Cum văd fermierii interzicerea exportului de cereale: Este o măsură subiectivă. Nu ştim care e starea actuală a suprafeţelor cultivate cu cereale, în ce stadiu se află contractele de export sau ce stocuri avem

Autor: Florentina Niţu Postat la 10 aprilie 2020 99 afişări

Cum văd fermierii interzicerea exportului de cereale: Este o măsură subiectivă. Nu ştim care e starea actuală a suprafeţelor cultivate cu cereale, în ce stadiu se află contractele de export sau ce stocuri avem

La ceas de seară, în 9 aprilie, autorităţile române au anunţat că interzic exportul de cereale către destinaţiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgenţă, până la jumătatea lunii mai, printr-o ordonanţă militară, intrată de astăzi în vigoare.

Grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, seminţele oleaginoase şi zahărul vor rămâne în România, însă fermierii spun că i-a surprins această măsură, mai ales că unii dintre ei aveau deja semnate şi achitate contracte pentru exportul cerealelor, ce vor fi reziliate şi nu se ştie cine va achita nota de plată.

„E o măsură surprinzătoare, luată dintr-un motiv subiectiv. Nu ştim care e starea actuală a suprafeţelor cultivate cu cereale, în ce stadiu se află contractele de export sau ce stocuri au fermierii. Nu ne aşteptam să trebuiască să reziliem contractele aflate în derulare. Cine plăteşte clauzele? Dacă cerealele se întorc de la trader la producător, cine plăteşte transportul? E o situaţie care nu a fost gândită până la capăt”, consideră Mircea Băluţă, preşedinte al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV). El exploatează 3.500 de hectare cu cereale în judeţul Argeş.

Fermierul crede că decizia a fost luată rapid, fără ca autorităţile să se consulte cu mediul de business şi fără să ştie care e situaţia exacta în teren. În teren, e secetă prelungită în majoritatea regiunilor din ţară, iar producţia de grâu, orz şi secare e afectată în proporţie de 40-45%, dar autorităţile în loc să găsească soluţii să satisfacă nevoia de apă, au considerat că este mai bine să interzică exporturile de cereale şi să ne bazăm pe stocurile de anul trecut.

El crede că unui dintre argumentele pentru care s-a luat această decizie ar fi seceta prelungită, „dar sigur sunt mai multe argumente, pe care noi încă nu le cunoaştem, dar poate autorităţile le ştiu. Efectele acestei stopări se vor simţi de la producători la procesatori şi exportatori”.

Dintr-o producţie de 30 de milioane de tone de cereale, numai în primele nouă luni din 2019 au fost exportate 10 milioane de tone de cereale, adică o treime din producţia locală, potrivit INS. Ieri, 9 aprilie, reprezentanţii statului au spus că în România mai există doar de 700.000 de grâu. „În est, grâul deja se întoarce.”

„Decizia a fost luată din motive emoţionale, iar piaţa cerealelelor va fi în mod certat afectată. Bursele au început să se dea peste cap, preţurile probabil o să scadă, iar România care era printre principalii exportatori de cereale, acum face stocuri. O să încercăm să facem contracte cu procesatorii interni”, apreciază Băluţă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cereale,
export,
contracte,
fermieri,
refuz,
grau

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.