Teste COVID cu „iz penal” în Dolj: Şefii laboratoarelor ar fi refuzat să facă teste

Autor: Luiza Paraschivu Postat la 24 august 2020 164 afişări

Procurorii susţin că şefii laboratoarelor din spitalele din Craiova ar fi refuzat probe de la DSP, însă ar fi lucrat teste la cerere. Managerii spitalelor neagă acuzaţiile.

Teste COVID cu „iz penal” în Dolj: Şefii laboratoarelor ar fi refuzat să facă teste

Şefii laboratoarelor de analize medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova şi al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova sunt vizaţi de o anchetă penală.

Procurorii susţin că, aproape două luni, aceştia au refuzat să lucreze probe prelevate de la persoane suspecte de COVID-19, aduse de Direcţia de Sănătate Publică.

În schimb, ar fi lucrat teste la cerere, plătite de cei care voiau să plece în străinătate.

Managerii spitalelor neagă acuzaţiile. Recunosc că se fac şi teste la cerere- 20, zilnic.

„Cred că în ultima săptămână, în fiecare zi pleacă maşină la Bucureşti, fie la Institutul Cantacuzino, fie la Medlife, fie la Synevo, fie la Regina Maria. Se trimit 200, 300, 400 de probe zilnic”, spune Iuliana Manea, coordonator Inspecţia Sanitară DSP Dolj.

La rândul său, Jan Pîrgaru, epidemiolg DSP Dolj, declară: „Rezultatele au fost primite foarte târziu, la un interval de 5-7 zile, chiar 10 zile.

„Există un număr mare de infectaţi. Cred că se putea face mult mai mult, dacă aveam informaţia mult mai devreme şi puteam să ne organizăm”, adaugă Florin Stancu, director DGASPC Dolj.

Pe de altă parte, Laurenţiu Ivanovici, manager SJU Craiova, spune că este adevărat că uneori a existat un număr mare de teste solicitate, câteva sute, şi nefăcând faţă, pentru că există o capacitate limitată de testare, au existat întârzieri.

„Avem un aparat care efectuează un număr de 150 de teste, zilnic. Nu se pune în discuţie de a refuza probele. Se pune în discuţie capacitatea de testare a unui aparat. Numărul fiind limitat, zilnic trebuie să facem o prioritizare în cee ace priveşte testele recoltate din spital. Am lucrat foarte multe teste şi pentru DSP Dolj”, a declarat Adina Turcu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Craiova.

În ultimele săptămâni, într-un cămin de bătrâni din Craiova şi într-un centru pentru persoane cu dizabilităţi din Filiaşi, aproximativ 200 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19. Epidemiologii din cadrul DSP Dolj spun că rezultatele testelor au venit chiar şi după 10 zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anchetă,
teste,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.