STAREA VICTIMELOR de la Colectiv - 83 de răniţi, încă internaţi în Bucureşti. 15 sunt în stare critică, 6 în stare gravă. Cei 10 răniţi transferaţi duminică au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia
Ultimele date referitoare la starea victimelor din Clubul Colectiv indică un număr de 83 de persoane rănite încă internate, luni, în spitalele din Bucureşti, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, toţi cei 10 răniţi în incendiul din Colectiv care au fost transferaţi duminică au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia.
UPDATE 10:00 - 83 de răniţi mai sunt în spitale din Capitală, 15 în stare critică, 6 în stare gravă
În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi.
Dintre cei 83 de răniţi, la Spitalul de Arşi sunt 17 pacienţi, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 16, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" - 6, la Spitalul "Sfântul Ioan" - 6, la Spitalul Elias - 8, la Spitalul Militar Central - 7, la Spitalul "Sfântul Pantelimon" - 2, la Spitalul Floreasca - 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 10, la Spitalul Gerota - 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu" - 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineaţă.
În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 45 de persoane şi alte aproximativ 150 au fost rănite şi internate în spitale din Capitală.
Dintre pacienţii internaţi în spitale din Capitală, 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.
UPDATE 09:50 - Arafat: Toţi cei zece răniţi au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia
Toţi cei 10 răniţi în incendiul din Colectiv care au fost transferaţi duminică au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia, medicii din Londra care i-au aşteptat la aeroport fiind impresionaţi de modul în care au fost transportaţi, a declarat luni pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.
"Am avut câţiva pacienţi în stare critică, dar nu au fost probleme pe durata transportului. Toţi au ajuns cu bine, iar medicii de la Londra care i-au aşteptat la aeroport au fost impresionaţi de felul în care au fost transportaţi. Este un nou standard pentru transportul aerian al pacientului ars în stare critică, au spus medicii englezi", a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Dintre pacienţii transferaţi duminică de la spitale din ţară în unităţi sanitare, cei aflaţi în stare critică au rămas toţi în Marea Britanie, a mai spus secretarul de stat.
Raed Arafat a precizat că luni are înâlnire cu alte echipe de doctori din Germania şi Franţa, pentru a se stabili dacă alţi răniţi vor putea fi transportaţi în străinătate sau rămân să îi îngrijească în ţară.
Potrivit unor surse medicale, în Marea Britanie au fost transferaţi duminică, cu aeronava NATO, în jurul orei 23.00, Alexandru Olivian Olteanu şi Elena Niţu - de la Spitalul de Arşi, Iulian Rob, Vlăduţ Roberto şi Tudor Golu - de la Spitalul Universitar de Urgenţă, Corina Gabriela Ioniţă - de la Spitalul Elias, Cristian Răducanu şi Costin Dumitrache - de la Spitalul Militar, Cristian Daniel Mitroi - Spitalul Floreasca, iar în Norvegia a ajuns Marius Frăţoaica - de la Spitalul Bagdasar-Arseni.
Tot duminică, la ora 17.00, a fost transferat spre un spital din Israel Cătălin Mircea Ilniţchi, care era internat la Spitalul Floreasca.
EVOLUŢIA VICTIMELOR, DUMINICĂ, 8 NOIEMBRIE
UPDATE 22:59 - Zece răniţi au plecat spre Marea Britanie şi Norvegia cu o aeronavă NATO. Starea unor victime s-a înrăutăţit înaintea transportului
Zece răniţi în incendiul de la clubul Colectiv vor ajunge în noaptea de duminică spre luni în spitalele din Marea Britanie şi Norvegia, aeronava NATO care asigură transportul pacienţilor decolând de pe aeroportul Otopeni duminică seara.
Nouă pacienţi vor fi internaţi în spitalele din Marea Britanie şi unul în Norvegia, deşi pe lista iniţială a răniţilor care urmau să fie preluaţi de aeronava NATO se aflau 12 persoane, dintre care una trebuia să ajungă în Finlanda.
"Pacienţii pe care voiam să-i luăm erau în total 12. Nu mai luăm 12. Statea a doi dintre ei s-a deteriorat. Au rămas 10, iar aceştia vor pleca în Marea Britanie şi in Norvegia. Pacientul care trebuia să meargă in Finlanda va rămâne în Marea Britanie", a declarat Raed Arafat.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că operaţiunea a decurs bine, nu a fost niciun eveniment pe durata transportului pacienţilor cu ambulanţele şi îmbarcarea lor în avion. El a mai precizat că la bordul aeronavei sunt nouă medici specializaţi în medicina de urgenţă şi opt asistenţi.
Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 45, după ce toboşarul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a intrat în stop cardiorespirator în avionul ce îl transporta spre Elveţia.
UPDATE 15:47 - 21 dintre răniţii în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi până acum în cinci ţări
Un număr de 21 de răniţi în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi, până duminică la amiază, din spitalele din Capitală în clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii transmis la solicitarea MEDIAFAX.
