Spania va aplica „taxa Google” în ciuda ameninţărilor SUA cu creşteri de taxe vamale
Spania intenţionează să introducă taxa de 3% impusă giganţilor din tehnologie precum Google sau Amazon, în ciuda ameninţărilor tarifare venite din SUA, relatează El Pais.
Spania va adopta taxa pe servicii digitale de îndată ce se va forma un guvern, potrivit unor surse din actualul executiv. Aşa-numita „taxă Google” ar putea să nemulţumească Statele Unite, care au ameninţat deja Franţa cu represalii pentru o taxă similară.
Surse din Ministerul Finanţelor spun că decizia finală de a merge înainte cu impozitul va reveni următorului guvern spaniol, care va fi format de o coaliţie condusă de Partidul Socialist (PSOE), alături de Unidas Podemos. Măsura a fost inclusă în manifestul PSOE, înaintea alegerilor din 10 noiembrie, iar ministrul de finanţe María Jesús Montero a vorbit deseori în trecut despre necesitatea creării unei taxe de acest gen pentru a aduce sistemul fiscal spaniol la realităţile secolului XXI.
Administraţia anterioară a inclus deja o astfel de taxă într-un acord la care a ajuns în octombrie 2018 cu Podemos, înaintea încercării eşuate de a trece bugetul anului 2019. Fostul Cabinet al lui Pedro Sánchez a aprobat un decret privind taxarea anumitor servicii digitale, devenită cunoscută sub numele de „taxa Google”, şi care avea ca obiectiv să strângă aproximativ 850 de milioane de euro la buget. Legislaţia a fost trimisă spre aprobare Congresului, dar a fost abandonată dupa dizolvarea parlamentului, înainte de recentele alegeri generale.
Ţări precum Franţa au elaborat deja propriile reglementări, care au generat reacţii din partea Washingtonului. După ce preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife de până la 100% pe produsele franceze, UE a reacţionat, anunţând că va răspunde în mod unitar unei măsuri de acest fel.
Impozitul conceput de Spania prevede o cotă de impozit de 3%, care ar fi aplicată anumitor servicii digitale de la gigantii tehnologici ale căror venituri globale depăşesc 750 de milioane de euro şi ale căror câştiguri sunt mai mari de 3 milioane de euro.
Administraţia Trump a ameninţat că va impune taxe de import pe mărfuri franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ca răspuns pentru taxa pe servicii digitale din Franţa, care penalizează Google, Amazon sau Facebook. Taxa adoptată de autorităţile franceze a fost introdusă pentru a împiedica firmele tehnologice să evite plata impozitelor. Ministrul francez Bruno Le Maire a numit ameninţarea SUA drept „inacceptabilă”. "În cazul unor noi sancţiuni americane, Uniunea Europeană va fi gata să riposteze", a declarat ministrul finanţelor la radioul francez.
Luni, reprezentantul american al comerţului, Robert Lighthizer, a declarat că potenţialele taxe pentru mărfurile franceze sunt destinate să descurajeze alte ţări să ia măsuri similare. Lighthizer a spus că propunerea tarifară "trimite un semnal clar că Statele Unite vor lua măsuri împotriva regimurilor de taxare care discriminează sau impun sarcini nejustificate companiilor americane".
SUA spune că legea este în contradicţie cu normele fiscale internaţionale şi „neobişnuit de împovărătoare” pentru companiile de tehnologie americane. Lighthizer a declarat că SUA explorează investigaţii privind legi similare din Austria, Italia şi Turcia. Marea Britanie a făcut, de asemenea, paşi către o taxă tehnologică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro