Salariul IT-iştilor va scădea indiferent dacă angajatorul măreşte brutul. Cu cât vor fi mai mici salariile
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii din România a realizat o consultare cu companiile membre cu diverse specializări (firme de dezvoltare de software la comandă, de cercetare-dezvoltare şi companii de produs, atât locale, cât şi multinaţionale) pe tema impactului modificărilor recente aduse prin intermediul OUG 79/2017 atât asupra costurilor companiilor, cât şi asupra veniturilor angajaţilor.
ANIS a realizat o simulare pe un cost salarial de 10.000 de lei şi pentru ca modificarea să nu aibă impact asupra costurilor salariale companiile trebuie să mărească brutul, însă chiar şi în această varianta în care companiile vor mări salariile brute ale angajaţilor, angajaţii care în acest moment beneficiază de scutirea de impozit vor înregistra o scădere a veniturilor nete de minim 6.5%.
Creşterea anuală şi sustenabilă a sectorului IT în ultimii 15 ani, s-a produs şi pe baza predictibilităţii în zona fiscală, inclusiv prin menţinerea scutirii de impozit pentru activitatea de creare de programe pentru calculator.
În 2017, sectorul IT are în jur de 100.000 de angajaţi, iar companiile din acest sector au o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro, iar productivitatea este de 45.000 de dolari per angajat. Estimarea pentru 2020 este de 115.000 de angajaţi, o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de euro şi 55.000 de euro per angajat (productivitate).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro