Suma uriaşă irosită de Ministerul Sănătăţii pe un sistem informatic nefuncţional

Postat la 08 decembrie 2016 418 afişări

Suma uriaşă irosită de Ministerul Sănătăţii pe un sistem informatic nefuncţional

Ministerul Sănătăţii a plătit, în perioada 2007-2010, peste 13 milioane de lei şi peste 11 mil. de dolari pentru un sistem informatic de înaltă performanţă pentru unităţile spitaliceşti, care însă nu a funcţionat niciodată, reiese din sinteza unui raport al Corpului de Control al premierului.

"În perioada 2007 – 2010, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un singur sistem informatic, respectiv sistemul informatic de înaltă performanţă pentru unităţile spitaliceşti, în baza unor hotărâri de Guvern, proiectul având ca scop informatizarea managementului administrării spitalelor. «Proiectul de Informatizare a Administrării Spitalelor» a fost destinat să îmbunătăţească calitatea serviciilor furnizate în sistemul medical din România, să ofere un instrument modern de control al resurselor, de cunoaştere a costurilor şi de urmărire a pacienţilor", se arată într-o sinteză a raportului efectuat de Corpul de Control al premierului, document publicat miercuri.

Din informaţiile transmise Ministerului Sănătăţii în perioada 2008-2010 de către conducerea celor două spitale "master" -Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş, cu privire la modul de derulare a Proiectului de informatizare a Administrării Spitalelor, rezultă fără echivoc opţiunea reprezentanţilor acestor unităţi spitaliceşti de a utiliza aplicaţiile informatice pe care cele două spitale le-au folosit şi anterior implementării "sistemului informatic de înaltă performanţă". Principalele motive invocate de către reprezentanţii celor două unităţi spitaliceşti în susţinerea acestei opţiuni au fost: mod de lucru mai greoi în noua aplicaţie, acoperirea insuficientă a domeniului medical, lipsa interfaţei cu SIUI - aplicaţia cu care se fac raportările la casa de asigurări.

Potrivit documentului, sistemul informatic instalat la Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş "nu a satisfăcut necesităţile de informatizare ale celor două unităţi spitaliceşti, iar proiectul nu a înregistrat rezultatul scontat, respectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate în sistemul medical din România şi crearea unui instrument modern de control al resurselor, de cunoaştere a costurilor şi de urmărire a pacienţilor", concluzionează raportul.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.