Seful Erste: Creditele neperformante in Romania se vor reduce abia din a doua jumatate a anului
Grupul austriac Erste a depasit deja problemele legate de cresterea creditelor neperformante in Europa de Est, iar situatia incepe sa se imbunatateasca, astfel incat acum grupul se poate gandi la achizitii de banci in regiune, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Totusi, volumul pierderilor de pe urma creditelor nerecuperate variaza de la tara la tara. "In Romania, varful acestora va fi atins abia la jumatatea anului. In Cehia, Polonia si Slovacia, varful a fost deja depasit. Pe ansamblul grupului, ce a fost mai rau a trecut", a afirmat Treichl, intr-un interviu pentru publicatia austriaca Der Standard.
Treichl a subliniat ca in aceasta perioada este pentru prima data cand valoarea CDS-urilor (asigurarile de incapacitate de plata) pentru Europa de Est se situeaza sub cea corespunzatoare pentru Europa de Vest. "Estul va intrece Vestul, inclusiv pentru ca povara creditelor este mai mica", spune bancherul.
Andreas Treichl a vorbit despre politica de achizitii a grupului, mentionand Polonia, Ungaria si Balcanii de Vest ca posibile zone unde ar putea exista banci de cumparat. "Noi suntem banca estului Uniunii Europene si dorim sa ne intarim pozitia. Avem in vedere cateva tinte de achizitie", a explicat el, fara a mentiona bancile vizate.
Rezultatele din Romania si Ungaria au afectat bilantul Erste pe trimestrul al treilea, in ciuda unei cresteri pe ansamblu a profitului la nivel de grup. BCR, detinuta de Erste, a avut in primele noua luni ale anului un profit net de 42,9 milioane de euro, in scadere de la 106,5 milioane in acelasi interval din 2009, din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, a scaderii veniturilor din comisioane si a scaderii rezultatului net din tranzactionare.
Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a mentionat recent ca banca a avut "o politica conservatoare", precizand ca imprumuturile negarantate au fost limitate, cele in monede exotice n-au luat niciodata amploare, iar banca a facut eforturi de a restructura creditele cu probleme. Bruynseels a admis ca banca a pierdut imprumuturi imobiliare in valoare de 120 de milioane de euro, intrucat clientii le-au refinantat la alte banci.
Conform Oanei Petrescu, vicepresedinte responsabil de retail banking, de la inceputul anului si pana acum au fost restructurate circa 1.000 de imprumuturi pentru persoane fizice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro