România, invizibilă pe harta turistică a lumii. Niciun oraş din România nu îşi face loc în topul celor mai vizitate 100 de oraşe din lume. Bucureştiul atrage mai puţini turişti ca Bangalore, India

Autor: Cristina Roşca Postat la 04 decembrie 2019 76 afişări

♦ Pragul de intrare în clasament este de 1,8 mil. turişti străini ♦ Prin comparaţie, toată România a primit anul trecut 2,8 milioane de vizitatori de peste hotare ♦ Praga se află pe locul şase în topul celor mai vizitate oraşe din Europa şi pe poziţia 22 în lume ♦ Polonia este prezentă cu două centre urbane în top 100, iar Capitala Ungariei este pe poziţia 62.

România, invizibilă pe harta turistică a lumii. Niciun oraş din România nu îşi face loc în topul celor mai vizitate 100 de oraşe din lume. Bucureştiul atrage mai puţini turişti ca Bangalore, India

♦ Pragul de intrare în clasament este de 1,8 mil. turişti străini ♦ Prin comparaţie, toată România a primit anul trecut 2,8 milioane de vizitatori de peste hotare ♦ Praga se află pe locul şase în topul celor mai vizitate oraşe din Europa şi pe poziţia 22 în lume ♦ Polonia este prezentă cu două centre urbane în top 100, iar Capitala Ungariei este pe poziţia 62.

Niciun oraş din România, nici măcar Bucureştiul, nu a reuşit să îşi facă loc între cele mai vizitate 100 de urbe de la nivel mondial, arată cel mai recent raport al companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. Acesta este al doilea an consecutiv când piaţa locală apare ca fiind invizibilă pe harta turistică a lumii.

Clasamentul „Top 100 City Destinations 2019” realizat de Euromonitor şi ajuns deja la cea de-a 12-a ediţie are la bază da­tele din 2018, mai exact numărul de sosiri internaţionale. Clasa­mentul oferă şi date estimate pentru anul în curs. Pentru a ajunge la clasamentul celor 100 de oraşe au fost analizate un total de 400 de centre urbane.

Datele iau în calcul turiştii străini, respectiv orice persoană care vizitează un loc pentru minimum 24 de ore şi maximum12 luni. Sunt analizate doar persoanele care stau în structuri private de cazare, individuale sau colective şi care pot fi plătite sau gratuite. Astfel, nu sunt incluse persoanele care stau mai puţin de o zi, locuitorii din aceeaşi ţară, oamenii în tranzit sau cei veniţi de pe vasele de croazieră.

Clasamentul de anul acesta este din nou condus de Hong Kong cu un total de aproape 29,3 milioane de vizitatori. Euro­monitor estimează pentru 2019 o scădere la 26,7 de milioane de vizitatori (sosiri). Declinul de 8,7% faţă de 2018 vine pe fondul problemelor interne şi al pro­testelor ce se derulează de mai multe luni.

Oraşul rămâne la vârf, fiind un important centru de business care primeşte multe vizite de lucru, însă distanţa faţă de următorul clasat s-a redus.

Pe poziţia următoare se află un alt nume asiatic – Bangkok, alături de Londra care completează podiumul. Bangkok are 24,2 milioane de vizitatori, plus 7,7%, iar Londra a ajuns la un pas de 20 de milioane după un declin de 3%. Pentru 2019 însă se prevede o revenire a numărului de turişti pentru cel mai vizitat oraş European.

La vârf se mai găsesc şi alte oraşe-stat din Asia precum Singapore (locul 5) sau Macau  (4), fiecare cu peste 18,5 milioane de oameni care le trec graniţa annual. Pragul de intrare în acest clasament al celor mai turistice 100 oraşe din lume este de 1,78 milioane de sosiri, pe ultima poziţie aflându-se Bangalore, un oraş din India cunoscut a fi un centru de business.

Pragul de intrare a scăzut în ediţia din acest an a clasamentului de la peste 2,2 milioane de turişti. Chiar şi aşa, nici Bucureştiul şi niciun alt oraş din ţară nu îşi face loc în acest clasament în contextul în care numărul total de turişti străini pe care îl primeşte România a sărit de 2,8 milioane anul trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cifrele se referă atât la vizitatorii care vin în interes de personal, cât şi la cei care ajung aici pentru business. Prin comparaţie, doar Praga, capitala Cehiei, are 9 milioane de vizitatori anual. Oraşul se află pe locul 22 la nivel mondial şi pe 6 în Europa.

De altfel, este singurul oraş din Europa de Est care îşi face loc la vârf în topul celor mai vizitate oraşe din Europa, potrivit Euromonitor.

Totuşi, între primele 100 de oraşe din lume se numără şi Budapesta, capitala Ungariei, cu un total de 3,8 milioane de vizitatori în 2018. Mai mult, Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune, este prezentă în clasament cu două centre urbane – Varşovia şi Cracovia, fiind singura din Europa Centrală şi de Est în această situaţia. Situaţia poate fi explicată prin faptul că oraşul capitală atrage mai degrabă turişti în căutate de business, iar Cracovia este o bijuterie arhitecturală căutată de pasionaţii de călătorii. La polul opus, nici România şi nici Bulgaria – cele două economii mai sărace din UE şi din regiune – nu se găsesc în top cu niciun nume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
clasament,
top,
vizita,
turisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.