Un inginer în producţie poate obţine până la 7.500 de lei net pe lună, iar un operator ajunge la 2.600 de lei net pe lună
Cei care vor să lucreze în sectorul producţiei au parte de oferte de muncă variate, iar ofertele salariale ale angajatorilor pot ajunge la un nivel destul de generos.
Un inginer din industria prelucrătoare poate câştiga cât un middle-manager din sediul central al unei multinaţionale, în timp ce un operator de maşini cu comandă numerică câştigă cât un vorbitor de limbă engleză dintr-un centru de servicii, arată datele companiilor de recrutare.
Cei care vor să lucreze în sectorul producţiei au parte de oferte de muncă variate, iar ofertele salariale ale angajatorilor pot ajunge la un nivel destul de generos.
Companiile din industria prelucrătoare au oferte care variază de la salariul minim pe economie (1.346 de lei net pe lună) pentru un muncitor necalificat, până la 7.500 de lei net pentru un inginer în producţie, conform datelor companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Work Service Group.
„Aceste valori iau în considerare atât nivelul redus din zonele cu o infrastructură puţin dezvoltată, precum şi zonele puternic dezvoltate unde cererea mare a dus la creşterea nivelului salarial mediu din piaţă“, spune Sorina Donisa, CEO al APT Resources & Services, parte a Work Service Group.
Salariul mediu net din industria prelucrătoare a ajuns la aproape 2.700 de lei net în 2019, fiind cu 14% sub nivelul salariului mediu la nivel naţional, dar dublu faţă de nivelul salariului minim din România.
Salariile din industria prelucrătoare variază foarte mult în funcţie de zona geografică, pachetele salariale oferite de companiile din vestul ţării fiind mult mai mari decât în restul ţării.
„Nivelul salarial în industria prelucrătoare şi nu numai variază foarte mult în funcţie de zona geografică. De exemplu, pachetele salariale sunt semnificativ mai mari în zona de vest, centru şi în arealul oraşelor puternic industrializate faţă de zona de nord, est sau zone rurale unde singura opţiune a populaţiei este de a migra către oraşe sau străinătate“, mai spune Sorina Donisa.
Potrivit celor mai recente date statistice, industria prelucrătoare concentra 1,1 milioane de angajaţi în decembrie 2019, în scădere cu 26.000 de angajaţi în comparaţie cu decembrie 2018, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Închiderile de fabrici, în special a celor din industria textilă, dar şi migraţia externă a românilor au condus la o scădere a numărului de angajaţi din acest sector. Cu toate acestea, personalul din industria prelucrătoare reprezintă 23% din totalul angajaţilor din economia României (de peste 4,9 milioane de salariaţi), fiind sectorul în care lucrează cei mai mulţi angajaţi din mediul privat.
CEO-ul APT-Work Service Group afirmă că industria prelucrătoare din România este în creştere, companiile au o cerere de angajaţi mai mare decât oferta de pe piaţă şi astfel caută soluţii pentru a atrage candidaţii.
„Piaţa este în continuare în creştere, companiile caută soluţii de a atrage candidaţi, uneori apelând inclusiv la relocarea candidaţilor din zone mai puţin ofertante către zonele puternic dezvoltate. În industria de automotive, puternic reprezentată în România, vedem o încetinire a ritmului de creştere în comparaţie cu anii precedenţi. Cu toate acestea, cererea este în continuare mult mai mare decât oferta de candidaţi din piaţă“, spune CEO-ul APT.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro