Veşti proaste pentru lucrătorii din intreaga lume: Inteligenţa artificială generativă va duce la cele mai multe reduceri de locuri de muncă în acest an, potrivit liderilor mondiali şi de afaceri reuniţi la Davos

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 ianuarie 2024 121 afişări

Veşti proaste pentru lucrătorii din intreaga lume: Inteligenţa artificială generativă va duce la cele mai multe reduceri de locuri de muncă în acest an, potrivit liderilor mondiali şi de afaceri reuniţi la Davos

Un sfert dintre directorii executivi de la nivel mondial se aşteaptă ca implementarea inteligenţei artificiale generative să ducă la reduceri de personal de cel puţin 5% în acest an, potrivit unui sondaj prezentat în cadrul reuniunii liderilor mondiali şi de afaceri de la Davos, Elveţia, raportează Financial Times.

Industriile conduse de media şi divertisment, bănci, asigurări şi logistică au fost cele mai susceptibile de a prezice pierderi de locuri de muncă din cauza instrumentelor AI, potrivit sondajului realizat de PwC în rândul directorilor de top înainte de Forumul Economic Mondial din această săptămână. Firmele de inginerie şi construcţii au fost cele mai puţin predispuse să anticipeze reduceri de personal din cauza automatizării, alături de companiile de tehnologie.

Aproximativ 46% dintre cei intervievaţi au declarat că se aşteaptă ca utilizarea inteligenţei artificiale generative - sisteme care pot crea texte, imagini şi coduri asemănătoare cu cele umane în câteva secunde - să stimuleze profitabilitatea în următoarele 12 luni, se mai arată în sondaj. Cu toate acestea, 47% au spus că tehnologia AI va aduce schimbări minime sau chiar inexistente în perioada imediat următoare.

Concluziile, bazate pe interviuri cu 4.702 şefi de companii răspândite în 105 ţări, indică impactul de anvergură pe care modelele de inteligenţă artificială îl pot avea asupra economiilor şi societăţilor, un subiect care va ocupa un loc important în cadrul reuniunilor anuale.

Printre cei care vor fi prezenţi se numără directori din prima linie a inteligenţei artificiale, printre care Sam Altman, recent reinstalat şef al OpenAI, şi Satya Nadella de la Microsoft. În timp ce mulţi economişti spun că se aşteaptă ca inteligenţa artificială să ducă la creşteri ale productivităţii pe măsură ce devine mai răspândită, aceasta va duce, de asemenea, la bulversarea forţei de muncă.

Sondajul PwC a arătat că o proporţie tot mai mare de executivi preconizează o consolidare a creşterii economice în 2024, fiind, în acelaşi timp, solicitaţi de necesitatea de a răspunde noilor provocări şi revoluţii, printre care se numără în special inteligenţa artificială generativă şi la schimbările climatice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.