A venit nota de plată pentru împrumuturile uriaşe luate de băncile europene în pandemie, iar băncile italiene sunt primele care ajung în linia întâi: Peste jumătate de trilion de euro trebuie rambursaţi într-un exerciţiu care întinde nervii creditorilor de pe continent la maxim şi pune sistemul bancar european la încercare
Banca Centrală Europeană este pe cale să testeze rezistenţa industriei bancare de pe continent, obligând creditorii să ramburseze aproximativ jumătate de trilion de euro din împrumuturi ieftine din epoca pandemiei într-o singură tranşă, scrie Bloomberg.
Creditorii italieni mai mici reprezintă cea mai mare îngrijorare, iar băncile greceşti nu sunt departe de aceştia. Împrumuturile restante ale Italiei în cadrul programului TLTRO(program de finanţare pentru bănci şi de încurajare a împrumuturilor lansat de BCE – n.r.) sunt mai mari decât rezervele de numerar pe care creditorii săi le au la BCE, ceea ce înseamnă că unele dintre bănci vor trebui să strângă bani din altă parte pentru a rambursa împrumuturile.
Rezervele excedentare ale creditorilor greci sunt mai mult sau mai puţin egale cu ceea ce datorează BCE.
Pe măsură ce împrumuturile TLTRO în valoare de 476,8 miliarde de euro vor ajunge la scadenţă la 28 iunie, anumite firme din Germania, Franţa sau alte naţiuni din zona euro ar putea, de asemenea, să resimtă presiunea.
„În Italia sau Grecia, datele sunt clare, dar chiar şi în alte ţări, ar putea exista bănci care au împrumutat peste rezervele pe care le deţin la BCE”, a declarat Reinhard Cluse, economist la UBS Group AG.
Băncile italiene ar putea fi nevoite să strângă aproximativ 35 de miliarde de euro în 2023 şi alte 75 de miliarde de euro pentru a se pregăti pentru mai multe rambursări de împrumuturi TLTRO anul viitor, potrivit estimărilor NatWest Markets.
„Unele instituţii, cel mai probabil băncile mai mici, nu vor avea lichidităţi suficiente, mai ales pe termen scurt„ sunt de părere strategii şi economiştii NatWest Markets.
Vestea bună este că creditorii au o mulţime de opţiuni de finanţare alternativă: una dintre ele este piaţa repo, unde firmele se împrumută între ele pe bază de garanţii. De asemenea, băncile pot apela la pieţele de obligaţiuni pentru a acoperi eventualele goluri sau pot alege să pună în buzunar numerar din obligaţiunile pe care le deţin şi care ajung la scadenţă.
O problemă importantă cu care se confruntă băncile este că BCE nu dă semne ca ar putea lansa o nouă facilitate pentru a ajuta creditorii, chiar dacă aceştia s-ar afla în dificultate privind capacităţile de finanţare.
Majoritatea economiştilor sunt de părere că BCE nu va mai lansa niciun program important de finanţare pe termen lung pentru bănci după ce TLTRO va lua sfârşit în 2024, ceea ce înseamnă că băncile sunt pe cont propriu în misiunea de a rambursa cei 500 de miliarde de euro pe care i-au contractat în perioada pandemiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro