Cine sunt străinii care au tranzacţionat acţiuni OMV Petrom în ultima perioadă, chiar şi la maxie istorice? Britanicii de la Legal&General au vândut recent de 55 mil. lei, americanii de la Vanguard au luat de 9 mil. lei

Autor: Liviu Popescu Postat la 24 iunie 2024 85 afişări

Cine sunt străinii care au tranzacţionat acţiuni OMV Petrom în ultima perioadă, chiar şi la maxie istorice? Britanicii de la Legal&General au vândut recent de 55 mil. lei, americanii de la Vanguard au luat de 9 mil. lei

Cea mai mare companie din România are un acţionariat divers care cuprinde nume grele într-ale investiţiilor precum Vanguard, BlackRock, Schroders, astfel că tranzacţiile acestor investitori cu acţiuni OMV Petrom (SNP) sunt urmărite atent de investitori mai ales acum când preţurile sunt la maxime istorice.

La Bursa de Valori Bucureşti acţiunile SNP se tranzacţionează la 0,773 lei, echivalentul unei capitalizări de 48,1 miliarde de lei, în creştere cu 35% de la începutul anului. ZF prezintă mai jos câteva exemple de acţionari activi care au tranzacţionat acţiuni OMV Petrom în ultima perioadă de timp.

Legal&General, companie britanică de administrare a investiţiilor, cu active de circa 1.200 de miliarde de lire sterline, este acţionar OMV Petrom iar în urma celei mai recente schimbări mai are doar 5,3 milioane de acţiuni. Britanicii au vândut circa 72 milioane de acţiuni SNP pentru circa 55 mil. lei, arată cea mai recentă raportare a lor, din 20 iunie, în platforma Bloomberg.

BlackRock, un alt nume important din peisajul financiar, este acţionar la OMV Petrom cu 32 milioane de acţiuni. Cea mai recentă raportare arată vânzarea a 310.000 de acţiuni. Marii administratori de active au expunere la OMV Petrom prin diverse fonduri mutuale care urmăresc burse din Europa, burse emergente, sectorul energetic, diverşi indici.

Vanguard, grup american care are în administrate active de circa 25 de ori cât Produsul Intern Brut (PIB) al României într-un an, adică aproximativ 7.200 de miliarde de dolari, are circa 680 de milioane de acţiuni SNP, iar recent a achiziţionat 12 milioane, potrivit datelor Bloomberg. Acesta este şi cel mai mare acţionar activ străin al OMV Petrom cu o deţinere de 1,09%.

Austriecii de la OMV au controlul majoritar cu o deţinere de 51,16%. Fondurile de pensii private din România circa 14% iar statul român aproximativ 20,7%.

OMV Petrom este în grafic cu rezultatele financiare bugetate pentru 2024 în contextul în care în primele trei luni ale anului a realizat un sfert din cât şi-a propus pentru acest an. Spre comparaţie în T1/2023 profitul net a fost de 38% din cât a bugetat pentru acel an iar vânzările de 23%. Compania şi-a bugetat pentru 2023 un profit net de 3,9 mld. lei, cel realizat pe parcursul anului fiind de 4 mld. lei, la vânzări de 40 mld. lei, într-un final fiind 39 mld. lei.

Pentru anul 2024 compania are în buget un profit net de 5,2 mld. lei la vânzări de 33,3 mld. lei. În T1 rezultatul net a fost de 1,4 mld. lei la vânzări de 8,5 mld. lei, rezultatele fiind în linie cu aşteptările investitorilor ceea ce a antrenat un maxim istoric pentru preţul acţiunilor.

 ​

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.