Unde au ajuns/ la cine s-au dus 500 mil. dolari? Sever Mureşan, cofondatorul Băncii Dacia Felix, a murit, lăsând în urmă multe întrebări fără răspuns legate de unul dintre cele mai controversate falimente bancare din anii '90, care a lăsat o datorie către BNR de jumătate de miliard de dolari care nu a mai fost recuperată niciodată

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 25 septembrie 2024 36 afişări

Sever Mureşan, unul din fondatorii Băncii Dacia Felix, cea mai mare bancă privată din România de la mijlocul anilor '90, a murit la 75 de ani, lăsând în urmă multe enigme legate de prăbuşirea acestei bănci, care, la un moment dat, a ajuns să fie finanţată de BNR cu peste 500 mil.dolari, bani care nu au mai fost recuperaţi de la primii capitalişti ai României

Unde au ajuns/ la cine s-au dus 500 mil. dolari? Sever Mureşan, cofondatorul Băncii Dacia Felix, a murit, lăsând în urmă multe întrebări fără răspuns legate de unul dintre cele mai controversate falimente bancare din anii '90, care a lăsat o datorie către BNR de jumătate de miliard de dolari care nu a mai fost recuperată niciodată

Sever Mureşan (75 de ani), unul dintre fondatorii Băncii Dacia Felix şi figura publică principală a acestei bănci, a murit într-o clinică din Franţa, scriu ziarele centrale

Sever Mureşan, fost tenisman profesionist, a fost în prim-planul vieţii publice în primul deceniu de capitalism, având în vedere ascensiunea Băncii Dacia Felix din Cluj, care a pornit din ruinele şi cu banii celebrului joc piramidal Caritas, de la începutul anilor '90.

Banca Dacia Felix a ajuns cea mai mare bancă privată înfiinţată după Revoluţie, dar s-a prăbuşit în câţiva ani, sub presiunea creditelor neperformante acumulate şi a evaporării zecilor şi sutelor de milioane de dolari. Înainte să înceapă problemele şi BNR să ceară falimentul, Banca Dacia Felix acumulase o datorie imensă către Banca Naţională, de peste 500 milioane de dolari, la care s-a adăugat şi o datorie de câteva zeci de milioane de dolari către CEC Bank.

BNR finanţase Banca Dacia Felix, acoperind deficitul de lichiditate pe care îl avea banca din Cluj la finalul fiecărei zile în Sistemul Naţional de Decontare, pentru ca acest sistem, care asigură plăţile între bănci, să nu se prăbuşească şi să arunce în aer tot sistemul financiar al României. Dar întrebarea este dacă BNR a finanţat descoperitul de cont al băncii Dacia Felix la un capăt, la celălalt capăt unde s-au dus, la cine au ajuns toţi aceşti bani, care au fost daţi de către banca Dacia Felix în piaţă? 

Prăbuşirea Băncii Dacia Felix a fost extrem de controversată, mai ales prin prisma banilor care s-au dat prin credite noilor capitalişti care au apărut după 1990 şi care ulterior nu au mai fost găsiţi şi nu au mai fost recuperaţi. Banca Naţională a purtat ani de zile în bilanţul ei creanţa Băncii Dacia Felix, care la un moment dat a fost preluată, în anii 2000, de către un grup israelian, Eurom, care preluase şi banca, în 1997. Bineînţeles că această creanţă a fost cumpărată la un discount de 90%-95%, pierderea înregistrată de BNR fiind de aproape jumătate de miliard de dolari.

Grupul israelian Eurom a vândut ceea ce a fost Banca Dacia Felix, rebranduită, către Leumi Bank, una dintre cele mai mari bănci din Israel, care, în urmă cu 5 ani, a fost cumpărată de First Bank şi mai nou, în urma tranzacţiei de anul trecut, de către grupul italian Intesa.

După prăbuşirea Băncii Dacia Felix, Sever Mureşan a ieşit treptat din prim-planul vieţii economice şi politice. La un moment dat, el l-a adus la Bucureşti pe George Bush Sr., fostul preşedinte american de la începutul anilor '90, care a jucat un meci demonstrativ de tenis cu Adrian Năstase, prim-ministrul de la vremea respectivă, şi cu Ilie Năstase.

Sever Mureşan a avut în anii '90 legături puternice cu lumea politică de la Bucureşti, de la vârful PDSR-PSD, dar nu numai, ceea ce i-a permis să aibă ascensiunea pe care a avut-o cu Banca Dacia Felix, dar care nu a rezistat după schimbarea guvernărilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca,
dacia,
prabusire,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.