Tranzacţia SmartBill din Sibiu cu Visma Software din Norvegia - Radu Hasan, SmartBill: Fondurile de investiţii au vândut mai mult decât noi, fondatorii

Autor: Ioana Nita Postat la 17 decembrie 2019 506 afişări

Prima discuţie cu reprezentanţii locali ai Visma Software a avut loc în 2015, însă aceasta nu s-a concretizat, iar apoi fondatorii SmartBill au primit o finanţare de la fondurile de investiţii 3TS Catalyst şi Gecad.

Tranzacţia SmartBill din Sibiu cu Visma Software din Norvegia - Radu Hasan, SmartBill: Fondurile de investiţii au vândut mai mult decât noi, fondatorii

Compania norvegiană Visma Soft­ware, cu operaţiuni şi pe plan local, a cumpărat 50% din acţiu­nile Intelligent IT, firma din Sibiu care operează brandul SmartBill, de la fiecare dintre acţionari, cele două fonduri de investiţii implicate în business - 3TS Catalyst şi Gecad - cedând mai mult din participaţiile lor comparativ cu fondatorii, care au păstrat de altfel controlul.

„Fondatorii rămân cu o deţinere de aproximativ 36%, Lucian Todea cu 1,4%, iar fondurile de investiţii cu restul. Conducerea companiei rămâne, ca şi până acum, la fon­datori. Avem libertate deplină să ne implementăm strategia şi să transformăm SmartBill în primul ecosistem software din România“, a declarat pentru ZF Radu Hasan, cofondator şi CEO al Intelligent IT. Deciziile majore vor trebui aprobate şi de noul acţionar, aşa cum se întâmpla până acum şi cu fondurile de investiţii implicate în businessul SmartBill, a completat el. „Cel mai important este faptul că toţi acţionarii sunt complet aliniaţi şi îşi doresc o creştere cât mai mare a companiei şi continuarea dezvoltării produsului SmartBill în aceeaşi direcţie ca şi până acum.“

Înainte de încheierea tranzacţiei cu Visma Software, structura acţionariatului companiei Intelligent IT era următoarea: Radu Hasan - 12%, Ioana Hasan - 12%, Mircea Căpăţână - 9%, Lucian Todea - 3%, Catalyst - 25%, Mayeduholding SRL - 16%, Smartholding SRL - 16% şi Concentric (Gecad Group) - 7%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Radu Hasan a înfiinţat compania în 2006 alături de Ioana Hasan şi Mircea Căpăţână, iar treptat cei trei antreprenori au început să pună bazele brandului SmartBill, sub care au lansat o serie de soluţii software pentru gestiune şi facturare dedicate IMM-urilor. Businessul SmartBill s-a dezvoltat într-un ritm alert în ultimii patru ani, afacerile crescând cu peste 50%, până la peste 10 milioane lei (aproximativ 2,3 mil. euro) anul trecut. Accelerarea busi­nessului a fost şi mai accentuată, odată cu atragerea unei investiţii de un milion de euro din partea fondurilor 3TS Catalyst România şi Gecad la începutul anului 2016.

„În momentul în care atragi o investiţie de tip VC (venture capital – n.red.), cum am făcut noi în 2016, îţi asumi faptul că la un moment dat va trebui să şi vinzi din companie. Şi noi, şi investitorii am considerat că este un moment foarte bun ca această tranzacţie să se întâmple acum. În plus, Visma ne va ajuta să păstrăm ritmul de creştere foarte bun pe care l-am avut până acum“, a menţionat Radu Hasan. 

Grupul norvegian Visma, evaluat la circa 8 mi­liarde de euro, a intrat pe piaţa din România în 2006, anul trecut afacerile locale ajungând la peste 89 milioane lei. La nivel global, venitul net al grupului depăşeşte 1,19 miliarde euro, gigantul norvegian făcând o serie de achiziţii - peste opt la număr, anul acesta.

„Prima discuţie cu Visma a fost în 2015, când eu l-am abordat eu pe Sorin Rotariu, country managerul Visma România, să îl întreb dacă nu fac şi investiţii, dar nu a fost să fie atunci. Am semnat la câteva luni după cu 3TS Catalyst şi Gecad. În 2016, la scurt timp după investiţie, Visma a revenit, am avut nişte discuţii şi negocieri dar am decis că nu eram destul de copţi pe atunci. Am păstrat legătura, între timp am crescut de cinci ori şi planetele s-au aliniat, tranzacţia efectuându-se într-un moment prielnic pentru toată lumea“, a povestit Radu Hasan din culisele negocierilor cu compania norvegiană. Ce se va schimba însă odată cu intrarea Visma Software în businessul SmartBill? „Schim­bările ar trebui să fie minore. De acum vom avea acces la resursele şi know-how-ul unui grup gigant, în care se regăsesc câteva zeci de companii similare cu SmartBill. Vom face lu­crurile şi mai bine decât până acum, atât pe partea de dezvoltare produs cât şi pe celelalte ra­muri operaţionale“, a punctat CEO-ul Intelligent IT.

În prezent, soluţiile SmartBill au peste 65.000 de clienţi, care au ales cu precădere versiunile în cloud ale soluţiilor SmartBill Facturare, SmartBill Gestiune, SmartBill Conta sau SmartBill POS – soluţie dedicată caselor de marcat electronice.

„Cei mai mulţi utilizatori îi are SmartBill Facturare, fiind produsul cel mai vechi, cel mai matur şi care adresează şi cea mai largă piaţă. SmartBill Gestiune vine din urmă şi are o pondere de asemenea semnificativă în vânzări. Din fericire, produsele noi SmartBill Conta şi POS încep să prindă tracţiune şi să contribuie la dezvoltarea SmartBill conform viziunii noastre“, a explicat el.

Anul acesta, fondatorii SmartBill estimează că vor încheia cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane euro, în creştere cu circa 40% faţă de 2018, avansul fiind generat de soluţiile consacrate deja ale SmartBill – facturare şi Gestiune.

„Din 2019 am început poziţionarea SmartBill că primul ecosistem software de business din România. Prin ecosistem ne referim la faptul că SmartBill nu mai este doar o platformă de sine stătătoare ci încpe să integreze tot mai multe aplicaţii, să fie în centrul diverselor unelte pe care le folosesc antreprenorii: ecommerce, bănci, curieri, marketplace. 2020 va fi anul în care adăugăm ecosiştemului cea mai importantă piesă din puzzle: vom conecta conturile SmartBill între ele în aşa fel încât, un client care doreşte se poate conecta cu partenerii lui care folosesc SmartBill în aşa fel încât transferul de date şi documente între conturi să se facă automat, cu zero muncă manuală. Desigur, vom continua dezvoltarea celor 4 produse: facturare, gestiune, contabilitate, POS“, a menţionat  Radu Hasan despre planurile de dezvoltare ale SmartBill.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.