Temperaturile ridicate din această iarnă salvează Europa: Preţul gazelor europene scad la cel mai mic nivel înregistrat din 2021, mărind speranţele unei treceri uşoare peste sezonul rece
Preţurile la gazele naturale în Europa au revenit la nivelurile de dinainte de război, în condiţiile în care vremea blândă din ultima perioadă a redus cererea şi a atenuat temerile legate de o criză prelungită de aprovizionare, raportează Bloomberg.
Contractele futures de referinţă au scăzut cu până la 11%, căldura din ultima perioadă reducând cererea de încălzire. Vremea blândă s-a răspândit în întreaga regiune, la începutul lunii ianuarie temperaturile depăşind recordurile lunare în mai multe locaţii.
Preţurile au scăzut puternic începând cu a doua săptămână din decembrie, contribuind la atenuarea temerilor legate de o criză prelungită care ar putea paraliza economia europeană. Dacă preţurile se menţin la un nivel scăzut, acest lucru ar aduce o uşurare pentru inflaţia din întreaga regiune. Evitarea unui val de frig aspru ar lăsa blocul comunitar în avantaj atunci când vine vorba de reumplerea depozitelor de gaze după iarnă. Cu toate acestea, factorii de decizie politică urmăresc cu atenţie semnele unor preţuri mai mici care să stimuleze cererea, în cazul în care va fi nevoie de raţionalizarea energiei.
Depozitele de stocare sunt încă pline în proporţie de aproape 84%, iar cererea scăzută din perioada sărbătorilor a permis chiar şi reintroducerea unor cantităţi de gaz în instalaţii. Acest tampon va ajuta Europa să reziste la orice val de frig din cursul iernii şi va reduce deficitul de aprovizionare din Rusia.
Producţia de energie eoliană a crescut, de asemenea, atingând miercuri un record în Germania şi reducând şi mai mult cererea de ardere a gazelor pentru electricitate.
Vremea mai blândă şi vântul abundent au „atenuat îngrijorările pentru 2023 legate de deficitul de aprovizionare şi de potenţiale pene de curent", a declarat Inspired Energy Plc.
Contractele futures pe piaţa olandeză de gaze pe prima lună au scăzut până la 64,22 euro pe megawatt-oră, cel mai mic nivel înregistrat din noiembrie 2021, şi au fost tranzacţionate la 64,30 euro la ora 17:30 la Amsterdam.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro