România primeşte o finanţare de 600 de milioane de euro din partea Băncii Mondiale pentru implementarea reformei fiscale şi a tranziţiei energetice

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 01 august 2024 44 afişări

România primeşte o finanţare de 600 de milioane de euro din partea Băncii Mondiale pentru implementarea reformei fiscale şi a tranziţiei energetice

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a semnat, astăzi, 1 august 2024, pentru România, Acordul de împrumut (Împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul fiscal şi creşterea verde) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 599,1 mil. Euro, se arată într-un comunicat de presă de Ministerul de Finanţe.

Contractarea împrumutului a fost condiţionată de adoptarea unor acţiuni de reformă, grupate pe doi piloni:

  1. Pilonul 1: întărirea managementului fiscal, a incluziunii şi a investiţiilor publice verzi, care include acţiuni în domenii precum: reforma fiscală, reforma pensiilor, investiţii publice verzi;
  2. Pilonul 2: promovarea finanţării private pentru tranziţia verde, care include acţiuni în domenii precum: energie (energia regenerabilă, inclusive energia eoliană offshore), transport, parteneriat public – privat.

„Este important de precizat că finanţarea aceasta, care se face la cele mai bune condiţii pe care le putea accesa în acest moment România, a fost condiţionată de realizarea unor reforme structurale importante pentru consolidarea managementului fiscal şi îmbunătăţirea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice. Parteneriatul nostru cu Banca Mondială a fost mereu unul de succes şi se reconfirmă prin rolul activ în sprijinirea potenţialului de creştere al ţării noastre. Mulţumiri speciale pentru Anna Akhalkatsi, pentru îndrumarea profesională permanentă pe care a oferit-o României”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Sprijinul financiar din partea Băncii Mondiale are o maturitate de 15 ani, cu rambursare într-o singură tranşă, la data de 15 iulie 2039.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.