Trei angajaţi ANAF ar fi dat unei persoane cercetate date dintr-un dosar de evaziune de 16,5 milioane euro
Trei funcţionari de la ANAF sunt cercetaţi pentru compromiterea intereselor justiţiei şi favorizarea făptuitorului, după ce ar fi dat unei persoane cercetate informaţii despre probe, audieri de martori şi cereri de înscrisuri dintr-un dosar de evaziune cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro.
Tribunalul Bucureşti arată, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX, că în dosarul în care miercuri au loc 34 de percheziţii, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea şi Prahova, sunt cercetaţi şi trei funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârşirea infracţiunilor de "compromitere a intereselor justiţiei" şi "favorizarea făptuitorului".
Cei trei funcţionari ANAF sunt suspectaţi că ar fi divulgat unei persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro, mai multe date şi informaţii privind "data şi mijloacele prin care urmau a fi administrate anumite probe în prezenta cauză penală (audieri de martori, obţinerea de înscrisuri etc.), în scopul îngreunării efectuării urmăririi penale".
Anchetatorii urmează să audieze 31 de persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2014, reprezentanţii a 11 societăţi comerciale care au ca obiecte de activitate lucrări de construcţii, servicii de curăţenie, comerţ cu produse petroliere, lucrări de demolare şi restaurante, ar fi înregistrat în evidenţele contabile şi ar fi declarat organelor fiscale cheltuieli privind achiziţii fictive de la două firme de tip "fantomă", producând astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ şapte milioane de euro.
"După încasarea în conturile bancare ale societăţilor cu «comportament de tip fantomă» a sumelor înscrise în facturile fictive pe care acestea din urmă le-au emis, acestea au fost fie retrase în numerar direct din conturile societăţilor cu comportament «de tip fantomă», fie revirate în conturile personale ale reprezentanţilor acestora din urmă, de unde au fost retrase în numerar şi restituite dispunătorilor plăţilor sau virate în conturile personale ale acestora din urmă, în scopul disimulării provenienţei ilicite a acestor sume. Suma ce formează obiectul procesului de «spălare a banilor» este în cuantum de aproximativ 9,5 milioane euro", a precizat Parchetul Capitalei.
Anchetatorii au făcut percheziţii, în acest dosar, la firme şi la persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală.
Potrivit unor surse judiciare, printre firmele percheziţionate ar fi şi Athenaeum Construct, Euro Estate şi Alpha Grup Oil.
La percheziţii au participat peste o sută de poliţişti de la Poliţia Capitalei, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Ilfov, Prahova şi Vâlcea. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro