Tot ce trebuie să ştii despre Coronavirus: Care sunt şansele să mori? Cum să eviţi acest lucru? Îţi faci griji pentru nimic? Experţii din toată lumea răspund la aceste întrebări
Cifrele arată că virusul Covid-19 a ucis mai mult de 3.000 de persoane şi a infectat aproape 90.000 de oameni în cel puţin 65 de ţări. Majoritatea infecţiilor şi a deceselor au fost înregistrate în provincia Hubei din China, unde virusul nemaivăzut a apărut la sfârşitul lunii decembrie. Dar virusul s-a răspândit şi în Italia, la aproape 8.046 km distanţă de sursă, blocând unele oraşe din nord – şi circa 55.000 de oameni, scrie Daily Mail.
Doisprezece italieni au murit până acum, iar vineri a fost raportat primul deces al unui britanic, un pasager aflat la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, care a fost pus în carantină în Japonia. În Marea Britanie, dintre cei peste 11.000 de oameni care au fost testaţi, 36 au fost diagnosticaţi. Nu s-au înregistrat însă decese pe teritoriul britanic.
Există planuri pentru închiderea şcolilor, perturbarea transportului public şi amânarea evenimentelor sportive majore, dacă situaţia se transformă într-o criză.
Deocamdată, experţi în domeniu îndeamnă publicul să se pregătească şi să ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor. Lumea vrea să ştie ce poate face pentru a se proteja şi cum să îşi auto-impună carantina dacă este necesar.
Covid-19 pare să se răspândească la fel ca gripa, prin tuse şi strănut. Odată contactat, acesta trăieşte şi se reproduce în ţesuturile care aliniază căile respiratorii. Secreţii din aceste ţesuturi - mucus şi salivă - conţin, de asemenea, virusul. Când o persoană infectată tuşeşte, strănută sau pur şi simplu vorbeşte, picături mici sunt expulzate în aer, transportând virusul din corp. Dacă nu sunteţi direct în direcţia vorbitorului, ar trebui să fiţi în siguranţă. Picăturile călătoresc doar până la 0,2 metri.
Însă un alt risc vine atunci când oamenii îşi acoperă tusea sau se acoperă cu mâna şi apoi ating un obiect cu care şi alte persoane intră în contact, cum ar fi un buton pentru uşă sau un robinet. Dacă atingeţi o suprafaţă contaminată, apoi vă atingeţi gura sau nasul, virusul poate fi transmis.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că virusul poate trăi pe suprafeţe câteva zile.
Günter Kampf de la Universitatea din Greifswald din Germania spune că astfel de viruşi pot fi omorâţi de dezinfectanţi, cum ar fi alcoolul sau înălbitorul - dar multe lucruri pe care le atingem în fiecare zi pe transport sau în clădirile publice nu sunt dezinfectate prea des sau chiar deloc.
Dacă 14% dintre persoanele infectate prezintă o boală severă şi cinci procente dintre ei sunt bolnavi în stare critică, coronavirusul ar putea fi o „ameninţare masivă”, potrivit unui interviu acordat de dr. Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College London, pentru The Times.
„Din ceea ce am învăţat până acum, se pare că împrăştierea virusului - etapa de transmitere de la persoanele infectate - se desfăşoară relativ timpuriu în cursul infecţiei.” Chiar dacă în urma testelor virusul poate să pară că a dispărut, acesta poate reapărea, explică dr. Openshaw.
Potrivit lui Alistair Miles, şeful informaticii epidemiologice de la Wellcome Center for Human Genetics, ar trebui să încetăm să ne atingem faţa.
El a spus pentru The Times: „Nu vă mai atingeţi faţa. Mai ales nu ochii, nasul sau gura. Spălaţi-vă des pe mâini, în special înainte de a mânca sau atinge mâncarea. În timp ce o mască pare a fi o idee bună, nu există prea multe dovezi că poate preveni infecţia în mod fiabil atunci când este purtată de public. Dar sunt utile pentru o persoană bolnavă, pentru a reduce răspândirea virusului.” Miles a adăugat: „Se pare că nu se va termina rapid. S-ar putea să persiste până anul viitor şi să ajungă în cele din urmă să devină o infecţie sezonieră, revenind în fiecare iarnă.”
Aş putea muri dacă mă infectez cu coronavirusul?
Depinde într-o anumită măsură de cât de vârstă. Covid-19 provoacă simptome slabe la copii şi la bebeluşi, iar în China nu se ştie că a cauzat decese la copiii sub 10 ani. Principala preocupare când vine vorba de copii este că, dacă contactează virusul, îl pot transmite persoanelor în vârstă, mult mai expuse. Acesta este motivul pentru care unii directori au ales să închidă şcolile, dar aceasta nu este încă o politică oficială.
Conform celor mai recente date din China Center for Disease Control, ratele de deces sunt de 0,2 la 0,4% între vârsta de zece şi 50 de ani, dar apoi încep să urce. Există o şansă de 1,3% de a muri din asta în după vârsta de 50 de ani, un risc de 3,6% după 60 de ani, un risc de opt% după 70 de ani şi un risc de 14,8% după 80 de ani. Riscul creşte odată cu vârsta, deoarece persoanele în vârstă au mai des alte boli, precum cancer sau afecţiuni ca hipertensiunea arterială, diabetul sau boli pulmonare, care agravează Covid-19. Profesorul Neil Ferguson, de la facultatea de medicină de la Imperial College London, a declarat pentru The Times: „China pare că suprimă transmisia în acest moment. În Italia credem că există mii de cazuri răspândite în toată ţara. În Iran sunt zeci de mii, dacă nu mai multe. Am calculat cu o marjă enormă de eroare că un procent din cei infectaţi ar putea muri. Aşadar, o rată a decesului de 0,25% ar fi similară cu pandemiile gripei din 1957 şi 1968, în timp ce o rată de patru procente s-ar compara cu epidemia de gripă spaniolă din 1918, cu un număr de decese estimat la 40-50 de milioane”.
Am o răceală oribilă - ar putea fi coronavirus? Simptomele de Covid-19 nu sunt ca cele ale unei răceli: provoacă febră, tuse şi respiraţie de probleme, faţă de răcelile obişnuite, unde celor bolnavi le curge nasul sau prezintă congestii nazale. Majoritatea cazurilor par a fi uşoare.
Dacă se manifestă uşor, aş putea totuşi să am virusul şi să nu îmi dau seama? Răspunsul scurt este da. Deşi, în prezent, doar cei care au intrat în contact cu persoane cunoscute ca fiind infectate sau care au fost într-o zonă cu risc ridicat ar trebui să întrebe despre testarea lor. Perioada de incubare este de două până la 14 zile - media este de cinci zile. Oamenii de ştiinţă chinezi spun că 80% din toate cazurile sunt destul de uşoare. Unele victime nu au aproape deloc simptome, aşa că, dacă vă îmbolnăviţi, s-ar putea să nu vă daţi seama că este Covid-19. În mod îngrijorător, se pare că este posibil ca oamenii să îl răspândească înainte să înceapă să prezinte simptome - ba chiar dacă nu o fac niciodată. Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din Guangdong, China, au găsit un pacient cu Covid-19 care nu prezenta simptome, dar avea virusul. În Germania, o femeie cu simptome foarte uşoare - a transmis virusul la două persoane care au împărţit o sală de şedinţe cu ea, şi care au transmis-o apoi altor două persoane înainte de a prezenta simptome. În timpul focarului din 2002 al sindromului respirator acut sever SARS, s-a descoperit că oamenii bolnavi îi puteau infecta pe ceilalţi - cu o concentraţie suficient de mare a virusului în fluidele lor - abia după ce au dezvoltau simptome. Aceasta a însemnat că izolarea pacienţilor, pentru a opri răspândirea bolii, a fost mai simplă. De această dată, „dacă oamenii sunt infectaţi şi răspândesc virusul înainte de simptome, atunci prevenţia devine mult mai dificilă”, avertizează Caroline Buckee de la Harvard Medical School din SUA.
Au mai existat aceste focare, ca SARS, şi am trecut prin asta. Chiar trebuie să ne facem griji acum?
Experţii au cerut publicului să nu intre în panică - cu toate acestea, oamenilor li se recomandă să rămână informaţi. SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis aproape 800 în 29 de ţări în mai puţin de un an.
A dispărut pentru că s-a răspândit mai greu printre oameni şi abia după ce au apăreau simptomele.
De asemenea, a existat o campanie globală masivă, condusă de OMS, pentru a izola persoanele care au fost expuse. SARS nu a invadat niciodată ţările în curs de dezvoltare care ar fi putut avea probleme în organizarea supravegherii şi izolării necesare.
Coronavirusul, în schimb, se răspândeşte mai uşor şi deja a infectat de peste zece ori mai mulţi oameni, de pe toate continentele.
Nu mor mai mulţi oameni în fiecare an căzând pe scărti decât cei ucişi de coronavirus?
Mai mulţi oameni mor într-un an căzând pe scări în Marea Britanie - 787 anul trecut - decât mor de HIV, virusul care provoacă SIDA, care a ucis 428. Puţini ar susţine că HIV este banal sau nu ceva de evitat. În prezent, se crede că 1% din cei care prezintă Covid-19 mor. Dar acest lucru îl face la fel de mortal ca gripa „spaniolă” din 1918 - una dintre cele mai grave pandemii cunoscute, care se crede că a omorât până la 50 de milioane în toată lumea.
Ar trebui să port o mască în public?
Nu. Studiile arată că nu te protejează cu adevărat împotriva infectării. Unii cred că te face să-ţi atingi mai puţin faţa, dar alţii susţin exact opusul.
Singurul motiv pentru a purta o mască în public este dacă credeţi că sunteţi infectat - pentru a-i proteja pe ceilalţi. Iar cei care suspectează că sunt infectaţi sunt sfătuiţi să rămână acasă şi să se auto-izoleze. Sfaturile actuale ale Public Health England sunt să purtaţi o mască acasă dacă aveţi grijă de o persoană bolnavă - şi dacă vă îmbolnăviţi, să aveţi grijă să nu îi infectaţi pe alţii. Dar nu cumpăraţi cantităţi mari de măşti. Există o deficienţă globală şi ar trebui să fie economisite pentru personalul medical care are nevoie cu adevărat de ele.
Cred că am fost expus, dar mă simt bine. Ce ar trebuii să fac?
Nu mergeţi la o clinică sau la medic fără să sunaţi înainte. Dacă aveţi virusul, puteţi infecta persoane mai vulnerabile. Sfatul oficial actual este acesta: dacă aţi vizitat provincia Hubei în China în ultimele 14 zile, sau Iran, nordul Italiei şi zonele Daegu şi Cheongdo din Coreea de Sud începând cu 19 februarie, apelaţi la numărul de urgenţă - chiar dacă nu aveţi simptome. Este posibil să vi se ceară să vă auto-izolaţi timp de 14 zile. În cazul în care există riscul de a fi infectat, este posibil ca şi alţi membri ai familiei sau apropiaţi să fie, de asemenea, nevoie să fie consultaţi. De asemenea, trebuie să sunaţi la numărul de urgenţă dacă tuşiţi, aveţi temperatură sau probleme respiratorii şi aţi fost în alte părţi din China continentală sau Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Macau, Malaezia, Singapore, Taiwan sau Thailanda în ultimele 14 zile sau alte părţi din nordul Italiei (oriunde la nord de Pisa, Florenţa şi Rimini), Cambodgia, Laos, Myanmar sau Vietnam începând cu 19 februarie. Ar trebui să apelaţi linia de asistenţă dacă credeţi că aţi putut intra în contact direct cu cineva infectat. Chiar dacă aţi fost într-o zonă cu risc ridicat, din ceea ce ştim până acum, dacă nu dezvoltaţi simptome în 14 zile, nu aveţi virusul.
Cum să mă izolez?
Public Health England spune că cei infectaţi trebuie să stea acasă 14 zile, fără să meargă la muncă sau la şcoală - angajatorii şi profesorii ar trebui informaţi. Nu mergeţi în zone publice, cum ar fi parcuri sau magazine şi transport în comun şi nu folosiţi taxiuri. Evitaţi să aveţi vizitatori şi cereţi prietenilor, familiei sau serviciilor de livrare să lase cumpărăturile afară, de unde le puteţi ridica. Dacă împărţiţi casa cu alţii şi nu li s-a recomandat să se auto-izoleze, atunci rămâneţi într-o cameră separată, bine ventilată.
Dacă folosiţi o baie după alte persoane, folosiţi prosoape separate - apoi curăţaţi-o. Dacă împărtăşeşti o bucătărie, încearcaţi să nu o folosiţi când o fac alţii, mănâncaţi în camera dvs. şi purtaţi o mască dacă alţii sunt acolo. Public Health England indică faptul că, în cazul în care o familie se întoarce de undeva şi necesită să stea în carantină la întoarcere, ei pot sta împreună şi nu e nevoie să stea în camere separate.
Nu este un pic extrem să stau acasă două săptămâni?
Auto-izolarea timp de două săptămâni poate fi o perspectivă neplăcută. Dar este absolut vitală, pentru a opri virusul să se răspândească şi să circule, după care vor fi mult mai multe cazuri şi va fi mai greu să îi protejezi pe cei vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă. Funcţionarii pot încerca, de asemenea, să încetinească răspândirea virusului anulând întâlnirile mari şi închizând şcolile.
Ce pot face pentru a mă proteja eu şi familia mea, dacă virusul începe să se răspândească în ţara în care locuiesc?
„Gândiţi-vă cum veţi avea grijă de membrii familiei infectate, evitând infecţia singură”, spune expertul de risc Peter Sandman. „Luaţi nişte mănuşi de plastic în cazul îngrijirii cuiva care este bolnav şi câteva măşti chirurgicale de unică folosinţă, din acelaşi motiv.” Când vă aflaţi în locuri publice, spălaţi-vă des pe mâini cu săpun sau cel puţin dezinfectant de mâini pe bază de alcool, în cazul în care aţi luat virusul de pe o anumită suprafaţă. Dacă trebuie să atingeţi o suprafaţă publică, nu vă atingeţi faţa înainte să vă spălaţi. Folosiţi o protecţie pentru a apăsa butoanele ascensorului şi pentru a deschide uşile şi a vă ţine de balustrade. Încercaţi să nu vă salutaţi dând mâna cu cineva. Tuşiţi şi strănutaţi într-un şerveţel.
Am citit că nu există niciun vaccin pentru acest virus. Mă va proteja un vaccin anti-gripal?
Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească un vaccin sau un medicament antiviral pentru Covid-19, iar unele sunt acum deja în teste. În prezent, nu există un tratament specific, deoarece este un virus complet nou. Realist, nu va fi disponibil decât anul viitor.
Coronavirusul e diferit de virusurile gripale, astfel încât vaccinul anti-gripal nu oferă protecţie. Cu toate acestea, dacă sunteţi într-un grup cu risc ridicat de gripă şi sunteţi în pericol să contactaţi boala, este recomandat să vă faceţi unul. Nu vă doriţi complicaţii ale gripei într-un moment în care spitalele pot fi pline de pacienţi cu Covid-19!
Este sigur să călătoreşti deloc acum?
Dacă mergeţi undeva unde există riscuri foarte mici de îmbolnăvire, cu puţine cazuri raportate sau deloc, nu există motive să nu o faceţi. În aeroporturi, gări sau în alte locuri unde s-au putut afla persoane bolnave, luaţi-vă măsurile de precauţie menţionate mai sus. Nu vă apropiaţi de locurile cu focare sau suspectate - acest virus se poate răspândi rapid. Dr. Carmen Dolea, şefa Secretariatului Internaţional pentru Reglementări în domeniul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat pentru The Times: „Cabinele pentru avioane nu sunt absolut periculoase, iar călătorii nu trebuie să îşi anuleze planurile decât dacă vizitează ţări restricţionate. Asociaţia Internaţională a Traficului Aerian (Iata) menţine o listă actualizată pe site-ul său al Centrului de Turism. Cel mai bun lucru de făcut în cabinele aeronavei este să practicaţi o igienă corectă a mâinilor cu geluri pe bază de alcool. Asiguraţi-vă că vă acoperiţi când tuşiţi şi strănutaţi, şi aruncaţi şerveţelul în coş după utilizare.”
Am citit că virusul se ia de la animal la om. Poate câinele meu să fie în pericol?
Nu. OMS spune că nu există nicio dovadă a contactării de către pisici sau câini a acestui virus.
Rapoartele de săptămâna trecută despre un câine din Hong Kong testat „slab pozitiv” pentru coronavirus au fost „incredibil de iresponsabile”, potrivit lui Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham. Se consideră că coronavirusul provine iniţial din liliecii din Asia de Est - aşa că, dacă nu aveţi unul dintre aceştia drept animal de companie, sunteţi în siguranţă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro