Tratament revoluţionat pentru una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute de omenire. Două tratamente reduc drastic numărul de decese
Două tratamente existente au redus drastic numărul de decese cauzate de Ebola şi ar trebui să fie administrate persoanelor de toate vârstele care suferă de această boală hemoragică, adesea fatală, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Publicând primele sale orientări de până acum cu privire la terapiile care trebuie utilizate împotriva Ebola, OMS a recomandat cu tărie, vineri, utilizarea a doi anticorpi monoclonali, mAb114, cunoscut şi sub numele de Ansuvimab sau Ebanga, şi REGN-EB3, sau Inmazeb, conform yahoo news.
Studiile au arătat că cele două tratamente au "redus semnificativ mortalitatea", a declarat Janet Diaz, şefa unităţii de gestionare clinică din cadrul programului de urgenţe sanitare al OMS.
În funcţie de standardul de îngrijire, ea a spus că acestea ar putea salva între 230 şi 400 de vieţi la fiecare 1.000 de persoane infectate.
În orientările sale, OMS a recomandat să nu se utilizeze alte terapii care au fost testate pentru Ebola, inclusiv anticorpul monoclonal ZMapp şi medicamentul antiviral Remdesivir.
Ebola este o febră hemoragică virală, adesea fatală, care a fost identificată pentru prima dată în Africa Centrală în 1976. Boala a fost denumită după un râu din Republica Democratică Congo, cunoscut pe atunci sub numele de Zair.
Cea mai gravă epidemie din Africa de Vest, între 2013 şi 2016, a ucis peste 11 300 de persoane. Republica Democratică Congo a avut mai mult de o duzină de epidemii, cea mai mortală ucigând 2.280 de persoane în 2020.
Ratele de fatalitate ale bolii, care se răspândeşte prin fluidele corporale şi provoacă febră mare, vărsături şi hemoragii, pot ajunge la 80-90%, în funcţie de rapiditatea cu care este detectată şi tratată.
OMS a declarat că mAb114 şi REGN-EB3 ar trebui să fie administrate rapid oricărei persoane care ia virusul.
Cele 2 tratamente au "demonstrat beneficii clare" şi ar putea fi utilizate pentru toţi cei infectaţi de Ebola, inclusiv pentru persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi cele care alăptează, copiii şi nou-născuţii.
"Pacienţii ar trebui să primească anticorpii monoclonali neutralizanţi recomandaţi cât mai curând posibil după confirmarea de laborator a diagnosticului", a precizat agenţia.
OMS a avertizat însă că accesul la ambele tratamente rămâne "o provocare, în special în zonele cu resurse reduse".
Robert Fowler, de la Universitatea din Toronto, a salutat "progresele în materie de îngrijire de susţinere şi terapeutică din ultimul deceniu care au revoluţionat tratamentul Ebola".
"Boala cu virus Ebola era percepută ca fiind un ucigaş aproape sigur. Cu toate acestea, acest lucru nu mai este cazul", a spus el în declaraţie.
Combinate cu un sprijin adecvat, cele două tratamente recomandate înseamnă "recuperare pentru marea majoritate a persoanelor", a mai spus el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro