Săptămână roşie pe pieţele europene: Incertitudinile tarifare şi tensiunile globale lovesc în acţiuni şi aruncă pieţele într-o mare de incertitudine

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 11 aprilie 2025 23 afişări

Săptămână roşie pe pieţele europene: Incertitudinile tarifare şi tensiunile globale lovesc în acţiuni şi aruncă pieţele într-o mare de incertitudine

Acţiunile europene au înregistrat o scădere uşoară vineri, la finalul unei săptămâni marcate de volatilitate şi de modificări bruşte ale politicilor tarifare ale Statelor Unite, care au intensificat temerile privind impactul economic al unui posibil război comercial.

Potrivit Reuters, indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,3% în cadrul unor tranzacţii volatile, în jurul orei 07:58 GMT, după ce, în cursul săptămânii, atinsese un minim al ultimului an şi jumătate. Evoluţia a venit pe fondul deciziilor contradictorii ale preşedintelui american Donald Trump, care a impus iniţial tarife dure partenerilor comerciali ai SUA, pentru ca mai apoi să le suspende temporar.

Indicele de referinţă şi-a pierdut câştigurile iniţiale după ce China a majorat tarifele la importurile de mărfuri americane, cuprinse acum între 84% şi 125%, accentuând tensiunile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii. Pauza tarifară de 90 de zile anunţată de Trump nu a inclus şi China, unde nivelul tarifelor a fost majorat până la 145%.

Performanţele indicilor bursieri regionali au fost mixte. Indicele german DAX, sensibil la evoluţiile comerciale internaţionale, a scăzut cu 0,2%, după ce în sesiunea precedentă înregistrase cel mai mare câştig procentual într-o singură zi din 2022.

Suspendarea temporară a tarifelor de către Trump a determinat Uniunea Europeană să amâne introducerea propriilor măsuri de retorsiune. Miniştrii de finanţe din UE urmează să se întâlnească vineri pentru a decide dacă vor continua discuţiile cu Washingtonul sau vor avansa cu propriul plan tarifar împotriva SUA.

„Trebuie să ţinem cont că pauza tarifară durează doar 90 de zile, iar multe ţări aşteaptă la rând pentru a negocia un acord comercial în această perioadă scurtă”, a declarat Nick Saunders, director executiv la Webull UK.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a descris suspendarea temporară a tarifelor decisă de Trump drept o „pauză fragilă”.

În acelaşi timp, Banca Centrală Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de riscul ca stresul financiar din sectorul instituţiilor nebancare – precum fondurile speculative – să se extindă către băncile tradiţionale, mai ales în perioadele de instabilitate de pe pieţe, a declarat joi Sharon Donnery, reprezentant al supravegherii BCE.

Toată atenţia se va concentra asupra reuniunii de politică monetară a BCE programate pentru joia viitoare, unde pieţele se aşteaptă aproape unanim la o reducere a ratei dobânzii cu un sfert de punct procentual.

Urmărește Business Magazin

0 of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:01
01:05
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori