Craciun fericit!

Rusia câştigă pe două fronturi: În timp ce trupele lui Putin muşcă tot mai tare din teritoriul ucrainean, maşinăria de război rusă toacă milioane de dolari pe zi din exporturile de petrol în ciuda sancţiunilor şi a Occidentului

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 12 iulie 2022 313 afişări

Rusia câştigă pe două fronturi: În timp ce trupele lui Putin muşcă tot mai tare din teritoriul ucrainean, maşinăria de război rusă toacă milioane de dolari pe zi din exporturile de petrol în ciuda sancţiunilor şi a Occidentului

În ciuda sancţiunilor şi a armelor trimise de Occident către Ucraina, Rusia câştigă tot mai mult teren atât în planul războiului cât şi în plan financiar, unde încasează bani grei din exporturile de petrol. Majorarea taxelor pentru exportul de ţiţei a ajutat Kremlinul să depăşească reducerea exporturilor cu care s-a confruntat pe fondul sancţiunilor şi a noi politici energetice anti-ruseşti, scrie Bloomberg.

Taxele pe export au crescut cu 23% în intre iunie şi iulie, ceea ce înseamnă că pentru fiecare baril de petrol livrat, Rusia încasează 1,42 dolari în plus. Această măsură privind majorarea taxelor a ajutat ţara lui Putin să treacă peste o scădere cu 15% a exporturilor, veniturile diminunându-se doar cu 2%, adică cu 3 milioane de dolari.

Ultimele măsuri luate de Rusia pe planul exporturilor sunt o nouă problemă cu care grupul G7 trebuie să se confrunte. Ţările din G7 vor să pună presiune asupra Rusiei fără însă ca aceasta să ducă la majorarea preţului pentru aurul negru.

În acest sens Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, propune un plan de plafonare a preţurilor pentru petrolul rusesc, pentru a menţine volumele de export şi totodată pentru a lovi în veniturile guvernului rusesc.

Totuşi, nu există nicio garanţie că Rusia va fi de acord să livreze petrolul în astfel de condiţii, chiar şi dacă tot mai multe ţări ar adera la planul americanilor. Potrivit ultimelor cifre, Rusia încasează undeva la 800 de milioane de dolari pe zi din exportul de petrol.

Datele sunt încă provizorii, însă ele arată o tendinţă descendentă începută de la jumătatea lunii iunie privind exporturile de petrol ale Rusiei. Conform mediei de patru săptămâni, fluxurile au scăzut cu 3,38 de milioane de barili pe zi.

Ţările asiatice, în frunte cu China şi India cumpără peste 50% din totalul petrolului rusesc exportat, însă aceste cifre sunt în scădere. Transporturile către alte ţări asiatice în afară de cei doi giganţi, sunt practic inexistente.

Livrările de petrol vor aduce Rusiei aproximativ 55,20 dolari pe tonă, în creştere faţă de pragul de 44,80 din iunie. Aceasta este cea mai mare creştere a taxelor de export aplicată de guvernul rus din aprilie, reflectând totodată şi presiunea economică pusă de sancţiuni pe umerii Kremlinului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.