Tensiuni la cote maxime în politica germană: Olaf Scholz riscă totul într-un vot crucial pentru viitorul ţării, în timp ce criza economică şi tensiunile globale cresc miza alegerilor anticipate

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 decembrie 2024 9 afişări

Tensiuni la cote maxime în politica germană: Olaf Scholz riscă totul într-un vot crucial pentru viitorul ţării, în timp ce criza economică şi tensiunile globale cresc miza alegerilor anticipate

Liderul german Olaf Scholz este aşteptat să piardă luni un vot de încredere în parlament. Această înfrângere, de altfel planificată de cancelarul social-democrat, are ca scop declanşarea alegerilor anticipate, după ce luna trecută a pus capăt coaliţiei sale tripartite, raportează Financial Times.

Scholz şi aliaţii săi din Partidul Verzilor au pierdut majoritatea parlamentară pe 6 noiembrie, când cancelarul SPD l-a demis pe ministrul de finanţe, Christian Lindner, liderul partidului liberal FDP. Decizia a survenit după luni de dispute legate de buget şi în contextul în care perspectivele economice ale Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, devin tot mai sumbre.

„Într-o democraţie, alegătorii sunt cei care stabilesc direcţia politicii viitoare”, a declarat Scholz săptămâna trecută.

Constituţia Germaniei, concepută pentru a preveni instabilitatea politică după turbulenţele Republicii de la Weimar din anii 1920-1930, prevede că un vot de încredere — pe care doar cancelarul îl poate iniţia — este principalul mecanism prin care parlamentul poate fi dizolvat, declanşând astfel alegeri anticipate.

Această procedură constituţională a fost utilizată de doar cinci ori din 1949, dintre care trei au dus la alegeri anticipate. Willy Brandt şi Helmut Kohl au câştigat ulterior şi au rămas cancelari, în timp ce Gerhard Schröder a pierdut în 2005 în faţa Angelei Merkel.

Un element surpriză în scenariul de luni este reprezentat de faptul că unii deputaţi ai partidului de extremă dreapta AfD au anunţat că intenţionează să voteze în favoarea cancelarului. Strategia lor este de a amâna alegerile generale şi, implicit, victoria previzibilă a liderului CDU de centru-dreapta, Friedrich Merz, care conduce în sondaje. Merz doreşte să furnizeze rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, o măsură pe care AfD o contestă.

După ce Scholz va pierde votul de încredere, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va putea confirma data alegerilor anticipate, programate pentru 23 februarie, marcând astfel începutul oficial al campaniei electorale.

Germanii vor fi chemaţi la urne în plină iarnă, într-un moment în care ţara se confruntă cu o economie stagnantă şi cu riscul impunerii unor tarife comerciale americane, ca urmare a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.