Conform sursei citate, au fost transferaţi opt pacienţi în spitale din Belgia, câte doi în clinici din Austria şi Israel, iar unul în Germania. De asemenea, opt răniţi au fost transportaţi la unităţi medicale din Olanda, doi dintre aceşta decedând, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam.
Printre cei transferaţi la un spital din Belgia se numără şi Bogdan Moleşag, toboşarul trupei Up to Eleven şi cameraman la Prima TV. El s-a numărat printre persoanele rănite care au fost transportate sâmbătă cu două aeronave C-27 J Spartan la spitale din Olanda şi Belgia. Sâmbătă seară, două victime - Mariana Oprea şi Alexandru Hogea - au fost preluate de aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie şi duse în Austria.
Ministerului Sănătăţii a mai precizat că, duminică la prânz, mai erau internaţi în spitalele din Bucureşti 95 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă şi critică, iar 57 stabili.
UPDATE 14:45 Spitalul de Arşi: 19 pacienţi sunt internaţi. 7 victime sunt la Terapie Intensivă, dintre care 2 în stare critică, iar alţi 12 pacienţi sunt în secţiile obişuite
Şapte persoane rănite în incendiul de la Colectiv sunt internate, duminică, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi din Capitală, doi dintre pacienţi fiind în stare critică, patru în stare gravă, dar stabilă, în timp ce un alt rănit este dependent de oxigen.
Duminică, directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a declarat că la această unitate medicală sunt şapte pacienţi la Terapie Intensivă, iar alţi 12 sunt în secţiile obişuite.
"Şapte sunt în Secţia de Terapie Intensivă, unul este în stare mai gravă, dar nu necesită intubare şi nu este pe Secţia de Terapie Intensivă şi încă 12 pe secţiile obişuite. Din cei şapte de la Terapie Intensivă, unul este neintubat, şase intubaţi şi, din cei intubaţi, pentru doi se fac demersurile pentru a pleca unul la un spital din Zurich, din Elveţia, şi unul în Finlanda, doi sunt netransportabili şi la două persoane familia nu a fost de acord să plece în străinătate", a spus el.
Potrivit acestuia, ca stare generală a pacienţilor, "doi sunt în stare foarte gravă, critică, alţi patru în stare gravă, dar stabilă şi încă un pacient care este în Terapie Intensivă, este dependent de oxigen, dar este într-o stare mulţumitoare".
El a spus că nu ştie de ce familiile celor două persoane au refuzat ca acestea să fie transferate în străinătate, dar este vorba despre paciente care sunt în stare stabilă şi nu este un pericol iminent.
Întrebat dacă medicii au recomandat transferul, el a răspuns: "Autorităţile au luat legătura, au fost şi nişte echipe şi la noi în spital, ieri (sâmbătă - n.r.) de medici norvegieni, britanici, acele paciente trebuia una trimisă în Marea Britanie, cealaltă era, din câte am înţeles, era tot în Finlanda, cred, dar familia nu a fost de acord şi au semnat pentru asta, şi-au asumat".
Totodată, el a spus că, din câte ştie, din spital au plecat doi pacienţi, unul printr-o fundaţie în Israel, iar celălalt a plecat în Belgia după ce medici belgieni au venit şi au selectat pacienţi din spitalele bucureştene, cărora li se adaugă cei doi despre care se speră să plece duminică.
Întrebat despre afirmaţiile conform cărora autorităţile din România ar fi întârziat aceste transporturi, medicul a afirmat: "E foarte greu de spus că s-a întârziat sau nu s-a întârziat, în primele trei zile este perioada aceea de şoc post-combustional în care pacientul trebuie să-l stabilizezi în primul rând, după care trebuie să-l operezi, să-l susţii din punctul de vedere al terapiei intensive, foarte, foarte greu de cântărit o asemenea decizie şi probabil că fiecare caz trebuia individualizat, în condiţiile în care sunt atât de mulţi şi la atâtea spitale...".
Întrebat dacă urmează să mai fie externaţi pacienţi de la acest spital, Niţescu a precizat că deja au fost externaţi doi pacienţi care se aflau pe secţii, vineri.
"Mai sunt 12 pacienţi mai puţini gravi, dar aproape toţi au suferit intervenţii chirurgicale, cu toate că suprafaţa lor de arsură nu a fost foarte mare, arsuriel de căi respiratorii au fost mai mici, minore, şi probabil că în zilele următoare se vor mai externa, dar nu foarte mulţi pentru că majoritatea necesită îngrijiri post operatorii", a explicat el.
Bilanţul incendiului produs în 30 octombrie în Clubul Colectiv din Bucureşti a ajuns la 44 de morţi, trei pacienţi decedând duminică, după ce alţi nouă şi-au pierdut viaţa sâmbătă.
UPDATE 14:14 Spital Elias: Sunt internaţi 8 pacienţi. Un pacient va fi transferat în Norvegia, altul va pleca în Marea Britanie
Spitalul Elias are internaţi, duminică, opt pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, din care cinci la Terapie Intensivă şi trei la Chirurgie plastică, iar de la ATI vor fi transferate două persoane la unităţi medicale din Norvegia şi Marea Britanie.
"Duminică, în Spitalul Elias mai sunt internaţi opt pacienţi: cinci se află în secţia de Terapie Intensivă, trei în secţia de Chirurgie plastică. Din cei cinci pacienţi, doi sunt traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic", a declarat Dana Safta, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Elias.
Directorul medical a precizat că dintre cei doi pacineţi traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic, unul va fi transferat la un spital din Norvegia. De asemenea, o femeie internată la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Elias va fi transportată la o unitate medicală din Marea Britanie.
Dana Safta a mai spus că cei trei pacienţi internaţi la secţia de Chirurgie plastică au o stare bună.
UPDATE 13.02 Bănicioiu: Vor pleca toţi pacienţii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu
Pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor fi transferaţi indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând şi că toate costurile aferente transportului şi tratamentului vor fi suportate de către stat.
"Vor pleca toţi pacienţii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii a precizat şi că toate costurile aferente transportului şi tratamentului pacienţilor transferaţi în clinicile din străinătate, la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autorităţile române, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.
UPDATE 13.01 Spitalul Militar: Toţi cei 9 pacienţi sunt conştienţi, 2 sunt încă la Terapie Intensivă
Toţi cei nouă pacienţi care mai sunt internaţi la Spitalul Militar din Bucureşti sunt conştienţi, doi fiind încă la Terapie Intensivă, iar în cazul a cinci au fost făcute grefe de piele, au anunţat, duminică, reprezentanţii unităţii medicale.
Managerul Spitalului Militar, Florentina Radu Ioniţă, a spus că în acest moment în unitatea sanitară mai sunt internaţi nouă pacienţi.
"Doi pacienţi sunt încă în Terapie Intensivă, în acest moment sunt în blocul operator al Secţiei de chirurgie plastică şi după ce vor fi pansaţi şi evaluaţi se va decide dacă este cazul, şi bănuim că este cazul, să poată fi transferaţi în Secţia de chirurgie plastică şi arsuri. Ceilalţi şapte pacienţi, încă de ieri, deci ieri Secţia de chirurgie plastică avea şapte pacienţi stabili, cea mai mare parte cu grefe efectuate, s-a intervenit, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor. Aşa cum v-am spus, aceşti doi pacienţi care au rămas în Terapie Intensivă acum sunt evaluaţi şi noi dorim să fie transferaţi, şi considerăm că starea lor generală este staţionară, şi pot fi transferaţi în Secţia chirurgie plastică şi arsuri", a spus ea.
Managerul a amintit că mai mult de jumătate dintre pacienţii internaţi au o stare gravă, dar nu care să le pună viaţa în pericol în acest moment, însă evoluţia poate fi imprevizibilă de la oră la oră, astfel că sunt atent monitorizaţi.
Despre pacienţii care au fost transferaţi în străinătate de la Spitalul Militar, ea a spus că sâmbătă o pacientă a fost transferată la Spitalul AKH din Viena, iar din câte ştie până acum transportul s-a desfăşurat în condiţii bune, fiind preluată de acel spital.
Întrebată dacă vor exista şi alte tranferuri ale pacienţilor internaţi aici, ea a spus că, din punctul de vedere al medicilor, ceilalţi pacienţi sunt staţionari şi evoluţia lor este ţinută sub control.
Managerul Spitalului Militar a adăugat că există o situaţe specială, a unor pacienţi care nu vor să plece din spital, deşi familiile vor să fie transferaţi.
"Doi pacienţi care au fost întâi solicitaţi să fie transferaţi, pacienţii nu au dorit. Ulterior, alţi doi pacienţi şi aceiaşi doi pacienţi de ieri nu au dorit să plece din spital. Familia doreşte foarte mult să plece, motiv pentru care noi în fiecare zi am discutat aproximativ două ore atât cu familia, cât şi cu pacienţii pentru că am dori să se hotărască ce vor să facă. Din punctul nostru de vedere, ei sunt foarte bine manageriaţi aici, dar suntem de acord cu tot ceea ce hotărăşte familia, dar ideea este ca hotărârea familiei, atâta timp cât pacienţii sunt conştienţi, să fie de comun acord cu hotărârea pacientului", a spus ea.
Potrivit sursei citate, în acest moment, după ultimele discuţii, pacienţii nu doresc să plece.
Ea a spus că toţi cei 9 pacienţi din spital sunt conştienţi.
"La cinci dintre ei s-a făcut grefă de piele, s-a reintervenit la fiecare, pentru grefa de piele în săptămâna următoare se va evalua dacă este necesar să se intervină şi pe alte zone, pentru că întâi s-au excizat şi s-au grefat cele mai importante zone şi în funcţie de ce se va întâmpla când va fi reevaluată grefa de piele, adică probabil pe marţi sau miercuri vor fi grefate şi alte zone sau doar vor fi supravegheate acestea care sunt deja grefate. Bineînţeles că acum starea lor este puţin mai bună, în sensul în care având grefă de piele pierderile nu mai sunt atât de importante, lichidul acela preţios care se pierde din organism prin lipsa pielii, este stopată această pierdere pentru că s-a grefat cu piele proprie. Vor fi atent monitorizaţi şi suntem în consens cu ceea ce doreşte pacientul şi familia, intenţia este ca lor să le fie cât mai bine", a conchis ea.
UPDATE 12.45 Spitalul Floreasca: 8 pacienţi internaţi sunt în stare critică. Unul va fi transportat în Israel
Opt victime ale tragediei din Colectiv internate la Spitalul "Floreasca" sunt în stare critică, la secţia de terapie intensivă, una dintre acestea urmând să fie transportată duminică în Israel cu o aeronavă, au anunţat, duminică, reprezentanţii unităţii medicale.
Medicul Florenţa Iancu de la Spitalul "Floreasca" a anunţat, duminică la prânz, că două victime au murit în timpul nopţii, iar alte opt sunt în stare critică.
"În momentul de faţă, în secţia de Terapie intensivă se găsesc internaţi opt pacienţi în stare critică, iar pentru unul dintre ei se aşteaptă o ambulanţă aeriană medicalizată pentru transferul în Israel", a spus medicul primar.
UPDATE 12:44 Spitalul Bagdasar: Din cei 15 răniţi internaţi, 10 sunt la ATI, 4 în stare critică şi 4 foarte gravă
Reprezentanţii Spitalului "Bagdasar Arseni" au anunţat, duminică, faptul că, din cele 15 persoane internate în unitatea medicală, zece sunt la Terapie Intensivă, dintre acestea patru fiind în stare critică, iar patru în stare foarte gravă.
"În momentul de faţă sunt zece pacienţi în Terapie Intensivă, dintre care patru în stare critică, patru în stare foarte gravă, doi în stare gravă şi mai sunt încă cinci pe secţia de Chirurgie Plastică", au precizat reprezentanţii Spitalului "Bagdasar Arseni", duminică, în cadrul unei conferinţe de presă.
Conform sursei citate, pacienţii au început să fie pansaţi duminică, încă de la ora 07.00, iar în cadrul unităţii medicale sunt două săli de operaţie deschize, cu anestezişti.
"Din punct de vedere administrativ şi al organizării s-au perfectat actele necesare pentru transferul în străinătate. S-au asigurat toate mijloacele terapeutice şi accesul la patru săli de operaţie. În continuare lucrăm cu suficient personal, dar asta datorită activităţii, în bună parte voluntarea a angajaţilor noştri. Beneficiem, din fericire şi de ajutorul pacienţilor. Majoritatea sunt stabilizaţi, urmează procedurile chirurgicale necesare etapei următoare şi în principiu putem să fim optimişti în ceea ce priveşte evoluţia lor", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, în cadrul conferinţei.
UPDATE 11:21 NATO trimite un avion militar pentru transportarea răniţilor
Răniţii în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, aeronava putând efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşă.
Sprijinul NATO vine la solicitarea autorităţilor române. "Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede", a declarat Duşa, pentru B1Tv.
Avionul NATO poate efecta deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare.
Numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate.
Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 44 de morţi, după ce doi răniţi internaţi la Spitalul "Floreasca" din Capitală au murit duminică, iar un altul a decedat la Spitalul de Arşi. Sâmbătă au murit nouă persoane. Doi pacienţi de la Spitalul de Arşi au murit ieri, la primele ore ale dimineţii, apoi fiind anunţat un nou deces la Spitalul Universitar. În următoarele ore, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că doi pacienţi dintre cei transportaţi în Olanda au decedat, după aterizare. În următoarele ore au mai murit patru persoane, două de la Spitalul Floreasca, un tânăr de la Spitalul de Arşi şi o tânără internată la Spitalul ”Bagdasar”.
UPDATE 14:06 Spital Elias: Nouă răniţi sunt la Terapie Intensivă, unul va fi transferat în Germania şi încă un pacient va pleca în Belgia
Spitalul Elias are internaţi, vineri, 12 pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, din care nouă la Terapie Intensivă şi trei la Chirurgie plastică, un pacient a fost externat, un altul a fost transferat într-un spital din Germania, iar de la ATI va fi transferat în Belgia un alt rănit.
"Vineri, în Spitalul Elias mai sunt internaţi 12 pacienţi: nouă se afla în secţia Terapie Intensiva, trei în secţia de Chirurgie plastică. Unul dintre bolnavii aflaţi în secţia de Chirurgie plastică a fost externat în cursul zilei de ieri şi evoluţia leziunilor sale va fi urmărită în regim ambulator. Ceilalţi trei pacienţi vor rămâne internaţi, urmând să fie supuşi intervenţiilor chirurgicale de grefare", a declarat managerul unităţii sanitare, profesor dr. Doina Dimulescu.
Managerul Spitalului Elias a mai spus că, tot joi, unul dintre pacienţii din Terapie Intensivă a fost transferat într-un spital din Germania, fiind stabil hemodinamic şi respirator şi cu grefe cutanate efectuate la membrul superior drept şi toracele posterior.
Dintre pacienţii internaţi la Spitalul Elias, patru sunt în stare gravă, traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic (un pacient cu ARDS).
"Astăzi (vineri, n.r.), un alt pacient din ATI va fi transferat într-un spital din Belgia, în cadrul unei acţiuni complexe coordonate de Ministerul Sănătaţii", a precizat Doina Dimulescu.
Medicii de la Spitalul Elias continuă intervenţiile chirurgicale de grefare şi toaleta locală zilnică. Prognosticul se menţine rezervat pentru pacienţii din secţia de Terapie Intensivă.
"Accesul la pacienţii cu arsuri este strict limitat la personalul dedicat lor. S-au instituit măsuri severe de izolare a acestor pacienţi, pentru a scădea la minimum posibil riscul de infecţie", a adăugat managerul Spitalului Elias.
UPDATE 13:43 Spitalul de Arşi:10 pacienţi în ATI, intubaţi. Medici belgieni evaluează dacă pot prelua răniţi
Zece pacienţi sunt internaţi în Terapie Intensivă, toţi fiind intubaţi, iar o echipă de medici belgieni a venit pentru a face o evaluare a cazurilor şi pentru a decide dacă şi pe cine pot transfera, a declarat, vineri, reprezentantul Spitalului de Arşi din Capitală.
Medicul a precizat că în secţia ATI a spitalului sunt 10 pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv şi toţi sunt intubaţi. Acesta a precizat că doi dintre pacienţi au fost transferaţi de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", joi, ambii în stare gravă, unul având arsuri pe 35 la sută din suprafaţa corpului, iar celălalt pe 70 la sută.
Reprezentantul unităţii medicale a precizat că starea pacienţilor din ATI este, în general, stabilă.
"Sunt doi sau trei pe ATI care au o situaţie puţin mai delicată. Se fac toate eforturile pentru ei. A venit şi o echipă de medici belgieni. Ei vor face o evaluare şi vor decide dacă şi pe cine transferă", a mai spus medicul.
Întrebat ce s-a întâmplat în cazul pacientului Ciobanu, doctorul a spus că acesta este foarte grav, a necesitat traheostomie de urgenţă, având arsuri mari de căi respiratorii, dar şi arsuri corporale pe 45 la sută din suprafaţă.
"Medicii curanţi au considerat că ar avea mai multe şanse în străinătate. S-a luat legătura cu cei din Israel şi a venit un medic de ATI din Tel Aviv. Ei au un protocol care spune că nu pot primi un pacient decât după ce îl vede şi dă acceptul medicul lor. S-a dat acceptul, undeva în jurul orei 14.00 s-au făcut demersurile să vină un avion al lor şi un medic ATI specializat pe zbor. Când au venit să-l ia, la ora 21.30, au considerat ca transferul nu e foarte sigur, ca atare nu a fost preluat de avion şi de spital, pentru că ei au considerat că este periculos să fie transportat, pentru că se poate întâmpla ceva în timpul transportului. Medicii de aici nu au nicio legătură. Medicii de aici fac toate eforturile, ei au avut iniţiativa să fie transferat, pentru că este un pacient extrem de grav", a spus medicul de la Spitalul de Arşi.
Acesta a mai precizat că în ultimii ani au mai fost transferaţi în străinătate 10 pacienţi aflaţi în stare gravă, iar nouă au murit în străinătate.
"Noi am făcut toate eforturile, specialistul din Israel a venit şi a zis că şansele lui sunt de maximum 20-30 la sută. Am trimis toate documentele pacientului", a mai spus medicul, referindu-se la pacientul Ciobanu.
Bănicioiu: O parte dintre răniţi ar putea fi transferaţi în străinătate
"Avem un număr mare de pacienţi stabilizaţi, dar vă rog să primiţi această veste fără optimism. O pate dintre ei, care ar putea fi transferaţi în străinătate, sunt luaţi în calcul de Raed Arafat şi restul echipei de medici", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, la care sunt prezenţi specialişti francezi şi români în tratamentul arsurilor grave.
Dintre cei 127 de pacienţi, cei mai mulţi sunt internaţi la Spitalul de Arşi, Spitalul "Bagdasar-Arseni", Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias şi Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienţi răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv sunt internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", Spitalul "Sfântul Ioan", Spitalul "Sfântul Pantelimon", Spitalul "Dimitrie Gerota" şi Spitalul SRI "Agrippa Ionescu".
O misiune franceză se află în România, din 1 noiembrie, iar duminică şi luni urmează să vină din Franţa prima echipă de medici voluntari care va ajuta doctorii români la tratarea chirurgicală a victimelor incendiului de la clubului Colectiv.
Echipa de medici voluntari va fi formată din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician, la Spitalul Saint Louis din Paris şi doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician şi şef al secţiei de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Aceştia se numără printre primii medici care s-au declarat solidari şi s-au înscris ca voluntari pentru a veni în ajutorul medicilor români.
La ora actuală, din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, în spitalele din Bucureşti şi din judeţul Ilfov sunt internate 127 de victime ale incendiului din Clubul Colectiv, informează Ministerul Sănătăţii. Dintre aceştia, 65 în stare critică şi gravă, faţă de 83 în urmă cu o zi.
Datele pentru fiecare unitate sanitară:
Spitalul de Arşi – 25 de pacienţi internaţi
Spitalul Bagdasar Arseni – 21 internaţi
Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienţi internaţi
Spitalul Sfântul Ioan – 7 pacienţi internaţi
Spitalul Elias – 14 pacienţi internaţi
Spitalul Militar Central – 12 pacienţi internaţi
Spitalul Sfântul Pantelimon – 4 pacienţi internaţi
Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 14 pacienţi internaţi
Spitalul Universitar – 18 pacienţi internaţi
Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienţi internaţi
Spitalul Agrippa Ionescu – 3 pacienţi internaţi
EVOLUŢIA VICTIMELOR, JOI, 5 NOIEMBRIE
Belgia, Olanda, Germania, Israel şi-au exprimat intenţia să preia o parte dintre pacienţii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, urmând ca aceştia să fie transportaţi, în principal, cu avioanele Spartan ale MApN, România având în prezent 51 de paturi pentru arşi din care jumătate au ventilaţie.
Declaraţiile au fost făcute, joi, la Palatul Victoria, de secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care au precizat că bolnavii care au arsuri pe o suprafaţă mare a corpului au nevoie de paturi dotate cu un sistem de ventilaţie mecanică.
"Numărul este de 51 de paturi la nivel de Bucureşti şi 300 de paturi de chirurgie plastică. (...) Sunt pacienţi care, în mod normal, sunt consideraţi cu o patologie total aparte, mult mai gravă decât cei cu arsuri obişnuite, de data aceasta vorbim chiar de o situaţie atipică şi, pentru nivelul şi capacitatea României, numărul de pacienţi care a rezultat din acest accident este mult mai mare. (...) Nicio ţară, asta îmi spunea colegul nostru francez şi colegii israelieni, nicio ţară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un număr atât de mare de pacienţi deodată", a declarat Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.
UPDATE 19:43 - Bănicioiu: Situaţia celor 85 de răniţi la Colectiv e neschimbată, dar poate evolua în bine sau în rău
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că situaţia celor aproximativ 85 de pacienţi în stare în gravă şi critică rămâne neschimbată, dar poate evolua în bine sau în rău oricând, şi a făcut apel către cetăţeni să verifice informaţiile de pe Facebook pentru că în urma unui mesaj eronat au fost donate banane.
"Situaţia, astăzi, a pacienţilor internaţi în spitalele bucureştene, din păcate veştile sunt aceleaşi. În continuare sunt peste 80 de pacienţi grav şi critici, undeva la 84, 85 de pacienţi. Este adevărat că starea evoluează de la oră la oră şi se poate schimba şi în mai bine, şi în mai rău, în multe situaţii. Până acum putem vorbi de o evoluţie liniară pentru majoritatea dintre ei, mulţi au depăşit perioada prognozată şi destul de pesimistă de început, însă intră într-o etapă la fel de dificilă şi de acum încolo şi în care va conta în orice moment îngrijirea medicală şi atenţia medicilor", a spus Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.
El a precizat că sunt asigurate stocurile de materiale medicale şi medicamente, precum şi gărzile.
"Sunt şi echipe străine în colaborare cu medicii români, deci se acţionează cu echipe multidisciplinare, dar şi echipe multinaţionale, practic aşa aş putea vorbi de aici încolo. Toate sunt în plină acţiune în sălile de operaţii, pe secţiile de terapie intensivă şi le ţinem tuturor pumnii şi ne rugăm la Dumnezeu ca starea pacienţilor să se îmbunătăţeească", a precizat Nicolae Bănicioiu.
El a adăugat că, în prezent, medicii români sunt ajutaţi de colegi de-ai lor veniţi din Franţa, Belgia, Israel şi Marea Britanie, dar în zilele următoare este posibil să vină echipe medicale şi din alte state, în principal europene.
UPDATE 17:00 - Starea a cinci răniţi de la Elias s-a agravat. S-au făcut intervenţii pentru a fi ajutaţi să respire
Starea a cinci dintre răniţii din clubul Colectiv internaţi la Spitalul Elias s-a agravat, astfel că aceştia au fost suspuşi unor intervenţii - respectiv patru traheostomii şi o intubare orotraheală, pentru a fi ajutaţi să respire.
În Spitalul Elias continuă să fie internaţi 14 pacienţi dintre victimele incendiului de la Colectiv, 10 - în Secţia de terapie intensiva, şi patru, la chirurgie.
Bolnavii din Secţia de chirurgie generală au o stare generală bună şi necesită tratament local zilnic. În ceea ce priveşte bolnavii din terapie intensivă (ATI), în cursul zilei de miercuri, ei au suferit deteriorarea funcţiei respiratorii. Dintre aceştia, patru au fost supuşi traheostomiei şi unul este intubat orotraheal, toţi fiind ventilaţi mecanic.
Pronosticul continuă să fie rezervat pentru pacienţii de la terpie intensivă, din cauza leziu Spaţiul Secţiei de ATI este dedicat, de duminică, exclusiv îngrijirii bolnavilor arşi, de care se ocupă personalul Compartimentului de chirurgie plastică, al Secţiei de ATI şi al Secţiei de chirurgie generală.
UPDATE 15:25 - Timişoara: Doi medici, chemaţi să monteze dispozitivul ”plămân artificial” unor răniţi de la Colectiv
Doi medici de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara au fost chemaţi la Bucureşti să monteze dispozitivul ”plămân artificial” unor răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv, pentru a asigura eliminarea dioxidului de carbon în exces.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, medicul Marius Craina, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că doi medici de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă au plecat la Bucureşti pentru a monta dispozitivul ”plămân artificial” la doi pacienţi răniţi în urma tragediei de la clubul Colectiv.
”Deja au plecat doi colegi de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara, la Bucureşti. Este vorba despre dr. Marius Păpurică şi dr. Claudiu Neamţu. Cei doi sunt specialişti în montarea dispozitivului «plămân artificial». Au fost solicitaţi să monteze acest dispozitiv unui pacient rănit în clubul Colectiv şi care acum se află internat în stare gravă la Spitalul Bagdasar din Bucureşti. Al doilea pacient căruia i se va monta acest dispozitiv se află la Spitalul Pantelimon şi nu este în stare gravă precum primul”, a declarat Marius Craina.
Dispozitivul ”plămân artificial” aparţine spitalelor din Bucureşti şi nu va fi transportat de la Timişoara.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean din Timişoara, în cursul zilei de vineri alţi patru medici de la Secţia ATI vor merge la Bucureşti pentru a desfăşura, timp de o săptămână, activităţi medicale, inclusiv servicii de gardă.
Dispozitivul ”plămân artificial” a fost utilizat pentru prima dată la noi în ţară, la Timişoara, în anul 2013. Acesta a costat atunci aproximativ 2.000 de euro şi a fost folosit pentru prima dată pentru un pacient cu insuficienţă respiratorie acută severă.
Prin această tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea dioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui.
La acest moment, la Spitalul "Dr. Agrippa Ionescu" mai sunt internaţi patru pacienţi - doi în stare critică şi doi cu o evoluţie pozitivă, în stare stabilă.
Cei doi pacienţi în stare critică sunt o tânără italiancă de 20 de ani şi bodyguardul de la Clubul Colectiv, în vârstă de 35 de ani.UPDATE 12:00 - Spitalul Militar: Alţi trei pacienţi sunt supuşi unor operaţii de transplant de piele
Alţi trei pacienţi internaţi la Spitalul Militar Central după incendiul din clubul Colectiv sunt pregătiţi, joi, pentru transplant de piele, doi cu autogrefe şi al treilea cu piele artificială, a anunţat directorul general unităţii sanitare, colonel medic Florentina Radu-Ioniţă.
"Starea celor trei pacienţi operaţi miercuri şi cărora li s-a făcut transplant de piele cu autogrefă este bună, ei spunând chiar că se simt mai bine. Alţi trei pacienţi sunt pregătiţi pentru intervenţii similare joi, la unul dintre răniţi fiind luată în calcul varianta unei grefe cu piele artificială, datorită rănilor care nu ar permite autogrefa", a spus directorul general al Spitalul Militar Central.
Florentina Radu-Ioniţă a precizat că în Spitalul Militar Central sunt în continuare internaţi 12 răniţi în incendiul din clubul Colectiv, doi dintre ei fiind în stare critică.
"Avem doi pacienţi în stare critică. Din păcate, starea unuia dintre răniţi s-a agravat miercuri, devenind critică. Este vorba despre o tânără arhitectă care la momentul incendiului avea pneumonie. Am tratat suferinţa cu antibiotice, dar, din păcate, starea acesteia s-a agravat, ştiut fiind că afectarea pulmonară este cea care poate crea probleme după primele zile de la accident. Ceea ce pot să spun este că până acum nu am avut niciun caz de infecţie, dar riscul cel mai mare în astfel de situaţii este apariţia infecţiilor la locul plăgii", a mai spus directorul general al spitalului.
EVOLUŢIA VICTIMELOR, MIERCURI, 4 NOIEMBRIE
Ministerul Sănătăţii: 130 de victime, încă internate. 83 sunt în stare critică şi gravă
STAREA VICTIMELOR DE LA COLECTIV:
Stare critică:
Olteanu Alexandru, Maftei Teodora, Niţu Elena, Matei Alexandru, Zaharescu Liviu, Boghian Roxana Elena, Ciobanu Daniel, Enache Bogdan, Popescu Ionuţ, Ciocănel Silviu, Pătlăgeanu Cosmin, Nicodemus Marvin (cetăţean german), Maior Ionuţ, Hogea Alexandru, Golu Tudor, Vlăduţ Roberto, Rob Iulian (Spitalul de Arşi, Spitalul Militar, Spitalul Universitar)
Stare gravă:
Szilagi Andrei, Mocanu Cătălin, Fluieraş Miluţa, Tudor Ionuţ, Răducanu Cristian, Mantu Răzvan, Petrache Mădălina, Vasiliu Remus, Oprea Mariana, Dorbinoiu Nicoleta, Dumitrache Costin, Popa Bogdan, Damian Radu, Maior Livia, Popescu Florin, Tullia Ciotola (Spitalul de Arşi, Spitalul Militar, Spitalul Universitar, Spital Agrippa Ionescu)
Intubaţi:
Serian Mavi, Istrate Claudiu Bogdan, Popovici Pavlos Gabriel, Şerban Valentina Nicoleta, Şerban Alexandru, Molesag Bogdan, Iancu Mihai Alexandru, Ştefan Andreea, Costache Laurenţiu, Albu Ana, Giambaşu, Haifawi Hani, Apostol Ionela Adriana, Grecea Mihai, Andrei Galut, Darescu Loredana, Strungaru Mădălina, Mitroi Cristian, Ilnitchi Cătălin Mircea, Popa Cătălina Irina, Popa Adrian, Rădulescu Alexandra, Penescu Alexandru, Sinert Radu, Toader Elena, Aliman Alexandru, Pascu Alexandru Dragos, Ayberk Manci, Rotariu Oana, Caloian Ciprian (Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca)
Stare stabilă:
Popescu Ionuţ Liviu, Mitrea Radu Costel, Iliescu Andrei, Suta Andreea, Ziemba Radu Mihai, Flavia Lupu, Teodorescu Valentin, Furnea Alexandra, Buzoianu Nicolae, Achim Marian, Tartau Cristina, Tiaru Alice Ioana, Nicula Alexandru, Belu Laura Cristina, Chitiga Alexandra, Bud Viorel Andrei, Latraru Răzvan, Popescu Andreea, Scateie Alexandrina, Trifu Andrei, Scateie Cătălin, Panculescu Ioana, Moise Marian, Planga Alexandru, Sălăjan Ioan, Marin Cezar, Frăţoaică Marius, Ştefan Alexandru, Leuştean Marin, Lazăr Sorin Gabriel, Grigore Ioana Ruxandra, Matei Cristian, Băcanu Mircea Ştefan, Băloiu Atena Teodora, Popescu Mihai, Anghel Mihai, Marin Andra, Dumitrescu Răzvan, Stancu Radu, Ioniţă Alice, Albu Adrian, Ursu Andreea, Dinu Alina Petru, Morăraşu Ancuţa, Ioniţă Corina, Marin Cătălina, Filipescu Cristian, Rădoi Constantin, Mihăilescu Andra, Şerban Vlad, Pavlovici Liviu, Tudor Elena, Chelba Alexandru, Ursu Gabriela, Mihai Alexandru, Grădinaru Cătălin, Constantin Alexandru, Constantin Claudia Cristina, Bucur Ana Maria, Alban Popescu Christian, Oancea George, Profirescu Apostol Mihail, Dumitrescu Liviu, Bălăşeanu Irina, Dincă Dragoş, Socol Mirela, Şerban Cătălin, Spitalul Gerota, Brânduşan Ioan, Agirreazabala Iradi Xabier, Dan Ştefan, Etxarri Gallartza Imanol (Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spital Agrippa Ionescu).
Potrivit unui ultim bilanţ de marţi, în urma incendiului izbucnit vineri noapte în clubul Colectiv au murit 32 de persoane, ultima fiind o tânără de 28 de ani, care era internată la Spitalul "Sfântul Pantelimon".
Numărul persoanelor decedate în urma inendiului din Clubul Colectiv a ajuns astfel la 32. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.
EVOLUŢIA VICTIMELOR ÎN PRIMELE ZILE DUPĂ INCENDIU POATE FI CONSULTATĂ AICI
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro