Vinurile, pe cale de dispariţie. Încălzirea globală ar putea conduce la o "vinocalipsă"
Numeroase companii producătoare de vin din Australia investesc în Tasmania, un stat insular aflat la circa 240 de kilomeri sud de Australia. Producţia de vin din Tasmania creşte cu 10% pe an, potrivit Australian Broadcasting Corporation, în timp ce producţia la nivelul continentului australian creşte cu o medie de 1% pe an din 2009, potrivit quartz.com. Explicaţia este că temperaturile au crescut atât de mult pe continentul australian, încât au condus la schimbări majore ale vinurilor produse.
Dar nu vorbim doar despre Australia: Toscana şi Africa de Sud, zone renumite pentru producţia de vin, vor avea în curând temperaturi prea mari pentru creşterea strugurilor. Deformarea aromelor celor mai renumite tipuri de struguri din cauza schimbărilor climatice va duce la remodelarea industriei globale de 30 de miliarde de dolari a vinurilor.
Specialiştii se întreabă dacă acest fenomen va duce la o “strugo-acopalipsă” (grape-ocalypse), iar concluzia la care au ajuns este că, deşi vinurile nu vor dispărea cu totul, gustul vinului pe care îl vom consuma peste două decenii va fi diferit de cel de astăzi şi va costa. de asemenea, mai mult.
Temperaturile mai crescute de până acum au condus totuşi la coacerea mai rapidă a strugurilor, la creşterea rapidă a recoltei şi a îmbunătăţirii calităţii vinului. De aceea în Bordeaux, producătorii de vin numesc încălzirea globală “bon problème.“ Concentraţia de alcool a vinurilor este de asemenea influenţată de temperaturi : dacă în 1980, unele vinuri de Bordeaux conţineau 12,5% alcool, în prezent, aceleaşi vinuri au o concentraţie de alcool de 16% datorită temperaturilor ridicate.
Totuşi, dacă temperaturile vor continua să crească, vinurile nu vor mai avea un gust atât de bun. Pentru a contracara gustul dulce, vinurile au nevoie de aciditate, obţinută în nopţile reci în care acizii sunt metabolizaţi. Nopţile reci sunt prin urmare un factor important în determinarea calităţii unui vin. Este explicaţia pentru care vinuri din regiuni mai reci – precum Pinot Noir – au tendinţa de a fi mai acide şi cu mai puţin alcool.
Pentru a preveni pierderea acidităţii, unii producători de vin strâng strugurii cu o lună înainte decât în urmă cu un secol. Aceasta metodă aduce riscul de a culege strugurii prea devreme, aspect care ar putea conduce la o aromă fadă. Astfel, schimbprile climatice ar putea conduce la pierderi masive în industria vinului. În Toscana de pildă, s-ar putea ajunge la pierderi de 70% până în 2020, iar vinurile australiene ar putea ajunge la pierderi ale profituluide până la 25% până în 2030.
2030 pare să fie o dată îndepărtată, dar producătorii de vin ar trebui să îşi construiască planurile de afaceri de până acum.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro