Un consultant la pret bun
Nici n-a fost desemnat bine consultantul pentru strategia de investitii a Fondului Proprietatea si au aparut controversele.
Nici n-a fost desemnat bine consultantul pentru strategia de investitii a Fondului Proprietatea si au aparut controversele. Conducerea Fondului a anuntat ca firma Cordea Savills din Marea Britanie a castigat licitatia, explicand ca este vorba de o societate cu experienta in consultanta financiara si administrare de fonduri de genul celui romanesc, listata la Bursa din Londra si ca valoarea activelor pe care le administreaza, in tari de pe cinci continente, se ridica la 2,5 mld. euro. Alegerea firmei britanice i-a surprins insa pe analistii care cred ca ar fi fost de preferat o societate nespecializata pe investitii imobiliare, asa cum este Cordea Savills, si mai ales una care sa nu aiba activitati preponderent pe pietele mature - Marea Britanie, Italia sau Canada, ci pe pietele in curs de dezvoltare.
Conducerea Fondului considera ca a facut o alegere buna, avand in vedere calitatea concurentei (de exemplu, un pretendent de talia Citigroup, invocat drept contraargument in legatura cu selectarea Cordea Savills, nici n-ar fi depus de fapt o oferta, ci doar si-ar fi declarat interesul de a participa), dar mai ales oferta financiara, care a contat ca principalul criteriu de departajare. Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de supraveghere al Fondului, a declarat ca pretul a devenit decisiv, in conditiile in care aproape toti ceilalti ofertanti veneau aproximativ cu aceeasi experienta.
Consultantul urmeaza sa analizeze profilul de risc cel mai potrivit pentru Fond si sa schiteze un portofoliu ideal de investitii, strategia prezentata urmand sa fie negociata ulterior cu societatea de administrare a Fondului. In ceea ce priveste viitorul administrator, tot o societate internationala, acesta ar urma fie ales in urmatoarele luni, termenul limita de primire a ofertelor finale fiind cel mai probabil data de 1 iunie.
Ofertantii vor fi invitati sa plateasca o garantie de "cel putin" un miliard de euro, iar unul din criteriile de admitere la licitatie va fi valoarea activelor gestionate de societatile respective, respectiv un plafon minim ce urmeaza sa fie stabilit undeva intre 20 si 100 mld. euro. Ivan a promis ca pana atunci, institutia va depune la CNVM documentele pentru listarea la Bursa, in ciuda faptului ca doar jumatate din societatile care compun patrimoniul Fondului au ajuns pana acum sa fie listate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro