Sunt posibile ieftiniri ale apartamentelor noi? Ce răspunde preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate (AREI)

Autor: Bogdan Alecu Postat la 12 aprilie 2020 914 afişări

Sunt posibile ieftiniri ale apartamentelor noi? Ce răspunde preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate (AREI)

După mai bine de şase ani în care preţurile apartamentelor s-au apreciat – creştere care totuşi însă nu a dus la revenirea preţurilor din 2007-2008, este posibil ca în 2020 din cauza pandemiei acestea să revină pe un trend descendent.

"O ieftinire, dar nu drastică, va fi în cazul proiectelor care trebuie să restituie banii băncilor şi unde nu au reuşit să strângă un număr suficient de vânzări. Sunt persoane care nu vor mai achiziţiona apartamente. şi cei care au cumpărat în scop investiţional vor aştepta să vadă ce se întâmplă cu economia şi vor miza pe cash. Aceste proiecte ar suferi o scădere. Altfel, cerere există. Primim telefoane din partea clienţilor", explică Antoanela Comşa, preşedintele consiliului director al AREI şi directorul Gran Via, dezvoltatorul care construieşte proiecte precum Gran Via Park şi Timişoara 58 în Bucureşti sau Gran Via Marina în Constanţa.

De partea cealaltă, ea a subliniat că pentru contrucţiile deja demarate nu prea există negociere deoarece contractele sunt deja semnate. Dacă ar mai fi negociere pentru preţul de construcţie pentru un proiect viitor, da. Dar pentru cele începute, nu.

În cazul şantierelor, probleme la nivel de piaţă sunt în cazul care nu au suficiente rezervări pentru a susţine activitatea, iar vânzările noi sunt tot mai afectate.

"Din informaţiile pe care le avem, există şantiere care şi-au întrerupt activitatea. Ale noastre merg înainte deoafece am aplicat măsurile de prevenţie necesare. Pe de altă parte, multe showroomuri s-au închis din cauza pandemiei ceea ce duce la o diminuare radicală a procesului de vânzări noi. Pentru clienţii interesaţi şi au nevoie de locuinţe, primim cereri, suntem disponibili online. Dar mulţi nu se mai gândesc la achiziţia unui apartament. Aceasta vine şi din faptul că lumea doreşte să vadă şi să simtă locul zona, construcţia şi pentru  că sunt multe persoane care nu sunt sigure pe veniturile viitoare, nu ştiu ce se va întâmpla mai departe" a subliniat Antoanela Comşa.

În al doilea rând, construcţiile sunt continuate de cei care au şi materiale de construcţii pe stoc.

"Noi am aprovizionat cu materiale de construcţii şantierele din Bucureşti, am permis constructorului să-şi cazeze muncitorii în şantier, ceea ce diminuează riscul. În plus, construcţia era deja într-o fază destul de avansată, astfel încât se poate lucra destul de izolat, câte 2-3 persoane per apartament pentru finisaje. La Constanţa procedăm la fel şi ne-am adaptat din mers. Am schimbat furnizorul de materiale – dacă înainte aprovizionam din Italia acum aprozivionăm din România sau Bulgaria", a spus Antoanela Comşa.

Ea a subliniat că este posibilă o scădere a preţului manoperei, având în vedere numărul mai mare de muncitori care au revenit în ţară.

"Spre exemplu preţurile materialelor nu va scădea, producţia fiind oprită, importurile nerealizându-se, iar cei care au în depozite vor ţine de preţ pentru că cerere va exista în continuare. În ceea ce priveşte manopera, se va simţi o uşoară scadere, iar proiectele vor ajunge să fie finalizate într-un termen mai scurt, existând forţă de muncă", a conchis directorul Gran Via.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.