Savu: 10-20 de molecule care nu şi-au dovedit eficienţa, scoase de pe lista de medicamente compensate
Aproximativ 10-20 de molecule "vechi", care nu şi-au mai dovedit eficienţa terapeutică în utimii ani, vor fi propuse pentru scoaterea de pe lista cu medicamente compensate şi gratuite, a declarat marţi preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.
"Noi vom publica, probabil astăzi (marţi, n.r.) sau mâine, şi partea de medicamente care vor fi delistate din lista de compensate şi gratuite. Sper să intre în transparenţă decizională. Sunt medicamente vechi, care nu şi-au mai dovedit eficienţa terapeutică în ultimii ani, care au fost deja înlocuite de multe ori şi care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. După calculele făcute iniţial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro", a spus dr. Marius Savu, la dezbaterea publică pe tema proiectului de Ordin privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, organizată la Ministerul Sănătăţii.
Savu a precizat că medicamentele delistate sunt ieftine şi fac parte din arii terapeutice diverse.
"Acoperă arii terapeutice de la neurologie, la cardiologie, la psihiatrie, sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe aşa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au început să nu îşi mai dovedească eficienţa faţă de alternativele mai noi care există şi nu mai are sens să fie compensate de către sistemul public. Este vorba de undeva între 10-20 de molecule care vor fi propuse spre delistare. Urmează să vedem, pentru că va fi dezbatere publică, companiile îşi vor putea spune cuvântul, ne vom uita pe rapoartele de evaluare. În general, sunt medicamente generice care vin din istorie", a mai spus preşedintele ANMDM.
Referindu-se la contractele cost-volum, preşedintele ANMDM a spus că a fost stabilită forma acestora şi urmează, cel mai probabil, negocierile finale.
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a spus că orice acţiune privind medicamentele este blocată, întrucât mulţi medici din comisiile de specialitate au demisionat, la sfârşitul anului trecut, în baza Ordinului 1406 din 2014, privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 398/2013 pentru înfiinţarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii.
"Este important de subliniat faptul că ne aflăm într-o situaţie de blocaj, generată de faptul că membri comisiilor de specialitate au demisionat, la sfârşitul anului trecut şi practic nu se pot lua o serie întreagă de decizii faţă de contestaţiile care au fost făcute referitor la dosarele evaluate pentru noile medicamente. Referitor la cele 23 de medicamente care au fost introduse anul trecut în lista de compensate, protocoalele de prescriere nu au fost finalizate, deci practic acele medicamente nu pot fi eliberate către pacienţi conform normelor în vigoare. Comisiile trebuiau să elaboreze protocoalele terapeutice şi, prin demisia membrilor acestor comisii, practic procesul nu s-a mai finalizat. Şi contestaţiile sunt blocate, pentru că ele trebuie analizate de către membri ai comisiilor de specialitate. Mai durează până se semnează contactele cost-volum, pentru că procesul nu este finalizat", a mai spus Dan Zaharescu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu a precizat că, din cei 600-700 membri ai comisiilor de specialitate, 200 au demisionat.
"Ministerul Sănătăţi are 53 de comisii clinice, care au fiecare între 12-15 membri, sunt în total 600-700 de membri, din care circa 200 şi-au dat demisia. Dintre preşedinţii de comisii, din 53, aproximativ 40 sunt încă în funcţie. În acest moment, Ministerul Sănătăţii încearcă să remedieze această problemă, consultând specialiştii din domeniu, ca să înlocuiască pe cei care au demisionat", a spus Ţucmeanu.
Secretarul de stat a precizat că Ministerul Sănătăţii contează pe sprijinul Colegiului Medicilor din România pentru a identifica specialiştii care vor completa locurile rămase libere în comisiile de specialitate, precum şi funcţionarea conformă.
"Ministerul Sănătăţii este în permanent dialog cu specialiştii, pentru a găsi cele mai bune soluţii în eficientizarea activităţii comisiilor de specialitate", a mai spus Ţucmeanu.
Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1406 din 2014, membrii comisiilor de specialitate au obligaţia de a depune declaraţie de interese cu privire la incompatibilităţile şi conflictul de interese, în termen de maximum 15 zile de la numirea în comisiile de experţi. Declaraţia de interese va fi actualizată ori de câte ori intervin modificări. Actualizarea se face în termen de maximum 30 de zile de la data modificării respective.
Membrii comisiilor de specialitate nu pot deţine funcţii în cadrul producătorilor de medicamente şi al deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor, al distribuitorilor de medicamente, asociaţiilor, fundaţiilor sau al altor organizaţii neguvernamentale reprezentative ale acestora, precum şi în cadrul societăţilor comerciale cu profil farmaceutic.
Potrivit actului normativ, constituie conflict de interese: efectuarea oricăror acţiuni care să stimuleze prescrierea, distribuirea, vânzarea sau consumul de medicamente şi/sau publicitatea pentru medicamente; orice legătură cu societăţi producătoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum şi cu reprezentanţele din România ale societăţilor comerciale producătoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, stabilită prin activităţi de consiliere remunerată sau neremunerată; deţinerea de bunuri imobile în proprietate sau în concesiune cu una dintre persoanele angajate la societăţi producătoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum şi cu reprezentanţele din România ale societăţilor comerciale producătoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente; dar şi primirea de cadouri şi orice beneficii materiale sau avantaje făcute de orice persoană din cadrul societăţilor producătoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum şi de reprezentanţele din România ale acestor societăţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro