Serviciile secrete ruse i-ar fi "executat" pe militanţii proruşi care au doborât avionul MH17
Serviciile secrete ruse i-ar fi "executat" pe militanţii proruşi suspectaţi că au doborât avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, la 17 iulie 2014, în estul Ucrainei, potrivit unor surse citate de radioteleviziunea publică olandeză NOS, relatează Daily Express în ediţia electronică de marţi.
Conform surselor, regimul preşedintelui rus Vladimir Putin a încercat să elimine orice urmă a implicării susţinătorilor Rusiei în tragedia aviatică. Sursele le-au spus anchetatorilor olandezi că ruşii încearcă să "ascundă" orice dovadă care i-ar putea incrimina.
"Sursele mele consideră că aceste persoane şi-ar fi putut schimba identităţile sau chiar ar fi fost executate de serviciile secrete ruse, pentru a ascunde totul", a declarat jurnalistul olandez Robert Bas. El a adăugat că cei care au lansat rachetele BUK spre avionul de pasageri nu au putut fi găsiţi de anchetatori.
"În final, este posibil să nu existe un proces, din păcate, ci doar raportul privind rezultatele investigaţiei", a afirmat jurnalistul.
Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua o cursă de la Amsterdam către Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât în estul Ucrainei pe 17 iulie 2014. Moscova a acuzat forţele ucrainene că au doborât avionul, în timp ce Kievul a afirmat că aeronava a fost lovită de o rachetă BUK lansată de separatiştii proruşi.
Rezultatele anchetei privind circumstanţele prăbuşirii avionului urmează să fie date publicităţii în octombrie, dar NOS afirmă că investigaţia a fost obstrucţionată de atacuri cibernetice lansate de serviciile secrete ruse. Telefoane şi laptopuri folosite de anchetatori în Ucraina au fost "distruse" după instalarea unor programe spion.
NOS a precizat că informaţiile sale provind de la "câteva surse anonime din poliţie şi din cadrul grupului de anchetatori". Potrivit acestora, dovezile strânse, între care peste un milion de documente, duc la concluzia că avionul a fost doborât de o rachetă lansată de la sol. "Aceasta este versiunea principală, dar nu este singura, încă se mai investighează şi celelalte opţiuni", a declarat jurnalistul Robert Bas.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro