România şi Letonia - primul loc în UE privind numărul de pietoni morţi în accidente rutiere
România şi Letonia ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de pietoni morţi în accidente rutiere, cele două ţări înregistrând, alături de Bulgaria şi Lituania, şi cel mai mare număr de decese în accidente, potrivit raportului european privind siguranţa rutieră.
Comisarul european pentru Transport Violeta Bulc a prezentat, marţi, la Bruxelles, raportul anual al Uniunii Europene privind siguranţa rutieră pe drumurile din statele europene, iar potrivit statisticilor la nivel european anul trecut au fost înregistrate 25.700 de decese în accidente rutiere în cele 28 de state membre.
Violeta Bulc a declarat, într-o conferinţă de presă, că, potrivit statisticilor europene, numărul de accidente rutiere a scăzut cu aproximativ unu la sută comparativ cu 2013.
Potrivit raportului citat, România şi Letonia se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de pietoni morţi în urma unor accidente rutiere şi totodată cele două ţări înregistrează, alături de Bulgaria şi Lituania, cele mai multe decese în accidente cu peste 90 de morţi la un milion de locuitori.
Astfel, în România şi Letonia 39% din numărul persoanelor decedate în accidente rutiere sunt pietoni, în timp ce media europeană este de 22%. Cele mai multe accidente ale căror victime sunt pietonii - 69 la sută - se produc în zonele urbane.
"E trist şi greu de acceptat faptul că aproape 70 de europeni mor pe drumurile noastre în fiecare zi şi mult mai mulţi sunt răniţi grav. Cifrele publicate astăzi ar trebui să fie un semnal de alarmă, în spatele cifrelor şi statisticilor există soţi, părinţi, copii, fraţi, colegi şi prieteni îndoliaţi. De asemenea, ne amintesc că siguranţa rutieră necesită o atenţie constantă şi eforturi suplimentare”, a spus comisarul european.
Potrivit acesteia, statele europene trebuie să-şi intensifice activitatea în următorii ani, pentru a atinge ţinta dorită de a reduce la jumătate numărul de decese rutiere până în 2020.
"Să lucrăm împreună pentru a ne asigura că mai mulţi oameni vin acasă în siguranţă la sfârşitul călătoriei lor în UE. Aceasta este una dintre priorităţile mele şi ar trebui să fie una dintre priorităţile tuturor guvernelor din toate statele membre”, a afirmat Bulc.
Potrivit raportului privind siguranţa rutieră în statele europene, în 2014, numărul de decese rutiere variază încă foarte mult la nivelul UE, iar rata medie de fatalitate în UE pentru 2014 este de 51 de decese rutiere la un milion de locuitori.
În rapoarte Malta, Ţările de Jos, Suedia şi Regatul Unit continuă să raporteze cele mai puţine decese în accidente rutiere, cu mai puţin de 30 de decese la un milion de locuitori, în timp ce patru ţări europene, respectiv Bulgaria, Letonia, Lituania şi România, încă raportează peste 90 de morţi la un milion de locuitori.
Potrivit statisticilor realizate la nivel european, numărul total al deceselor înregistrate în accidente rutiere a scăzut cu 18,2% din 2010 şi până în prezent.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro