TOP ZF: Ati fost martori la fuziuni si achizitii de 4 mld. €, in 2006

Postat la 03 aprilie 2007 1 afişăre

Valoarea cumulata a tranzactiilor derulate in 2006 pe piata locala a trecut de 4 mld. euro, iar dintre acestea cele mai multe au fost facute de investitori straini, arata ZF Top Tranzactii, un supliment special al Ziarului Financiar lansat saptamana trecuta.

Valoarea cumulata a tranzactiilor derulate in 2006 pe piata locala a trecut de 4 mld. euro, iar dintre acestea cele mai multe au fost facute de investitori straini, arata ZF Top Tranzactii, un supliment special al Ziarului Financiar lansat saptamana trecuta.

 

Top Tranzactii prezinta in detaliu 68 de fuziuni si achizitii desfasurate anul trecut si in primele luni din 2007. Descriind fiecare tranzactie, Topul identifica partenerii si consultantii, atat ai vanzatorilor cat si ai cumparatorilor. Astfel, pentru prima data pe piata romaneasca, devin vizibili si actorii din umbra ai tran­zactiilor, adica avocatii si bancile de investitii.

 

Printre cele mai active case de avocatura de anul trecut se afla Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), Popo­vici si Asociatii, Musat si Asociatii, Salans, Schoenherr, Tuca Zbar­cea si Asociatii, Voicu Filipescu si Asociatii, Bostina si Asociatii, pre­cum si Radu Taracila Padurari Rete­vo­escu. De asemenea, dupa cum era de as­teptat, marile companii de consultanta si audit din Big Four, si anume Ernst & Young, PwC, KPMG si Deloitte au fost implicate in patru-cinci tranzactii. Topul mai contine si 25 de interviuri cu actori ai tranzactiilor sau consultanti.

 

Cea mai mare tranzactie a anului trecut o reprezinta preluarea pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud de catre Enel, care urmeaza sa plateasca statului roman 820 mil. euro. Tran­zactia nu a fost inca finalizata.

 

Gigantul austriac Erste Bank si-a majorat participatia la BCR platind 410 mil. euro pentru 7,2% din titlurile bancii salariatilor institutiei in a doua tranzactie de pe piata locala. Pe locul trei in clasamentul ZF se afla preluarea de catre Cuprom a RTB Bor, urmata de exit-ul realizat de fondul de investitii Advent International.

Anul 2006 a fost unul plin la capitolul de fuziuni si achizitii pe piata romaneasca, insa abia acum, cand toate informatiile sunt adunate intr-o singura lucrare, se vede cu adevarat cat de fierbinte a fost segmentul de M&A (merger & acquisitions - fuziuni si achizitii).

 

"Ma astept ca zona de M&A sa fie din ce in ce mai dinamica pe piata locala", a declarat Misu Negritoiu, director general al ING Bank Romania, prezent la evenimentul de lansare a Top Tranzactii organizat saptamana trecuta de Ziarul Financiar si ING.

 

Cei mai activi investitori in real estate-ul local s-au dovedit a fi austriecii si britanicii, carora cu greu le-au scapat printre degete deal-uri de amploare. In aceste conditii tranzactiile de zeci si chiar sute de milioane de euro au incins real estate-ul autohton, randamentele ridicate atragand un numar tot mai mare de jucatori. Pentru acest an se intrevede un numar similar de tranzactii pe acest segment, dezvoltarea pietei imobiliare fiind departe de maturitate.

 

Dupa achizitii de aproape jumatate de miliard de euro in primul trimestru, in piata sunt asteptate primele tranzactii de portofolii. Totodata, imobile de birouri precum America House, Anchor Plaza sau mall-urile dezvoltate de Iulius Group ar putea fi la sfarsitul anului active inregistrate in portofoliul altor companii.

 

Segmentul local de M&A a lasat loc si la surprize. Doua dintre ele s-au consumat in energie, care, dincolo de cifre, au lansat un mesaj foarte puternic. Grupul Rompetrol a cumparat cel mai mare operator petrolier independent francez Dyneff, dovedind prin acest lucru ca firmele cu nucleu romanesc au puterea de a intra in Vest, iar Petrom a intrat anul trecut in Rusia, adevaratul El Dorado pentru orice companie petroliera, de oriunde ar fi ea.

 

In ceea ce priveste perspectivele din energie, acestea ar putea fi reprezentate in primul rand de startul privatizarilor complexurilor energetice, dar si de alegerea echipei de consortiu pentru reac­toa­rele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cer­navoda si, poate, continuarea privatizarilor in seg­mentul de distributie si furnizare a energiei.

 

Un alt eveniment, care ar fi putut fi unul dintre cele mai importante ale anului tre­cut, va fi transferul pachetului de actiuni al Electrica Muntenia Sud catre italienii de la Enel.

 

Printre cele mai asteptate tranzactii din domeniul energiei se numara si listarea la Bursa a unor pachete minoritare la Nu­clear­electrica, Hidroelectrica, Romgaz, Distri­gaz sau Transgaz. Totusi, singura com­panie dintre cele enumerate care are sanse reale sa se listeze in acest an este Trans­gaz, pentru care s-a ales deja inter­mediarul, oferta publica urmand sa se de­ruleze in a doua jumatate a anului.

 

In sectorul metalurgic, deal-urile sunt des­tul de rare in ultimii ani, una din posi­bi­lele tranzactii din acest an fiind preluarea de catre Cuprom a exploatarii minelor Cu­pru­min Abrud si Moldomin Moldova Noua.

 

Pe de alta parte, dezvoltarea con­su­mului si explozia retailului modern au im­pul­­sionat van­zarile in sectorul bunurilor de larg consum. Branduri puternice create in timp de investitori lo­cali, precum Aldis sau Caroli, pe piata meze­lurilor, Borsec sau Biborteni, pe piata apelor mi­ne­rale, La Dorna, Zuzu si Fulga, pe lactate, chiar si cio­co­latele Primola sau Kandia, ar putea fi tinta pre­luarilor de catre multinationale in cautarea unor pozitii mai solide pe piata sau a unor noi segmente.

 

Un domeniu la fel de antrenant a fost cel far­maceutic, unde valoarea cumulata a tranzactiilor a atins 500 mil. euro. Despre 2006 pe aceasta piata se poate spune clar ca a fost anul producatorilor, iar despre 2007 oamenii din farma spun ca va fi cu sigu­ranta anul marilor exit-uri pe distributie. Dintre producatori merita amintita privatizarea Antibiotice Iasi si o posibila vanzare pentru LaborMed Pharma, un alt jucator de top.

 

Anul 2006 a marcat si debutul primei companii farmaceutice romanesti pe o bursa straina. Astfel, grupul A&D Pharma, care reuneste distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, se tranzactioneaza din octombrie la Bursa din Londra.

 

Cu toate ca industria de IT&C a fost lipsita in 2006 de tranzactii de anvergura, nu­mele implicate in deal-uri si tendintele care au generat aceste miscari n-au fost mai putin spectaculoase.

 

Doi giganti IT au intrat in Romania prin achi­zitia afacerilor unor tineri romani. La aceasta se adauga miscarile de consolidare si extindere pe noi piete ale jucatorilor lo­cali, iata de ce anul 2006 poate fi numit anul dot.com.

 

De la tranzactiile asteptate de ani de zile in telecom (precum RCS&RDS si mai nou Te­le­mobil – Zapp), anul acesta ar putea aduce primele achizitii ale unor companii care activeaza exclusiv online, precum Neogen.

 

Furnizorii de servicii IT si producatorii de soft vor fi o tinta preferata a ofertelor de pre­luare, atat din partea jucatorilor locali, cat si din partea unor jucatori mari inter­nationali care sunt asteptati sa intre pe piata locala (precum Cap Gemini – cel mai mare furnizor de servicii IT din Europa).

 

De altfel, majoritatea proprietarilor de companii IT&C cu afaceri de peste cateva mi­li­oa­ne de euro recunosteau anul trecut ca li s-a pro­pus sa-si vanda afa­cerea. Intrebarea este cine va spune da anul acesta.

Freamatul de anul trecut a venit si pe piata servi­ciilor financiare dupa o serie de mai multi ani in care jucatorii din sistem s-au dezvoltat organic, in liniste, dupa socul falimentelor de la sfarsitul anilor '90. Noi tranzactii se anunta in 2007, in conditiile in care un sir lung de nume grele au facut un prim pas pe piata locala. Companii de asi­gu­rari precum Asiban sau Asirom sunt tinte probabile de preluare, in timp ce pe piata bancara nume precum Banca Transilvania sau Carpatica sunt cel mai des vehiculate.

 

Cu toate acestea abia intrarea in UE va aduce marele val al fuziunilor si achizitiilor. Vor depasi acestea 4 mld. euro? Urmatorul anuar ZF va spune acest lucru.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/top-zf-ati-fost-martori-la-fuziuni-si-achizitii-de-4-mld-in-2006-1008717
1008717
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.