Tentativa de asasinare a lui Donald Trump reprezintă un test pentru Wall Street, investitorii analizând acum şansele de a fi reales în funcţia de preşedinte. În Europa indicii bursieri sunt pe minus. La Bucureşti, indecizie. Surprinzător, Bitcoin creşte puternic

Autor: Liviu Popescu Postat la 15 iulie 2024 15 afişări

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump reprezintă un test pentru Wall Street, investitorii analizând acum şansele de a fi reales în funcţia de preşedinte. În Europa indicii bursieri sunt pe minus. La Bucureşti, indecizie. Surprinzător, Bitcoin creşte puternic

O zi întunecată în istoria Statelor Unite reprezintă un test pentru Wall Street şi alte mari burse întrucât investitorii urmează să reacţioneze la o aparentă tentativă de asasinat asupra fostului preşedinte american Donald Trump odată cu deschiderea şedinţelor de tranzacţionare.

Evenimentul, până acum, nu a declanşat o “fugă” către investiţii tipice de refugiu, cum ar fi titlurile de stat şi aurul, notează MarketWatch. În schimb, ar putea vedea investitorii concentrându-se pe percepţiile legate de modul în care împuşcătura de sâmbătă de la un miting din Pennsylvania va afecta cursa dintre Trump şi preşedintele Joe Biden.

Reacţia iniţială a pieţei, totuşi, a fost atenuată, cu contractele futures pe indici bursieri americani tranzacţionându-se aproape constant sau uşor mai ridicat duminică noaptea. În Europa însă indicii sunt pe minus (Paris 0,8%, Frankfurt 0,2%). La Bucureşti BET stagnează.

„Acesta este un eveniment îngrozitor. Dintr-o perspectivă pur de piaţă, nu considerăm că acest eveniment va avea un impact dramatic pe termen scurt”, a spus Keith Lerner, co-director de investiţii şi strateg şef la Truist, pentru MarketWatch duminică dimineaţa.

În timp ce pieţele de pariuri au înregistrat un număr crescut de pariuri pe o victorie a lui Trump, mişcarea generală a fost în concordanţă cu cea observată după performanţa slabă a lui Biden în dezbaterea din 27 iunie.

Performanţa S&P 500 de la începutul lunii martie a fost corelată pozitiv cu perspectivele unei victorii a lui Trump, aşa cum se reflectă în pieţele de predicţie şi în sondaje, au observat analiştii.

Relaţia pare să fie mai degrabă determinată de dorinţa unui rezultat clar decât de propunerile de politici. De fapt, înainte de martie, performanţa pieţei bursiere era corelată pozitiv cu probabilitatea unei victorii a lui Biden.

O creştere pentru bitcoin, de până la 9%, care se tranzacţionează continuu şapte zile pe săptămână, a fost văzută de investitori ca un semn că pieţele sunt susceptibile să ia în considerare perspective mai puternice ale unei victorii a lui Trump. Moneda a ajuns la 63.000 de dolari.

Investitorii au argumentat că o victorie a lui Trump ar fi, în general, favorabilă pieţei bursiere datorită perspectivelor pentru o reînnoire a dereglementării şi prelungirea reducerilor de taxe corporative.

În acelaşi timp, perspectivele crescute ale unei victorii republicane au fost citate ca un catalizator pentru slăbiciunea pieţei obligaţiunilor care a văzut randamentele Trezoreriei, care se mişcă invers faţă de preţ, să crească după dezbaterea din iunie. Deşi niciunul dintre candidaţi nu este văzut ca fiind probabil să ia măsuri pentru a aborda acumularea datoriilor în SUA, potenţialul pentru o combinaţie de reduceri de taxe, tarife propuse şi alte măsuri într-o a doua administraţie Trump a devenit central pentru investitorii în obligaţiuni.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.