Şeful Reprezentanţei CE: E necesar ca instituţiile din România să demonstreze un angajament colectiv
Şeful interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene din România, Cristian Buchiu, a declarat că instituţiile cheie ale României trebuie să demonstreze "un angajament colectiv şi ferm" în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, adăugând că autorităţile trebuie să ia măsuri legislative concrete.
"Comisia Europeană a adoptat astăzi la Strasbourg raportul său anual privind situaţia sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei din România. Pe scurt, mesajul Comisiei: este necesar ca instituţiile cheie din România să demonstreze un angajament colectiv şi ferm în ceea ce priveşte independenţa justiţiei în România şi păstrarea echilibrului în sistemul judiciar. Suntem într-o cursă lungă. Am fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum, însă rămânem încrezători că autorităţile române vor da un nou impuls în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor MCV. Salutăm eforturile întreprinse de autorităţile române din iunie 2019, însă considerăm că acestea trebuie dublate de măsuri concrete atât legislative cât şi administrative. În mod specific, şi mă gândesc la abordarea legislativă, aceasta o considerăm esenţială", a spus Cristian Buchiu, după publicarea raportului MCV privind situaţia sistemului judiciar din România din ultimul an.
Acesta a reamintit că Executivul de la Bruxelles pune la dispoziţia României, la nivel administrativ, 125 de milioane de euro pentru reforma sistemului judiciar.
"De asemenea, la nivel administrativ profit de acest moment să reamintesc faptul că CE pune la dispoziţia României 125 de milioane de euro pentru proiecte destinate reformei sistemului judiciar din România. Rămânem la dispoziţia autorităţilor române în acest sens, cum am făcut-o şi în trecut. Vom transmite acest raport Consiliului European şi Parlamentului European şi vom monitpriza în continuare, cu atenţie, situaţia sistemului judiciar din România", a declarat Buchiu.
Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă ţara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018. Comisia Europeană a adoptat, marţi, ultimul raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro