Tensiuni in OPEC: discutiile despre cresterea productiei de petrol au esuat, pot urma noi scumpiri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2011 24 afişări

Discutiile din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol s-au intrerupt, miercuri, intr-o atmosfera tensionata, dupa ce Arabia Saudita, cel mai mare producator, n-a reusit sa-i convinga pe ceilalti participanti sa creasca plafonul de productie.

"A fost una dintre cele mai proaste reuniuni ale OPEC", a spus Ali al-Naimi, ministrul saudit al petrolului, citat de Reuters.

Esecul de miercuri al reuniunii de la Viena este ingrijorator pentru tarile importatoare de petrol, in frunte cu SUA, care isi pusesera sperantele in Arabia Saudita sa convinga OPEC sa ia masuri de crestere a productiei, pentru a impiedica majorarea necontrolata a pretului la petrol, atacurile speculatorilor si escaladarea inflatiei la nivel mondial.

Titeiul Brent a crescut imediat cu 1,06 dolari/baril, la 117,84 dolari. Titeiul cu livrare in iulie s-a scumpit la bursa din New York cu 1,65 dolari, ajungand la 100,74 pe baril - cel mai mare pret din 31 mai incoace. De-a lungul ultimului an, cresterea de pret a fost de 40%.

O nota a bancii JP Morgan estimeaza ca pretul petrolului ar putea urca in cursul acestui an pana la 130 de dolari pe baril.

La reuniune, cele patru tari arabe din Golf (Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Qatarul) au propus celorlalte opt membre OPEC o crestere a productiei cu 1,5 milioane de barili pe zi, la 30,3 milioane, Libia, Algeria, Angola, Ecuadorul, Venezuela, Irakul si Iranul s-au opus, iar Nigeria a ramas neutra.

Explicatia esecului tine atat de divergentele de viziune economica, cat si de cele politice. Qatarul ii sustine pe rebelii libieni in conflictul cu Muammar Gaddafi, iar Arabia Saudita a deranjat Iranul (siit) sustinand un guvern sunnit in Bahrein contra unei rebeliuni siite.

"Iranul nu crede ca oferta de titei de pe piata ar fi insuficienta", a spus Mohammad Aliabadi, ministrul petrolului de la Teheran.

Arabia Saudita ar urma acum sa creasca unilateral productia, avand in vedere ca estimarile OPEC recunosc ca ar putea fi nevoie de majorarea livrarilor spre a stopa scumpirea petrolului, care ameninta redresarea economiei mondiale. Sauditii livreaza acum 9,5 milioane de barili pe zi.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/tensiuni-in-opec-discutiile-despre-cresterea-productiei-de-petrol-au-esuat-pot-urma-noi-scumpiri-8326043
8326043
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.mediafax.ro
CNBC: Fă-ţi ordine în casă, Europa - sau te vei confrunta cu un „declin continuu”, avertizează economiştii