Trei sferturi din marile companii de la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat scăderi în august 2024, prima lună pe minus din februarie 2022 încoace
Un număr de 15 companii din cele 20 de componente ale indicelui de referinţă BET au scăzut în august 2024, determinând un declin de 2,6% pentru indice, prima dinamică negativă din februarie 2022 încoace, adică de la izbucnirea războiului din Ucraina.
♦ Lichiditatea în august a fost la cel mai scăzut nivel din iunie 2023 încoace ♦ Au existat creşteri pe emitenţi care nu se află în top cinci lichiditate.
Un număr de 15 companii din cele 20 de componente ale indicelui de referinţă BET au scăzut în august 2024, determinând un declin de 2,6% pentru indice, prima dinamică negativă din februarie 2022 încoace, adică de la izbucnirea războiului din Ucraina.
Potrivit datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti, cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate de Electrica (-9,8%), TeraPlast (-9,2%), Transport Trade Services (-8,8%), Fondul Proprietatea (-8,7%), Nuclearelectrica (-5,2%), Conpet (-4,3%) şi OMV Petrom (-4,3%).
La polul opus, pe plus au fost în principal companiile de creştere din prima ligă bursieră – Aquila Part Prod Com (6,1%), Transelectrica (2,9%), MedLife (1,7%), Sphera Franchise Group (1,2%) şi Digi Communications (0,6%). Totuşi, acestea sunt acţiuni care în mod tradiţional nu se află în topul lichidităţii.
„Datele financiare au ajutat mult emitenţii care au fost pe plus şi care în mod normal nu se află în top lichiditate. Probabil, nu a existat o creştere până la acel moment pe respectivii emitenţi, investitorii preferând poate să marcheze pe ceilalţi emitenţi mai importanţi care au crescut mai mult“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.
Volatilitatea de pe pieţele externe şi lichiditatea redusă ca urmare a sezonului vacanţelor şi al raportărilor financiare semestriale s-au reflectat negativ în indici şi cotaţii. Scăderea din august a fost deloc suprinzătoare însă, ea venind după 16 luni consecutive care au adus o creştere de circa 46,5%. Lipsa de corecţii a trendului de creştere a produs un potenţial de scădere mai mare.
„Este greu de spus dacă până la finalul anului depăşim valoarea maximă pe care a avut-o indicele BET. Se pot întâmpla foarte multe în aceste patru luni rămase. Să nu uităm că vom trece prin raportările financiare la nouă luni. Un moment chiar mai important sunt alegerile generale, care vor avea un impact semnificativ asupra burselor“, adaugă Marcel Murgoci.
De altfel, şi lichiditatea pe acţiuni la BVB a fost la un nivel redus în august. Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni pe segmentul principal în valoare de 1,02 mld. lei, cel mai scăzut nivel din iunie 2023 încoace. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor (158.122 de schimburi), acesta a fost la cel mai scăzut nivel din aprilie 2024 încoace.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro