Ucraina a adoptat bugetul pe 2015, pentru a obţine o nouă tranşă din împrumutul de la FMI

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 29 decembrie 2014 58 afişări

Parlamentul ucrainean a aprobat bugetul de stat pe 2015 într-o formă care să îi permită obţinerea următoarei tranşe din programul de susţinere în valoare totală de 17 miliarde de dolari de la FMI, în contextul în care ţara se confruntă cu cea mai grea recesiune din 2009.

"Acest buget, la fel ca alte bugete adoptate anterior, este departe de a fi perfect. De aceea, bugetul trebuie revizuit până în 15 februarie. Vom amenda bugetul pe baza discuţiilor cu oganizaţiile financiare internaţionale", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk, care a precizat că o nouă rundă de negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va începe în 7 ianuarie, relatează Bloomberg.

Bugetul, care a fost adoptat în urma votului celor 450 de parlamentari de la Kiev, cu 233 de voturi "pentru", vizează stabilizarea finanţelor ţării şi a monedei naţionale.

Ucraina se confruntă cu cea mai gravă recesiune din 2009 până în prezent, în contextul în care grivna, moneda naţională ucraineană, a scăzut cu 48% faţă de dolar de la începutul anului.

Bugetul prevede creşterea cheltuielilor pentru apărarea naţională la 5,2% din produsul intern brut (PIB) şi vizează reducerea cheltuielilor sociale, pentru a menţine deficitul bugetar la un nivel acceptabil.

Guvernul estimează că deficitul bugetar se va situa la 3,7% din PIB, excluzând fondurile necesare pentru compania de stat din domeniul energiei Naftogaz.

Iaţeniuk a afirmat că guvernul a cheltuit 110 miliarde de grivne (7 miliarde de dolari) şi intenţionează să reducă subvenţiile la 32 de miliarde de grivne anul viitor.

De asemenea, guvernul a impus controale asupra profiturilor oligarhilor, care au evitat plata taxelor de-a lungul timpului, scrie Financial Times. Premierul ucrainean a precizat că oligarhii "nu vor mai putea să-şi ascundă profiturile şi averile în offshore-uri".

Guvernul de la Kiev va creşte taxele pentru bunurile de lux, cum ar fi automobile scumpe, ţigări, alcool, apartamente mari, precum şi pentru dividende şi entităţi offshore, începând cu anul viitor.

În decembrie, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul CCC-, cu perspectivă negativă, din cauza îngrijorării provocate de amânarea de către FMI a deblocării unei noi tranşe de ajutor din programul de susţinere de 17 miliarde dolari şi de scăderea rezervelor valutare ale ţării.

FMI a anunţat că au avut loc discuţii productive cu Ucraina, dar cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord pentru furnizarea următoarei tranşe de sprijin. S&P a avertizat, de asemenea, că Ucraina ar putea să nu mai reuşească să îşi plătească datoriile dacă situaţia nu se va modifica în următoarele câteva luni.

În luna aprilie, Ucraina a încheiat un acord cu FMI pentru un program de susţinere în valoare de 16 miliarde de dolari, din care a primit două tranşe, în valoare de 4,6 miliarde de dolari. Ucraina are nevoie de încă 15 miliarde de dolari pe lângă împrumuturile obţinute deja, potrivit Uniunii Europene, pentru a rezista crizei economice.

Guvernul de la Kiev estimează că produsul intern brut va scădea cu 7% la nivelul acestui an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
BUGET,
/actualitate/ucraina-a-adoptat-bugetul-pe-2015-pentru-a-obtine-o-noua-transa-din-imprumutul-de-la-fmi-13741637
13741637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.