Semnal de avertizare de pe piaţa imobiliară. Cum au ajuns construcţiile de locuinţe să scadă cu peste 20% la nivelul întregii ţări VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 august 2024 76 afişări

Semnal de avertizare de pe piaţa imobiliară. Cum au ajuns construcţiile de locuinţe să scadă cu peste 20% la nivelul întregii ţări VIDEO

Construcţiile, sectorul în care economiştii şi-au pus speranţele că va salva economia, au eşuat. Conform datelor INS, construcţiile rezidenţiale s-au prăbuşit cu 22% în toată ţara în prima jumătate a anului. Scăderea abruptă poate fi pusă pe fondul dobânzilor mari, care au redus apetitul consumatorilor pentru tranzacţii şi în final i-au covins pe dezvoltatori să calce pedala de frână pentru proiectele rezidenţiale, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

„Am avut o perioadă cu dobânzi foarte ridicate. S-a văzut această perioadă şi în scăderea numărului de tranzacţii pe piaţa imobiliară, deci interes mai mic de a cumpăra locuinţe. De aici a venit replierea dezvoltatorilor, în sensul că au redus investiţiile în astfel de ansambluri rezidenţiale” a declarat Adrian Codirlaşu în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Potrivit analiştilor, situaţia sectorului rezidenţial se va îmbunătăţi din 2025. Răspunsul la problema sectorului sunt tot dobânzile, despre care economiştii cred că vor scădea semnificativ, ceea ce va impulsiona consumatorii să fie mai activi pe piaţa imobiliară, să îşi facă credite pentru locuinţe şi să dea un semnal dezvoltatorilor că pot da drumul proiectelor puse în aşteptare.

„Cred că va porni totul natural începånd de anul viitor, pentru că vom avea dobånzi mult mai mici şi automat capacitate mult mai mare de împrumut a populaţiei să ia un credit ipotecar. Odată ce vor scădea ratele de dobândă eu cred că vom vedea un interes mare pe piaţa imobiliară” a mai spus vicepreşedintele CFA la ZF Live.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.