Turcia majorează ratele dobânzilor pentru a patra oară din luna iunie: Banca centrală creşte costurile de împrumut la 30%, ca parte a eforturilor de combatere a inflaţiei ridicate
Turcia a majorat costurile de împrumut pentru a patra oară din iunie, în timp ce ţara îşi intensifică campania de combatere a inflaţiei, care se apropie de 60%, scrie Financial Times.
Banca centrală a majorat joi rata repo de referinţă pe o săptămână cu 5 puncte procentuale, până la 30%, egalând estimările economiştilor într-un sondaj FactSet.
Majorarea ratei vine la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a îmbrăţişat public „politica monetară strictă" a autorităţilor bancare.
Noua echipă de management economic numită de Erdoğan după realegerea sa în luna mai a primit sarcina de a combate criza inflaţionistă de lungă durată din Turcia, luând, de asemenea, o serie de alte măsuri pentru a atrage înapoi investitorii străini care au fugit în ultimii ani.
Banca centrală a declarat joi că este pregătită să ia noi măsuri agresive privind ratele dobânzilor, în condiţiile în care rata anuală de creştere a preţurilor de consum a înregistrat 59% în august.
„Înăsprirea monetară va fi întărită în continuare atât cât este necesar, în timp util şi gradual, până când se va obţine o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor inflaţiei", a declarat joi banca centrală.
Factorii de decizie monetară au avertizat că cererea internă, care a fost alimentată de ofertele publice preelectorale şi de graba consumatorilor de a-şi face provizii de bunuri înainte de noile scumpiri, împreună cu creşterea preţurilor la petrol, „reprezintă o serie suplimentară de riscuri de creştere a inflaţiei".
Investitorii şi economiştii spun că marile creşteri ale costurilor de împrumut, majorările de taxe, permiterea unei deprecieri puternice a monedei şi paşii spre desfacerea unui sistem de 125 de miliarde de dolari care protejează deponenţii împotriva scăderii lirei pe cheltuiala guvernului au reprezentat momente cheie în scopul îndreptării situaţiei. Un plan economic pe termen mediu publicat în această lună, care prevedea că inflaţia va ajunge la 65% până la sfârşitul anului, a fost, de asemenea, primit în mare parte cu optimist de către autorităţile bancare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro