Unic în Europa, „Marea Moartă” din Ardeal: Lacul din Romania unic în lume, în care poţi face baie în apă rece, dar şi caldă în acelaşi timp

Postat la 14 noiembrie 2023 43786 afişări

Unic în Europa, „Marea Moartă” din Ardeal: Lacul din Romania unic în lume, în care poţi face baie în apă rece, dar şi caldă în acelaşi timp

Unic în Europa şi nu numai, comparat cu Marea Moartă, lacul Ursu, aflat în extremitatea estică a judeţului Mureş (Depresiunea Praid-Sovata), la poalele sud-vestice ale Munţilor Gurghiului (grupă muntoasă a Carpaţilor Moldo-Transilvani ce aparţin lanţului carpatic al Orientalilor), pe teritoriul administrativ al oraşului Sovata se bucură de o faimă bine meritată. Suprafaţa sa de aproximativ 4 hectare îl transformă într-un loc de relaxare şi vindecare. Denumirea sa se datorează formei uimitoare a apei, asemănătoare cu o piele întinsă de urs.

Ceea ce face acest lac cu adevărat fabulos este compoziţia sa unică. Cu un conţinut uriaş de sare heliotermică, lacul oferă turiştilor senzaţia de plutire, asemănătoare celei din Marea Moartă. Concentraţia sării este de aproximativ 100 g/l, dar creşte semnificativ în profunzime. Această particularitate îl transformă într-o adevărată oază terapeutică.

Pe lângă caracteristicile sale helioterme, Lacul Ursu oferă şi un nămol bogat în proprietăţi terapeutice. Acest nămol reglează aciditatea pielii, are efect antiseptic, cicatrizant şi purificator. Turiştii care vizitează lacul au ocazia să se bucure de tratamente naturale, într-un cadru spectaculos de frumos.

Lacul Ursu  este special deoarece este un lac helioterm, adică se încălzeşte de la soare. Astfel, în unele momente ale zilei el poate fi rece, iar la soare devine cald.

Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) se referă la faptul că încălzirea apei se datorează pur şi simplu căldurii emise de soare. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafaţa lacului şi se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura.

În vecinătatea rezervaţiei naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural şi turistic; astfel:

Vila Bernády

Lacurile Aluniş, Negru, Tineretului

Muntele de sare – cu un spectaculos aspect şi care se află în spatele Lacului Roşu şi Lacului Verde

Vila Magistraţilor, fosta vilă a Casei Regale

Vila Bernády – construită în 1904, cumpărată în 1929 de familia lui György Bernády, fostul primar al municipiului Târgu Mureş; monument istoric (cod LMI MS-II-m-B-16033).

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”

Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Faţă”

Turnul Belvedere

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lac,
apa,
moarta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.