Sell America: dolarul este în picaj, în timp ce euro urcă, iar rubla se apreciază exploziv. Îşi pierd investitorii încrederea în America?
De decenii, Statele Unite sunt considerate un loc sigur pentru investiţii, însă în ultima vreme această credinţă a fost zdruncinată de asaltul tarifar lansat de preşedintele Donald Trump.
De decenii, Statele Unite sunt considerate un loc sigur pentru investiţii, însă în ultima vreme această credinţă a fost zdruncinată de asaltul tarifar lansat de preşedintele Donald Trump. Volatilitatea creată de acesta îi împinge acum pe mulţi investitori să vândă mai multe categorii de active americane şi să-şi direcţioneze banii către pieţe mai stabile, o strategie cunoscută acum drept „Sell America“.
Îşi pierd investitorii încrederea în America şi implicit în dolarul american? Moneda este prinsă în această tendinţă, depreciindu-se cu peste 9% în acest an. Iar analiştii cred că declinul va continua.
Peter Dragicevich, strateg la Corpay, spune că încrederea investitorilor în SUA a fost zdruncinată, potrivit The Guardian. „Nu este o pierdere completă de încredere, ci o slăbire a acesteia din cauza politicii SUA“. Declinul dolarului a dus la aprecierea altor monede în raport cu acesta.
Euro a performat puternic peste dolar în ultima lună, în ceea ce ar putea fi interpretat drept un vot de neîncredere în economia americană. Şi rubla rusească s-a apreciat cu 40% în raport cu dolarul american de la începutul anului.
Cu câteva excepţii, un dolar mai slab este o uşurare pentru guverne şi bănci centrale din întreaga lume, susţin analiştii, potrivit CNBC.
Cu multe ţări cu pieţe emergente având datorii mari în dolari, un dolar mai slab le micşorează povara acestor datorii. În plus, un dolar mai slab şi o monedă locală mai puternică tind să facă importurile relativ mai ieftine, scăzând inflaţia şi oferind băncilor centrale spaţiu pentru reducerea dobânzilor pentru impulsionarea creşterii.
Totuşi, în timp ce o monedă locală mai puternică poate ajuta la îmblânzirea inflaţiei via importuri mai ieftine, aceasta erodează competitivitatea la export.
Va lăsa Sell America SUA mai săracă? Companii tech chineze vizează în continuare listări pe pieţele americane în pofida turbulenţelor, iar companii din Europa încă aduc bani şi fabrici în SUA.
Beijing Smart Walnut Education Technology este una dintr-o serie de firme chineze care analizează posibile IPO-uri în SUA în ciuda escaladării tensiunilor dintre Washington şi Beijing, surse familiare cu situaţia au declarat pentru Bloomberg.
Din Europa, VW intenţionează să-şi mute o parte din producţia Audi în SUA. Roche a anunţat recent o investiţie de 50 miliarde de dolari în America, ce va crea peste 12.000 de noi locuri de muncă în următorii cinci ani, scrie Portfolio.
De asemenea, LVMH, Novartis şi Mercedes şi-au anunţat intenţii similare de relocare parţială sau în totalitate a activităţii pe sol american, conform La Tribune.
Pe de altă parte, Sell America înseamnă de ceva vreme Buy German. Creşterea simultană a euro şi bundurilor germane din această lună sugerează un exod al capitalului către titlurile de referinţă ale zonei euro văzute drept refugiu în faţa turbulenţelor iscate de războiul comercial, spun investitorii, notează Financial Times.
Însă obstacole semnificative rămân pentru ca acestea să înlocuiască titlurile americane de trezorerie ca activ de refugiu preferat la nivel global.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro