la debutul anului 2023 era 7,56%. Cea mai apropiată valoare de cotaţia înregistrată joi a fost pe 18 mai 2022, când indicele ROBOR la 3 luni a fost la 5,57%.
Noua valoare a IRCC valabilă pentru creditele contractate în trimestrul al treilea (iulie-septembrie) este 5,86%, calculată pe baza tranzacţiilor interbancare din T1/2024. În perioada aprilie-iunie IRCC a fost 5,9%.
Tot joi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 5,63%, de la 5,85% miercuri, iar indicele ROBOR la 12 luni la 5,66%, de la 5,89% în şedinţa precedentă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro