Săptămâna de lucru de 4 zile nici nu a început bine să fie o realitate că o nouă idee revoluţionară apare pe piaţa muncii: Programul de muncă de 9 zile, unde odată la două săptămâni angajaţii primesc cinci zile fără muncă
Săptămâna de lucru de patru zile, în care angajaţii lucrează cu o zi în minus faţă de programul tradiţional pentru aceleaşi salarii şi bonusuri, a venit recent pe piaţa muncii şi a fost primită cu entuziasm. Acum o nouă idee este gata să revoluţioneze felul în care se lucrează: săptămâna de lucru de nouă zile, scrie CNBC.
Conform proiectului, programul presupune nouă zile de muncă, iar odată la două săptămâni, angajaţii beneficiază de cinci zile libere. Noul program s-a lansat după succesul celor şase luni de teste al săptămânii de patru zile în Marea Britanie, unde s-a putut observa o creştere a productivităţii şi a interesului din partea angajaţilor faţă de job şi obiectivele pe care trebuie să le atingă.
O mare parte dintre beneficii sunt similare cu cele ale săptămânii de patru zile, potrivit celor care au testat-o. Printre acestea se numără productivitatea, satisfacţia angajaţilor, un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată şi o mai bună stare de bine.
Ben Branson-Gateley, CEO şi co-fondator al firmei de software pentru resurse umane Charlie HR, care a implementat , de asemenea, săptămâna de lucru de nouă zile, spune că a observat beneficii suplimentare faţă de programul de patru zile.
"Motivul pentru care sunt cu adevărat pro nouă şi nu patru este că ziua de joi nu devine noua vineri", spune el. Alternarea săptămânilor de patru şi cinci zile creează, de asemenea, un echilibru mai bun, a constatat Branson-Gateley.
Angajaţii pot trece de la un stil de lucru la altul şi se pot adapta la modul în care lucrează în funcţie de câte zile are săptămâna de lucru, bucurându-se şi de îmbunătăţiri ale calităţii vieţii, explică Branson-Gateley.
Totuşi, la fel ca şi săptămâna de patru zile, săptămâna de nouă zile nu se potriveşte tuturor întreprinderilor şi tuturor angajaţilor. Firma de relaţii publice Stand, cu sediul în Londra, este una dintre acestea, explică fondatoarea Laura Oliphant.
"Beneficiile au fost evidente, am simţit că sprijinim mai bine bunăstarea mentală a angajaţilor, reducând stresul şi epuizarea, oferindu-le timp pentru a se deconecta. Iar echipa s-a simţit mai productivă. Dar au existat şi unele dezavantaje", explică ea.
Nu toţi angajaţii au observat beneficiile, spune Oliphant, şi, deoarece clienţii trebuiau să poată contacta pe cineva din firmă în orice zi, Stand a trebuit să stabilească un sistem de rotaţie, acordând angajaţilor diferite zile libere.
"Rotaţia a necesitat mult timp pentru a fi dezvoltată, toată lumea lucra după termene diferite, şi echipele erau tensionate atunci când rotaţia coincidea cu perioadele de vacanţă", spune Oliphant.
În prezent, Stand urmează un program de lucru de 4,5 zile şi jumătate - vinerea, toată lumea termină lucrul la ora 13.00, cu excepţia unei persoane din fiecare echipă, care stă cu ochii pe e-mailurile importante.
Acest lucru a rezolvat problemele pe care firma le-a găsit testând săptămâna de nouă zile, dar beneficiile au rămas.
"O lecţie cheie pentru noi este să nu ne limităm la un model flexibil care funcţionează pentru altcineva. Este important să găsiţi unul care să se potrivească afacerii dumneavoastră şi clienţilor dumneavoastră", a declarat Laura Oliphant.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană