Va fi salvată fabrica de zahăr de la Luduş? Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a demarat negocierile pentru menţinerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduş

Autor: Florentina Niţu Postat la 11 mai 2022 64 afişări

Va fi salvată fabrica de zahăr de la Luduş? Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a demarat negocierile pentru menţinerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduş

Fabrica de zahăr din oraşul Luduş (jud. Mureş), deţinută de grupul francez Tereos, cel mai mare pro­ducător de zahăr din Franţa, care a anunţat la începutul acestui an că doreşte să o închidă, ar putea rămâne în continuare activă. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a avut astăzi, 11 mai, o întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România privind negocierile pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş, continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică.

„În cadrul întâlnirii pe care am avut-o săptămâna trecută cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din zona Luduş, s-au desprins câteva soluţii posibile pentru menţinerea activităţii acestei unităţi de producţie. Fie că vorbim despre preluarea fabricii de către fermierii din zonă, fie de o asociere între fermieri şi  investitori privaţi sau de o asociere în format public privat, prin oferirea de către statul român a unor garanţii, munca depusă în cadrul fabricii de zahăr de la Luduş nu trebuie să se piardă, la fel investiţiile şi activitatea fermierilor din zonă. Consider că prin dialog deschis, cu bună credinţă, între toţi cei implicaţi în acest proces, putem găsi cea mai potrivită soluţie pentru continuarea activităţii fabricii”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Astfel, Chesnoiu a transmis conducerii companiei că există o determinare puternică din partea fermierilor pentru reluarea ciclului de producţie şi menţinerea integrităţii fabricii de zahăr de la Luduş şi aceştia şi-au arătat deschiderea pentru demararea oficială a negocierilor pentru vânzarea acesteia.

Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş, spunea anterior pentru ZF că a discutat cu actualul director al fabricii şi i-a spus că voiau să vândă, dar nu au găsit cumpărător.

Fabrica de la Luduş are peste şase decenii pe piaţă şi producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr, ambalat la 1kg, melasă, borhot umed şi brichetat sau uscat la saci de 50 kg. În contextul închiderii, peste 150 de persoane ar fi rămas fără loc de muncă şi peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr fără contracte.

Mai mult, România ar fi rămas doar cu două fabrici, ale Agrana, iar producţia de zahăr, deja în scădere, s-ar fi diminuat şi mai mult. Producţia de zahăr din sfeclă de zahăr a fost de 114.500 de tone în 2020, în scădere cu 17,5% faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la INS.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.