Tsipras ar putea consulta grecii dacă să accepte un acord contrar promisiunilor din campanie
Premierul elen Alexis Tsipras ar putea cere populaţiei să decidă prin referendum dacă să aprobe un acord cu creditorii Greciei care ar fi contrar promisiunilor din campanie de a pune capăt austerităţii, relatează Bloomberg.
Tsipras a afirmat luni seara, într-un interviu acordat Star TV, că mandatul său este de a negocia un acord cu statele din zona euro şi FMI care să nu repete cercul vicios al austerităţii, nefericirii şi jafului, o soluţie cu perspective şi în cadru european.
"Dacă acordul va depăşi acest mandat, atunci poporul elen trebuie să decidă, evident nu prin alegeri", a spus Tsipras, întrebat fiind despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate sau a unui referendum.
Liderul coaliţiei anti-austeritate a spus că este încrezător că lucrurile nu vor ajunge până acolo, el subliniind că prezenta Greciei în zona euro este o problemă existenţială pentru Europa, cu implicaţii geopolitice.
În interviul care a durat peste două ore şi jumătate, premierul i-a acuzat pe preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, şi Banca Centrală Europeană că tratează incorect Grecia şi îşi încalcă promisiunile.
El şi-a exprimat dorinţa de compromis cu partenerii din zona euro, dar a subliniat măsurile luate de instituţiile europene, care au înrăutăţit situaţia Greciei.
"Pe 18 februarie, BCE a luat o decizie neortodoxă din punct de vedere politic şi etic. A fost decizia de a limita la 9 miliarde de euro suma pe care băncile mari din Grecia o pot păstra în titluri de stat, în timp ce plafonul normal era de 15 miliarde de euro", a arătat Tsipras.
În opinia sa, decizia înseamnă că băncile greceşti şi-au pierdut capacitatea de a refinanţa obligaţiuni guvernamentale pe termen scurt de 6 miliarde de euro.
Dijsselbloem ar fi dat asigurări că atunci când acordul de bailout va fi prelungit dincolo de luna februarie, ceea ce s-a întâmplat, plafonul va fi eliminat. Ministrul de Finanţe Varoufakis ar fi primit asigurări similare din partea colegilor săi din Eurogroup, prezidat de Dijsselbloem, dar angajamentele nu au fost respectate.
"Greşeala noastră a fost că am lăsat problema la nivelul de promisiuni orale şi nu am cerut un angajament scris", a spus premierul.
Interviul a fost acordat în condiţiile în care autorităţile elene fac eforturi să strângă banii necesari plăţii pensiilor şi salariilor, până la sfârşitul acestei luni, mizând pe rezervele autorităţilor locale şi ale instituţiilor statului pentru respectarea unor obligaţii de peste 1,5 miliarde de euro.
Reprezentanţii zonei euro au avertizat vineri că nu vor furniza Greciei niciun fel de ajutor înainte de prezentarea de către autorităţile elene a unui plan complet de reforme.
Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a fost înlocuit luni de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare, după trei luni de discuţii fără rezultat şi o reuniune cu omologii din zona euro încheiată în dezacord.
Coordonarea discuţiilor cu creditorii internaţionali a fost încredinţată secretarului de stat în Ministerul de Finanţe Euclid Tsakalotos, a informat luni un oficial guvernamental elen.
Rolul lui Varoufakis se va limita la conducerea negocierilor politice cu statele din zona euro şi FMI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro