Suedia şi Olanda susţin candidatura lui Juncker la preşedinţia Comisiei Europene
Suedia este gata să susţină candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, a declarat premierul Fredrik Reinfeldt, după ce, iniţial, a criticat vehement legitimitatea fostului premier luxemburghez, iar o declaraţie în acest sens a făcut şi omologul său olandez, Mark Rutte.
Suedia este gata să susţină candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, a declarat, miercuri, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, după ce, iniţial, a criticat vehement legitimitatea fostului premier luxemburghez, relatează AFP.
"Dacă Jean-Claude Juncker obţine o majoritate calificată din partea şefilor de stat şi de guvern din UE şi are, de asemenea, susţinerea Parlamentului European, prevederile Tratatului de la Lisabona vor fi respectate, iar Guvernul este favorabil ca Suedia să se alăture acestei majorităţi", a declarat premierul Reinfeldt, citat de agenţia de presă TT.
În urmă cu două săptămâni, premierul Fredrik Reinfeldt a afirmat, într-un interviu pentru cotidianul britanic Financial Times, că alegerea lui Juncker, fără nicio dezbatare, "face imposibilă o altă candidatură şi exclude un număr important de alţi potenţiali candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene".
De asemenea, într-o întâlnire din 9 şi 10 iunie cu alţi şefi de guvern, inclusiv cancelarul Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron, Fredrik Reinfeldt a susţinut poziţia şefului Guvernului de la Londra, care se opune candidaturii lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene.
La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a anunţat că Olanda susţine candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. "Dacă va fi cerut un vot explicit, vom susţine candidatura lui Juncker", a declarat premierul Rutte, într-o dezbatere în Camera inferioară a Parlamentului, cu două zile înaintea summitului UE.
Decizia Suediei şi Olandei de a susţine candidatura lui Jean-Claude Juncker, care, de asemenea, şi-a asigurat de la început sprijinul Germaniei şi Franţei, reprezintă o lovitură dură pentru Marea Britanie.
Şefii de stat şi de guvern din UE urmează să ajungă la un acord în legătură cu desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene la summitul prevăzut pentru joi şi vineri la Ypres şi Bruxelles.
Premierul britanic David Cameron, care îi reproşează, printre altele, fostului premier belgian că este prea federalist, şi-a anunţat intenţia de a solicita un vot în Consiliul European, deşi se află în minoritate.
Potrivit Tratatului de la Lisabona, preşedintele Comisiei Europene este ales de Parlamentul European. După ce va fi desemnat de liderii europeni, candidatura lui Jean-Claude Juncker va fi supusă la vot în plenul Parlamentului European, la sesiunea din 14-17 iulie. Pentru a fi ales, Juncker are nevoie de 376 de voturi.
Un dezacord între Marea Britanie şi restul statelor membre ar putea avea consecinţe considerabile asupra relaţiilor dintre Londra şi Europa. Guvernul conservator de la Londra şi-a anunţat intenţia de a organiza în 2017 un referendum în legătură viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro