Ţara care a importat gunoi de peste 57 de miliarde de dolari. Cum a devenit plasticul folosit un bun cu valoare în comerţul internaţional
Puţini oameni s-ar gândi că plasticul folosit poate fi un bun cu valoare în comerţul global. Dar China a importat 106 milioane de tone de pungi vechi, sticle, ambalaje şi alte produse din plastic în valoare de 57,6 miliarde de dolari, din 1992 până în present, potrivit Bloomberg.
Însă 1992 este doar primul an în care China a transmis date cu privire la aceste importuri. Astfel, anul trecut când China a anunţat că are destul din gunoaiele celorlalţi, guvernele lumii s-au trezit cu o nouă problemă. Doar că nu ştiau cât de mare este problema.
Acum au aflat. Până în 2030, aproximativ 111 milioane de tone metrice de plastic folosit au nevoie de un loc pentru a fi îngropate, reciclate – sau nu mai pot fi produse deloc. Aceasta este concluzia unei analize realizate pe baza datelor comerciale de la ONU, de către cercetătorii de la Universitatea din Georgia.
Sticlele, pungile, ambalajele tuturor se adună. Doar în 2017, fabricile lumii au produs peste 8,3 miliarde de tone metrice de plastic nou, se arată în studiu.
Chiar şi un million de tone metrice este greu de vizualizat. Sunt 621.000 de Tesla Model 3. Cele 700 de milioane de iPhone-uri care există în lume reprezintă doar 10% dintr-un milion de tone metrice.
China importă plastic pentru a-l recicla sau pentru a-l arde în producţia de energie.
AProximativ 10% din plasticul produs la nivel global a fost ars. Până la 10 milioane de tone metrice ajung în oceane în fiecare an. Doar 9% din plasticul produs la nivel global a fost reciclat.
În 2016, China a importat doar jumătate din plasticul folosit al lumii, adică 7,4 milioane de tone metrice. Astfel, deşeurile plastice totalizează peste 14 milioane de tone metrice anual.
După ce industria s-a maturizat şi efectele negative ale oamenilor asupra oamenilor şi asupra mediului înconjurător a devenit clar, China a devenit mult mai selectivă în legătură cu gunoaiele pe care le cumpără.
O lege a „Gardului Verde” care a intrat în vigoare în 2013 a separate materialele din plastic de mâncare, metale sau alte tipuri de gunoi.
Exporturile către China au scăzut în 2013, iar acest trend a continuat în fiecare an, până anul trecut, când China a avertizat că se va opri din a cumpăra deşeuri plastice.
Dintre naţiunile care mai importă deşeuri plastice, Vietnam a anunţat curând că se va opri, în timp ce India sau Malaezia vor continua.
Problema plasticului a crescut în lume în ultimele decenii. De când a început producţia în masă la începutul anilor 50, producţia anuală a crescut de la 2 milioane de tone la 322 de milioane de tone în 2015.
Ritmul de producţie din prezent depăşesc abilitatea noastră de a le depozita, iar rezervele vor creşte.
„Fără idei îndrăzneţe noi şi fără strategii de management, ritmul actual de reciclare nu va mai fi de ajuns”, se arată în studiu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro