De unde vine frica lui Isărescu: Creditele de consum au explodat, având o creştere de 70% faţă de anul trecut, deşi dobânzile sunt peste 10%. De la începutul anului românii au luat credite de consum noi de 23 mld. euro
Apetitul românilor pentru creditele de consum în lei s-a accentuat vizibil pe parcursul primului semestru (S1) din 2024, fiind depăşite recorduri după recorduri, într-un context în care dobânzile au mai scăzut, pe măsură ce inflaţia s-a ajustat, în timp ce veniturile sunt în ascensiune.
♦ Volumele record ale finanţărilor vin în condiţiile în care dobânzile medii la creditele noi de consum în lei au mai scăzut, spre 10,5%, în timp ce inflaţia coboară, iar salariile cresc ♦ Creşterea „vioaie“ a creditelor de consum a atras şi atenţia BNR, guvernatorul Mugur Isărescu atenţionând recent că finanţările de consum au depăşit depozitele la termen ale populaţiei, iar ascensiunea acestor credite este îngrijorătoare pentru BNR din perspectiva inflaţiei.
Apetitul românilor pentru creditele de consum în lei s-a accentuat vizibil pe parcursul primului semestru (S1) din 2024, fiind depăşite recorduri după recorduri, într-un context în care dobânzile au mai scăzut, pe măsură ce inflaţia s-a ajustat, în timp ce veniturile sunt în ascensiune.
Luna aprilie 2024 se evidenţiază cu un volum istoric, de aproape 5 mld. lei, al creditelor noi de consum în lei, dar şi în lunile mai şi iunie volumele au rămas ridicate, în jurul a 4 mld. lei.
Cumulat, volumul finanţărilor noi de consum în lei pe ansamblul primelor şase luni din 2024 a depăşit 23 mld. lei, făcând un salt de peste 70% faţă de nivelul din S1/2023.
Saltul creditelor de consum a fost influenţat şi de scăderea dobânzilor.
Dobânzile medii anuale efective (DAE) la creditele de consum noi în lei au fost pe o pantă de scădere pe parcursul lui S1/2024, coborând în lunile mai şi iunie spre 10,5%, în timp ce în prima parte a anului 2023 depăşeau şi 14%, marcând atunci maximul ultimului deceniu.
Privind retrospectiv, pe parcursul lui S1/2023 împrumuturile de consum noi ale populaţiei erau mai mici, volumele lunare fiind între 1,7 mld. lei şi 3 mld. lei, scumpirile şi dobânzile mari menţinând atunci la cote mai joase creditarea pentru consum.
Odată cu scăderea dobânzilor din a doua parte a acestui an, putem vedea o amplificare a apetitului pentru creditele de consum. Boardul BNR a decis în august să reducă pentru a doua şedinţă la rând dobânda-cheie la 6,5%, de la nivelul de 6,75% stabilit în iulie. Pe piaţa interbancară decizia a adus o scădere accentuată a dobânzilor, ROBOR la 3 luni coborând sub 5,6%.
Volumele record ale creditelor noi de consum în lei din unele luni din S1/2024 au depăşit chiar şi volumele ipotecarelor noi în lei din lunile respective. Este posibil ca o parte din creditele de consum să fie direcţionate de români nu doar pentru consum, ci şi pentru rambursarea unor credite ipotecare sau pot fi folosite pentru capitalizarea unor firme, după cum au indicat unii analişti.
Şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a adus recent† în discuţie creşterea ìvioaieî a creditelor de consum, el avertizând că soldul creditelor de consum a depăşit semnificativ în ultimele luni soldul depozitelor la termen ale populaţiei, iar ascensiunea acestor finanţări este îngrijorătoare pentru banca centrală din perspectiva inflaţiei. Cât despre descurajarea creditelor de consum în condiţiile în care cresc veniturile de maniera în care au crescut şi cresc, Ñnu va fi o treabă uşorăì, a adăugat guvernatorul BNR. Isărescu a adus în discuţie totuşi posibilitatea ca BNR să înceapă să sterilizeze excedentul de lichiditate din piaţa interbancară, măsură care ar putea duce la creşterea ROBOR şi, în consecinţă, a dobânzilor la credite, ceea ce ar putea descuraja într-o oarecare măsură şi creditele de consum.
>70 % a fost creşterea volumului cumulat al creditelor noi de consum în lei din primele şase luni din 2024 faţă de nivelul cumulat din S1/2023, depăşind 23 miliarde de lei.
Aproape 5 mld. lei a fost volumul istoric lunar al creditelor noi de consum în lei, record atins în aprilie 2024.
4 mld. lei a fost volumul mediu lunar al finanţărilor de acest tip în S1/2024.
10,5 % este nivelul la care a scăzut dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele noi de consum în lei. Comparativ, în S1/2023 dobânzile erau de 13-14%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro