Un brand national
Dupa ce saptamanile trecute era data ca sigura pentru aprilie, listarea la bursa a Fondului Proprietatea se amana sine die.
Dupa ce saptamanile trecute era data ca sigura pentru aprilie, listarea la bursa a Fondului Proprietatea se amana sine die. Motivul e ca fondul nu respecta criteriile legii, care prevede ca la data infiintarii, adica in decembrie 2005, toate companiile participante la activul fondului ar fi trebuit sa fie ele insele listate la bursa.
In momentul de fata, numai 60 din cele 114 societati sunt cotate la BVB, iar unele din cele mai importante firme care ar trebui sa furnizeze valoare fondului, ca Loteria Nationala, Imprimeria Nationala, utilitatile publice sau CEC, sunt inca departe de a fi aduse la cota bursei, in ciuda promisiunii autoritatilor ca se straduiesc sa faca asta cat mai repede. Lucrurile nu stau mult mai bine nici la capitolul repartizarii titlurilor de proprietate si al preschimbarii in actiuni.
Pana acum, 14.000 de actionari au primit titluri in valoare de 400 de milioane de euro, adica 10% din activul fondului, iar autoritatile cred ca pana la sfarsitul anului vor fi rezolvate mai mult de jumatate din cererile de actiuni la fond. Seful Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, sustine ca de vina sunt autoritatile locale, care impiedica acordarea de actiuni catre cei indreptatiti. Comisia condusa de Vosganian urmeaza sa propuna Ministerului Finantelor mai multe modificari la legea de constituire a Fondului Proprietatea, care sa elimine obligatia ca toate companiile componente ale fondului sa fie listate.
Pe de o parte, ar trebui stabilit un numar minim de actiuni obligatoriu pentru listare, fiindca unele din marile societati participante la fond au reale probleme, in special legate de patrimoniu, care le intarzie aducerea la bursa, iar altele sunt suficient de mici pentru ca relevanta lor asupra criteriului de transparenta prevazut de legea de infiintare a fondului sa fie destul de redusa.
E de prisos de spus ca fostii proprietari, si asa sceptici in privinta functionarii fondului, au devenit si mai neincrezatori o data cu anuntarea acestor schimbari si amanari. Varujan Vosganian se teme chiar ca ele ar putea determina un dezinteres printre jucatorii la bursa in privinta actiunilor fondului. Spre deosebire de fostii proprietari insa, care considera insasi infiintarea fondului drept o simpla actiune propagandistica, Vosganian isi declara increderea in Fondul Proprietatea, sustinand chiar ca acesta ar trebui sa ajunga un brand national, "la fel ca Nadia Comaneci sau ca Sofia Vicoveanca".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro