România a confiscat peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele nouă luni ale anului, volum aproape dublu faţă de perioada similară din 2022. Valoarea totală pe piaţa neagră trece de 15 mil. euro

Autor: Cristina Bellu Postat la 22 septembrie 2023 27 afişări

România a confiscat peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele nouă luni ale anului, volum aproape dublu faţă de perioada similară din 2022. Valoarea totală pe piaţa neagră trece de 15 mil. euro

Autorităţile din România au confiscat în primele nouă luni din 2023 peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă, aproape dublul volumului capturilor înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea totală a acestora pe piaţa neagră depăşind 15 milioane de euro, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Cele mai mari trei capturi de ţigarete de contrabandă au fost înregistrate în Arad, Giurgiu şi Vâlcea, volumele reţinute în aceste judeţe reprezentând peste 70% din totalul capturilor în primele nouă luni din 2023.

Totodată, în urma unor percheziţii în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Dolj, autorităţile au descoperit grupări care au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine.

Raportul instituţiei mai precizează că în luna august, de asemenea, au fost descoperite două instalaţii de procesare clandestină a tutunului şi peste 2.000 de kilograme de tutun, dintre care aproximativ 600 de kilograme era deja prelucrat.

“În contextul în care datele la zi ale anului curent indică o sporire alarmantă a activităţii infracţionale şi diversificarea metodelor de introducere pe piaţă a produselor de contrabandă şi contrafăcute, siguranţa consumatorilor, frânarea fenomenelor reţelelor infracţionale şi asigurarea sustenabilităţii veniturilor la bugetul de stat trebuie să se regăsească cu prioritate pe agenda publică a ţării. Credem cu tărie într-o informare continuă şi corectă asupra riscurilor contrabandei şi contrafacerii şi continuăm să susţinem eforturile autorităţilor în combaterea acestui fenomen cu implicaţii severe asupra dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor”, spune Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Autoritatea Vamală Română şi BAT au reînnoit în septembrie 2022 Protocolul de colaborare semnat în 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni şi combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comerţul şi distribuţia ilegală a produselor din tutun contrafăcute, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de colaborare şi a schimbului de informaţii şi asistenţă.

Traficul ilicit cu ţigarete şi produse din tutun este un femonen global, complex şi constituie o ameninţare permanentă pentru concurenţialitatea pieţei legale, interne şi europene, de natură să afecteze substanţial bugetul de stat consolidat al fiecărui stat membru, interesele financiare ale Uniunii Europene şi, în egală măsură, comerţul ilicit cu ţigarete.

Traficul ilicit cauzează pierderi financiare importante, care se datorează neachitării taxelor vamale, precum şi a altor taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi accize.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.